NAGYOBB KONTROLL, KISEBB ERŐKIFEJTÉS.

Intelligens energiamenedzsment.

Minden egyes BMW-hez alapfelszereltségként járnak olyan BMW EfficientDynamics technológiák, mint az Auto Start/Stop funkció, a fékenergia-visszanyerés vagy az elektromos szervokormány. Az intelligens energiamenedzsment jegyében összehangolt működésű elemek már ma megvalósítják a fenntartható mobilitást. Különösen nagy jelentőségű az aerodinamikai szempontból optimalizált dizájn, amely jelentős szerepet játszik abban, hogy fokozódjon a dinamizmus és a hatékonyság.

NAGYOBB KONTROLL, KISEBB ERŐKIFEJTÉS.Intelligens energiamenedzsment.

Minden egyes BMW-hez alapfelszereltségként járnak olyan BMW EfficientDynamics technológiák, mint az Auto Start/Stop funkció, a fékenergia-visszanyerés vagy az elektromos szervokormány. Az intelligens energiamenedzsment jegyében összehangolt működésű elemek már ma megvalósítják a fenntartható mobilitást. Különösen nagy jelentőségű az aerodinamikai szempontból optimalizált dizájn, amely jelentős szerepet játszik abban, hogy fokozódjon a dinamizmus és a hatékonyság.

Bővebben

VEZETÉSI ÉLMÉNY NÉGYFÉLE VÁLTOZATBAN.

Driving Experience kapcsoló ECO PRO móddal.

Legyen szó hosszabb utazásokról, araszoló forgalomról vagy a hétköznapi, városi jövés-menésről, a Driving Experience kapcsoló változatos, az Ön egyéni kívánalmainak megfelelő vezetési élményt biztosít. A vezető négy különböző mód, a COMFORT, a SPORT, az ADAPTIVE – amely az Adaptív futómű kiegészítő felszereltség megléte esetén áll rendelkezésre –, valamint az ECO PRO közül választhat. Az alábbiakban még részletesebb információt talál az ECO PRO módról, valamint a részét képező intelligens technológiai csomagról, amelynek a segítségével a vezető akár 25 százalékkal is mérsékelheti a fogyasztást.

Bővebben
Az ECO PRO móddal ellátott BMW Driving Experience kapcsoló a BMW X5-ben.

Minden helyzetre van egy vezetési mód.

Az alapbeállításnak számító COMFORT módban a futómű komponenseinek hangolása különlegesen kényelmes vezetési élményt biztosít. A maximális hatékonyság, valamint a kényelem érdekében a mód felkínálja az üres sebességfokozatban való gurulás – vagyis a „siklás” – lehetőségét is.

A SPORT, valamint az M modellekben megtalálható további, SPORT+ módban a meghajtás és a felfüggesztés valamennyi elemének beállításai a sportos vezetési stílust szolgálják. A motor spontánabbul reagál a gázadásokra, az automata sebességváltó nagyobb fordulatszámon kapcsol magasabb fokozatba, a manuális sebességváltóval ellátott járművekben pedig a vezető később kap értesítést arról, hogy ideje feljebb váltani. Összességében tehát a járművet még határozottabb és még közvetlenebb reakciók jellemzik.

Az interaktív ADAPTIVE mód a valós idejű navigáció segítségével folyamatosan és interaktív módon a vezetési helyzethez és stílushoz igazítja a dinamikus lengéscsillapító-állítás, a kormányzás, valamint a Steptronic sebességváltó karakterisztikáját.

Az ECO PRO a Driving Experience kapcsolónak a fogyasztás optimalizálására szánt módja. A BMW EfficientDynamics központi elemei közé tartozó ECO PRO egy intelligens technológiai csomagot foglal magában, amelynek a segítségével a vezető akár 25 százalékkal is mérsékelheti az üzemanyag-fogyasztást.

Bővebben
A BMW X5 gázpedáljának és Steptronic sebességváltójának megváltozott paraméterei az ECO PRO módban.

A fogyasztás optimalizálását célzó működésű hajtáslánc.

Az ECO PRO módban megváltoznak a gázpedál és a Steptronic sebességváltó paraméterei. Az ilyenkor létrejövő laposabb ECO gázpedál-jelleggörbe azt jelenti, hogy a gázpedál adott állásszögéhez tartozó befecskendezési mennyiség csökken. A fentiekkel párhuzamosan a váltási pontok is módosulnak, aminek hatására korábban történnek meg a felváltások, illetve csökken a visszaváltások száma. Mindezen tényezők nyugodtabb, nagyobb üzemanyag-hatékonysággal párosuló vezetési stílus megvalósítására ösztönöznek. Amikor azonban a szükség úgy hozza, a vezető a gázpedál teljes lenyomásával bármikor előhívhatja a motor maximális teljesítményét és visszaállíthatja a normál visszaváltási karakterisztikát.

Bővebben
A BMW X5 kényelmi, világítási és klimatizálási funkcióinak hatékonyság-optimalizációja.

A kényelmi, világítási és klimatizálási funkciók hatékonyságának optimalizálása.

