BMW EfficientDynamics, Innovatív technológiák a BMW EfficientDynamics-től

BMW EFFICIENT DYNAMICS: INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK.

A BMW minden járműve esetében a minimális fogyasztással párosuló maximális dinamizmus megvalósítására törekszik. E cél eléréséhez a mérnökök a karosszériától kezdve, a hajtásláncon át egészen a vezetőt segítő rendszerekig olyan innovatív technológiákat hívnak segítségül, amelyek növelik a hatékonyságot és csökkentik a fogyasztást. Ismerkedjen hát meg alaposabban is a BMW által alkalmazott intelligens könnyűépítéssel, aerodinamikai fejlesztésekkel és hajtási koncepciókkal.

Bővebben
BMW EFFICIENT DYNAMICS: INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK.
BMW EfficientDynamics, BMW könnyűépítésű karosszéria, közelről

BMW EFFICIENT LIGHTWEIGHT – INTELLIGENS KÖNNYŰÉPÍTÉSI KONCEPCIÓ A BMW-TŐL.

A BMW EfficientLightweight érzékletesen példázza, hogy a hatékony és dinamikus autózás milyen tökéletesen összehozható egymással. A különlegesen könnyű és merev anyagok – mint amilyen például az utascella esetében használt karbon, a futóműnél alkalmazott alumínium, a karosszériába beépített nagy szilárdságú acél vagy a motorban található ultramodern magnéziumötvözetek – bevetésének köszönhetően úgy sikerül leszorítani a fogyasztást, hogy közben javulnak a menetteljesítmények és még tovább tökéletesednek a menetdinamikai jellemzők.
A világ első sorozatban gyártott karbon utascellájával a BMW i forradalmasította az autótervezést, egyszersmind új viszonyítási alapot teremtett a BMW számára a könnyűépítés terén. Nagy szilárdsága révén az anyag egy esetleges baleset esetén a lehető legnagyobb védelmet biztosítja az utasok számára, ugyanakkor elég könnyű ahhoz, hogy ellensúlyozza a nagyfeszültségű akkumulátor miatti plusz tömeget. Az eredmény a nagyvonalúan méretezett, kellemes tágassággal ötvözött biztonság, amely ráadásul tömeget is megtakarít – fokozva ezzel a dinamizmust.
A BMW i3 az első olyan jármű, amelynek esetében nagy volumenű szériagyártásban alkalmazzák a high-tech karbont. Hosszú ideig a karbont csak korlátozottan használták, ugyanis annak gyártása kézzel történt. Ma a BMW Group maga állítja elő a karbonszálakat és a karbonszálas lemezeket, lehetővé téve ezzel a nagyszériás gyártást.

AERODINAMIKA.

Hatékonyságnövelő aerodinamikai fejlesztések a BMW EfficientDynamics-től

A jó ötletek nem mindig bonyolultak: az olyan célzott aerodinamikai fejlesztéseknek köszönhetően, mint az állítható hűtőlégterelők, az első kötényben lévő Air Curtain nyílások, az Air Performance keréktárcsák vagy éppen az első kerékjárati ívek mögött lévő Air Breatherek, az Ön BMW-je optimalizált légellenállási együtthatóval rendelkezik. A fentiek kiegészülnek továbbá az aerodinamikailag optimalizált kialakítású alvázzal, valamint az AERO GENES által meghatározott, áramvonalas járműarányokkal. Mindez pozitív hatással van a hatékonyságra és a menetstabilitásra, egyszersmind csökkenti az utaskabin zajszintjét.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, Air Performance kerekek

Air Performance kerekek.

Könnyű győzelem a szél felett: az áramvonalas kialakítású, optimalizált tömegű, speciális betétekkel ellátott kerekek optimális módon, az Ön BMW-jének két oldala mellett vezetik el a légáramlatokat, még előnyösebbé téve ezzel a jármű aerodinamikai tulajdonságait.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, Active Air Stream vesék

Active Air Stream vesék.

Az Active Air Stream vesék pontosan tudják, hogy a motornak, a féknek és az egyéb komponenseknek mikor van szükségük levegőre, így amikor szükséges, automatikusan nyitják hűtőlégterelőiket. Amikor már nincs szükség hűtőlevegőre, a hűtőlégterelők bezárulnak. Mindez tovább javítja az aerodinamikai tulajdonságokat és csökkenti a fogyasztás.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, Air Curtain

Air Curtain.

Ahogy Ön irányítja járművét, az Air Curtain úgy tartja kordában a légáramlatokat. Mindezt a karosszéria légellenállásának meglepően egyszerű, ugyanakkor igencsak hatékony mérséklésével teszi. Az Air Curtain működésének lényege, hogy szűkítő nyílásaival felgyorsítja a légáramlatokat, majd azokat a kerekek mellett vezeti el. Mindez csökkenti a kerékjárati ívekben keletkező turbulencia intenzitását és visszafogja a karosszéria légellenállását – ezzel pedig mérsékeli a fogyasztást és a CO2-kibocsátást.