A fogyasztás alacsonyan tartásának érdekében az ECO PRO mód intelligensen szabályozza a belső téri klimatizálási és kényelmi funkciók működését. Mindez az olyan fogyasztók energiafelvételének az utasok számára szinte teljesen észrevehetetlen csökkentését jelenti, mint amilyen például a klímaberendezés vagy az ülésfűtés. Az ECO PRO mód egyéb elemeivel együtt a fentiek akár 25 százalékos fogyasztáscsökkenést is eredményezhetnek.

Bővebben
A BMW X5 az ECO PRO mód Route-Ahead asszisztens funkciójának segítségével siklik.

Hatékony siklás intelligensen kontrollált módon.

A Route-Ahead asszisztens az autó előtt lévő útvonal jellegzetességei, valamint a vezető által egyelőre még nem látható történések alapján szabályozza a fogyasztás csökkentésére szolgáló siklási fázisokat. Mindennek érdekében a rendszer kiértékeli a navigációs rendszerből, valamint az elöl haladó járművek észleléséből származó adatokat, és adott helyzetben a sebesség csökkentését javasolja. Amint a vezető elveszi a lábát gázpedálról, a motor és a Steptronic váltó szétkapcsolódik, a jármű pedig hatékony siklásba kezd. Mivel a siklás ideje alatt a motor csak alapjáraton forog és ennek megfelelően is fogyaszt, a vezető a Route-Ahead asszisztens segítségével akár öt százalékos fogyasztás-megtakarítást is elérhet.

Bővebben
A BMW X5 fogyasztásával kapcsolatos összes adat egyetlen pillantással áttekinthető az ECO PRO vezetésiadat-analízis jóvoltából.

A fogyasztással kapcsolatos adatok egyetlen pillantással áttekinthetők.

Az ECO PRO funkciói – például a Route-Ahead asszisztens – és a hajtáslánc elemeinek módosuló karakterisztikája mellett a vezető az optimalizált fogyasztással együtt járó vezetési stílus megvalósításához kijelzésekkel és infografikákkal is segítséget kap. A támogatás olyan releváns, a vezetéssel összefüggő, a központi kijelzőn és a műszeregységen megjelenő adatok formájában érkezik, mint az átlagos és a pillanatnyi fogyasztás, a fogyasztástörténet, a bónusz hatótávolság vagy a siklással megtett távolság kilométerben kifejezett hossza. Mindez amellett, hogy közvetlen visszajelzést ad, plusz motivációt biztosít a vezető számára az előrelátó és energiatakarékos vezetési stílus felvételéhez.

Bővebben

ECO PRO MÓD.

Összpontosítson a vezetési élményre. A hatékonyság csak egyetlen gombnyomásnyira van. A Driving Experience szabályozás ECO PRO módjával Ön akár 20%-os fogyasztás-csökkenést is elérhet, anélkül, hogy bármit is tennie kéne. A további funkcióknak köszönhetően további 5%-kal mérsékelhető az üzemanyag-felhasználás. A megtakarítás plusz hatótávvá konvertálódik, amelynek mértékét kilométerekben kifejezve mutatja a fedélzeti számítógép. Így folyamatosan látható, hogy még mekkora távolság tehető meg.

FÉKENERGIA-VISSZANYERÉS.

Ön lenyomja a fékpedált. Ebben a pillanatban energia szabadul fel. Értékes mozgási energiáról van szó, amelyet hasznosítani lehet. A fékenergia-visszanyerés ezt az energiát elektromos energiává alakítja át, amely azután az akkumulátor töltésére fordítódik – ahelyett, hogy az mindenféle hasznon nélkül elillanjon. Mindennek köszönhetően csökken a motor terhelése, következésképpen annak fogyasztása és emissziója is mérséklődik.

ELEKTROMOS SZERVOKORMÁNY.

A kormányzásba besegítő hagyományos rendszerek hidraulikus működésűek. Ezeknek folyamatosan üzemben kell lenniük – még akkor is, amikor a vezető egyáltalán nem mozdítja meg a kormánykereket. Mindennek energiafelhasználás az ára. Az elektromos szervokormány esetében a hidraulikát elektromotor váltja ki, amely csak akkor aktív, amikor vezető ténylegesen kormánymozdulatot hajt végre. Egyenes úton vagy hosszú kanyarokban, ugyanazt a kormányszöget tartva a rendszer nem lép működésbe, következésképpen nem használ fel energiát. Mindennek eredményeként csökken a fogyasztás, ugyanakkor a jellegzetes, BMW-s vezetési élmény változatlanul megmarad.

BMW Efficient Dynamics, mild hibrid technológia

MILD HIBRID TECHNOLÓGIA.

A „mild hybrid" technológia arra szolgál, hogy a fékezés során felszabaduló energiát visszanyerje, majd a gyorsítás során a belső égésű motor rendelkezésére bocsássa azt. Mindennek előnyeit Ön az alacsonyabb fogyasztás és emisszió, valamint a megnövelt dinamizmus formájában élvezheti. Az említetteken túl a „mild hybrid" technológia gyorsabbá és kényelmesebbé teszi az Auto Start/Stop funkció működését.