Bővebben

BMW HAJTÁSI KONCEPCIÓK.

Jövőbe mutató hajtási rendszerek a maximális hatékonyságért és a fenntarthatóságért.

Járműveinek fejlesztésekor a BMW mindig új és innovatív hajtási koncepciókkal számol. Fedezze hát fel az olyan hajtási alternatívákat, mint a plug-in hibrid, az eDrive, a hidrogénüzemű meghajtás vagy az új, 48 voltos „mild hybrid” technológia.

Bővebben

BMW 48 VOLTOS „MILD HYBRID” TECHNOLÓGIA.

BMW EfficientDynamics, BMW „mild hibrid”

A belső égésű egységet támogató elektromos motor még hatékonyabb működést és fokozott dinamizmust szavatol.

A „mild hibrid” a hibrid hajtási rendszerek egyik speciális változata. Ez esetben az elektromos motor nem vesz részt közvetlenül a meghajtásban, hanem – szituációtól függően – a belső égésű motor segítségére siet. Ily módon csökken a fogyasztás és nő a hatótáv. A fentieken túl az elektromos motor extra erővel támogatja meg a belső égésű erőforrást. A „mild hibrid” járművek akkumulátora menet közben töltődik – kizárólag a fékezéskori rekuperáció alkalmával.

BMW PLUG-IN HIBRID.

BMW EfficientDynamics, BMW plug-in hibrid

A belső égésű és az elektromos motor hatékony kombinációja.

A hibrid meghajtású – más néven plug-in hibrid – BMW járművek kétféle hajtóművet alkalmaznak: egy belső égésű, illetve egy elektromos motort. Mindez a korszerű lítium-ion nagy teljesítményű akkumulátorral kiegészülve nemcsak a hatótáv növekedését eredményezi, hanem extra erőt és dinamizmust is biztosít. Az akkumulátor töltése szabványos háztartási elektromos csatlakozókról és töltőállomásokon, illetve a fékenergia-visszanyerés útján lehetséges. A „rekuperáció” néven ismert folyamat során a jármű mozgási energiája fékezéskor villamos energiává alakul át, amelyet a rendszer az akkumulátorba táplál.

BMW ELEKTROMOS MEGHAJTÁS.

BMW EfficientDynamics, BMW elektromos autó

eDrive hajtáslánccal ellátott, tisztán elektromos meghajtású járművek – a maximális hatótáv és hatékonyság jegyében.

A jövőbe mutató, eDrive hajtáslánccal ellátott BMW elektromos járművek kizárólag villamosenergiával üzemelnek. A tisztán elektromos hajtási koncepció tehát nem alkalmaz belső égésű motort, így nincs szüksége fosszilis energiahordozókra az autó mozgatásához. Mindennek eredményeként a BMW elektromos autók zéró helyi károsanyag-kibocsátás mellett haladnak az aktuálisan kiválasztott menetmódban. A villamosenergia tárolásáról egy akkumulátor gondoskodik – ennek kapacitása határozza meg az elektromos hatótávot. A töltés normál háztartási elektromos csatlakozóról, BMW Wallbox készülékekkel vagy nyilvános töltőállomásokon történhet.

BMW HIDGROGÉN MEGHAJTÁS.

BMW EfficientDynamics, BMW iX5 Hydrogen, G05 FCEV

Hidrogén üzemanyagcellás járművek: a korlátok közé nem szorított, emissziómentes mobilitás jövője.

Az első, hidrogénhajtású BMW iX5 Hydrogen járművek négyévnyi fejlesztés után bukkannak fel az utakon. A hidrogénhajtású járműveket elektromos motor hajtja, ezért azok elektromos járműnek minősülnek. Ami a legfőbb különbség a többi elektromos járműhöz képest: a hidrogénhajtású autók maguk állítják elő az elektromos áramot, nem pedig a beépített, külső forrásról feltölthető akkumulátorból nyerik azt. Az üzemanyagcella formájában lényegében egy saját erőművet hordoznak a fedélzetükön. Az üzemanyagcella hidrogénből és oxigénből termel elektromos áramot. A hidrogén üzemanyagcelláknál alkalmazott technológia gyors újratöltést szavatol. Az előnyei közé tartozik továbbá az elektromos autókat jellemző nagyszerű gyorsulás, zéró károsanyag-kibocsátás, valamint bársonyosan sima futás is.

BMW EfficientDynamics, hatékony vezetés

HATÉKONY VEZETÉS A BMW EFFICIENT DYNAMICS SEGÍTSÉGÉVEL.

BMW EfficientDynamics, fogyasztás és emisszió

FOGYASZTÁS, EMISSZIÓ ÉS MÉRÉSI ELJÁRÁSOK.