BÓNUSZ HATÓTÁVOLSÁG.

A fogyasztás-optimalizációt szolgáló ECO PRO mód gondoskodik arról, hogy a gázpedál és a sebességváltó paraméterei a fűtés/klimatizálás vezérlési stratégiájával együtt intelligens módon szolgálják az üzemanyag-felhasználás mérséklését. Az ECO PRO tippek segítenek Önnek abban, hogy takarékosabbá tegye vezetési stílusát, a bónusz hatótávolság pedig tájékoztatja arról, hogy hány plusz kilométert tehet meg meg annak jóvoltából, hogy az optimalizált fogyasztást célzó ECO PRO módban vezet.

ENERGIATAKARÉKOS TECHNOLÓGIÁK A HATÉKONY VEZETÉSI ÉLMÉNYÉRT.

A különböző helyzetek különböző reakciókat követelnek meg. Az olyan energiatakarékos technológiák, mint a váltási pontra figyelmeztető jelzés vagy az Auto Start/Stop funkció, segítenek a vezetőnek abban, hogy előnyösebb cselekvési sort hajtson végre, és így hatékonyabban haladhasson.

 • Váltási pontra figyelmeztető jelzés

  A hatékonyság kulcsa a jól időzített sebességváltás. A rendszer a vezetési helyzet, valamint a motor fordulatszáma alapján kiszámítja, hogy az adott pillanatban melyik a leghatékonyabb sebességfokozat, és azt az információs kijelzőn mutatja meg.

  A rendszer felismeri az erőteljes gyorsítást is, ezért ilyenkor egészen addig késlelteti az ajánlást, ameddig magasan van a motor fordulatszáma. Az összehasonlító tesztek tanúsága szerint az optimális váltásipont-kijelzéssel ellátott járművek nagyjából négy százalékkal kevesebb üzemanyagot használnak fel.

 • Auto Start/Stop funkció

  Hatékony megtakarítás: az Auto Start/Stop funkció gondoskodik arról, hogy csak akkor történjék üzemanyag-felhasználás, amikor az autó mozgásban van. Amikor a jármű ideiglenesen megáll – például piros lámpánál vagy a dugóban araszolva – az Auto Start/Stop funkció úgy takarít meg üzemanyagot, hogy egyszerűen leállítja a motort. Amint a vezető lenyomja a kuplungpedált (manuális sebességváltó) vagy lelép a fékpedálról (Steptronic sebességváltó), a motor automatikusan, a másodperc tört része alatt újraindul.

 • Vitorlázó funkció

  Amikor a vezető anélkül veszi el a lábát a gázpedálról, hogy fékezne, a siklás funkció az automata sebességváltó segítségével ideiglenesen megszünteti a kapcsolatot a belső égésű motor és a hajtáslánc többi eleme között. Mindez az ECO PRO mód része. A jármű ily módon a motor visszatartó ereje nélkül gördül. Az erőforrás mindeközben alapjárati fordulatszámot vesz fel, aminek köszönhetően minimális mennyiségű üzemanyagot fogyaszt és az emissziója is alacsony.

 • Route-ahead asszisztens

  Az ECO PRO mód Route-ahead asszisztens funkciójának segítségével a vezető extrém módon takarékos vezetési stílust valósíthat meg. A Professional navigációs rendszerrel együttműködve a funkció a kiválasztott útvonal mentén felismeri a sebesség- és településhatárokat, a kanyarokat, a körforgalmakat és az autópálya-kihajtókat, és javaslatot tesz a sebesség csökkentésére.

Fogyasztás és CO₂ -kibocsátás.

 • Az üzemanyag-felhasználási, széndioxid-kibocsátási és villamosenergia-fogyasztási adatok a Könnyűgépjárművekre Vonatkozó, Világszinten Harmonizált Vizsgálati Eljáráson (WLTP) alapulnak és a 715/2007/EK Rendelet jelenleg hatályban lévő változatában előírt mérési eljárás szerint kerültek meghatározásra. A feltüntetett értékek a magyarországi piacra szállított alapfelszereltségű gépjárműre vonatkoznak. Az értéktartományon – amelynek megállapítása során figyelembe vették a különböző kerék- és gumiabroncsméreteket, valamint a választható kiegészítő felszereltségeket – belül az adatok az egyedi konfigurációnak megfelelően változhatnak.

  Az itt szereplő gépjárművek vonatkozásában az olyan gépjárművet terhelő adók vagy egyéb illetékek tekintetében, amelyek (legalább részben) a széndioxid-kibocsátáson alapulnak, a széndioxid-kibocsátási adatok eltérhetnek az itt megadott értékektől.

  Az új személyautók hivatalos üzemanyag-fogyasztásáról és CO2-kibocsátásáról további információt a „New Passenger Vehicle Fuel Consumption and CO2 Emission Guidelines” című, a DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH, Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern, Németország postacímen megrendelhető brosúrából vagy a https://www.dat.de/co2 weboldalon kaphat.