BMW EfficientDynamics, hatékony vezetés

HATÉKONY VEZETÉS.

Az elmúlt néhány évben a BMW EfficientDynamics számos, a fogyasztás csökkentésére hivatott műszaki megoldást vezetett be. Ezzel együtt Ön, a jármű vezetője továbbra is kulcsfontosságú tényező e téren. Hatékony vezetési stílus megvalósításával ugyanis akár 25%-os üzemanyag-megtakarítást is elérhet az útvonaltól és a forgalmi helyzettől függően. Ez az alapszabály nemcsak a dízel és a benzines modellekre igaz, hanem az elektromos, a hibrid vagy éppen a hidrogén meghajtású járművekre is. Elektromos vagy plug-in hibrid jármű tulajdonosaként a vezetési stílusra való odafigyeléssel akár 30%-kal is megnövelheti járművének hatótávolságát.
Amennyiben el van látva az Intelligent Personal Assistant* asszisztenssel, Ön akár a hatékony vezetéssel kapcsolatos kérdéseket is feltehet BMW-jének. Vegyük például az alábbi kérdést: „How high is my present consumption?”** – az asszisztens pedig tippeket ad az üzemanyaggal való takarékoskodáshoz, valamint, ha Ön úgy kívánja, aktiválja a hatékonyságot növelő funkciókat.


*Az ID 7 vezérlési koncepció és a BMW Live Cockpit Professional kiegészítő felszereltség része. **Az asszisztens magyar nyelven egyelőre nem érhető el.

Bővebben
HATÉKONY VEZETÉS.

5 TÉNY A HATÉKONY VEZETÉSRŐL.

  • 01 Legyen szó akár belső égésű motorral ellátott, akár plug-in hibrid, akár elektromos autóról: ECO PRO módban a megfelelő vezetési stílus megvalósításával akár 25%-kal is mérsékelhető a fogyasztás.
  • 02 Az előrelátó stílusú vezető költségeket takaríthat meg, emellett pihentebben érkezhet meg úti céljához – az ECO PRO mód hathatós segítségével.
  • 03 Az elektrifikált járművek esetében az előkondicionálás növeli a hatótávot és a kényelmet.
  • 04 Plug-in hibrid BMW-jének esetében az előrelátó hibrid rendszer segítséget nyújt a hatékony vezetéshez, amennyiben a navigáció aktiválva van.
  • 05 Az aerodinamikától a könnyűépítésig: a BMW járművek számos hatékonyságnövelő technológiát kínálnak.

UTAZÁS ELŐTT: NÖVELJE A VEZETÉS HATÉKONYSÁGÁT.

Takarítson meg üzemanyagot és villamosenergiát az elindulást megelőző előkészületek segítségével.

A hatékonyságnövelés már azelőtt megkezdődik, hogy Ön útnak indulna. Függetlenül attól, hogy az Ön BMW-je benzin- avagy dízelmotoros, hibrid avagy tisztán elektromos meghajtású, optimális felkészüléssel csökkentheti a jármű üzemanyag- vagy villamosenergia-fogyasztását. Az alábbiakban megismerkedhet néhány egyszerű trükkel, amelyekkel akár már az utazás megkezdése előtt még tovább fokozhatja BMW-jének hatékonyságát.

Bővebben

SZABADÍTSA MEG AZ AUTÓT A FELESLEGES TERHELÉSTŐL ÉS A NEM HASZNÁLT TARTOZÉKOKTÓL.

BMW EfficientDynamics, szabadítsa meg az autót a felesleges terheléstől és a nem használt tartozékoktól

Mivel a plusz teher növeli a fogyasztást, útnak indulás előtt érdemes megszabadítania a járművet a felesleges terheléstől. Mindemellett a tetőboxokhoz és a kerékpártartókhoz hasonló tartozékokat is tanácsos leszerelnie használat után, mivel azok hátrányosan befolyásolják az aerodinamikai tulajdonságokat és ezzel növelik a fogyasztást. Az említett előkészületek végrehajtásával egyszerű módon, már indulás előtt gondoskodhat arról, hogy BMW-je hatékonyabban üzemeljen.

AZ OPTIMÁLIS KERÉKNYOMÁS.

BMW EfficientDynamics, optimális keréknyomás

A hatékony utazásra való felkészülés elengedhetetlen részét képezi a gumiabroncs-nyomás ellenőrzése, illetve szükség esetén annak a megfelelő szintre való beállítása. Az ajánlottnál kisebb abroncsnyomás fokozza a gumik kopását és növeli a fogyasztást. Amennyiben a jármű nem teljes terheléssel halad, a lehető legalacsonyabb fogyasztás elérése érdekében alkalmazható az ECO töltőnyomás*.

*Ez a funkció jelenleg csak az Európai Unió országaiban és Nagy-Britanniában érhető el.

KONDICIONÁLÁS INDULÁS ELŐTT.

BMW EfficientDynamics, Kondicionálás indulás előtt

Az Indulás előtti kondicionálás funkció* jóvoltából Ön már indulás előtt kellemes hőmérsékletet teremthet elektromos vagy plug-in hibrid járművének belső terében. Tekintettel arra, hogy a fenti művelet a töltés során zajlik le, az jelentősen növeli a hatótávolságot, hiszen megtakarítódik a klimatizáláshoz szükséges energia. Ily módon tehát Ön sikeresen ötvözheti egymással a hatékonyságot és a kényelmet.

*A funkció csak az elektromos vagy hibrid hajtáslánccal ellátott BMW járművek esetében érhető el.

UTAZÁS KÖZBEN: CSÖKKENTSE A FOGYASZTÁST.

Út közben csökkentse az üzemanyag- és az energiafogyasztást a BMW EfficientDynamics intelligens funkcióinak segítségével.

Belső égésű motoros, plug-in hibrid vagy elektromos autó: függetlenül attól, hogy Ön melyik meghajtási rendszer mellett tette le a voksát, BMW-je utazás közben segítséget nyújt a hatékony vezetési stílus megvalósításához az olyan funkciókkal, mint amilyen például az ECO PRO módban található Route-Ahead Assistant. Általános szabályként elmondható, hogy a nem túl gyakori és enyhe gyorsítások, illetve a ritka lassítások jelentősen mérséklik a fogyasztást. A tisztán elektromos járművek esetében a mindezzel járó előnyök legfőképp a hatótáv növekedésében mutatkoznak meg. Önnek tehát vezetés közben érdemes előre gondolkodnia, hogy ily módon elkerülje vagy legalábbis a minimumra csökkentse a fékezési szituációkat. Autópályán való haladás közben a fogyasztást leginkább befolyásoló tényező a sebesség. A tempó mindössze 20 km/órával való mérséklése például akár 20%-kal veheti vissza a fogyasztást. A BMW EfficientDynamics segítségével tehát Ön az alacsony fogyasztáshoz pihentető vezetési stílust társíthat.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, praktikus tippek a hatékony vezetéshez

TIPPEK A HATÉKONY VEZETÉSHEZ.

Még nagyobb hatékonyság az úton – az intelligens BMW technológiák és az üzemanyag-takarékosságot célzó intézkedések segítségével.

BMW BENZINES ÉS DÍZEL JÁRMŰVEK: ÖTLETEK AZ ÜZEMANYAG-MEGTAKARÍTÁSHOZ.

A BMW EfficientDynamics innovatív funkciói utazás közben segítséget nyújtanak ahhoz, hogy jelentősen csökkentse az üzemanyag-fogyasztást.

Az ECO PRO módtól a Route-Ahead Assistanten és a siklás funkción keresztül a vezetésistílus-elemzésig. BMW-je számos olyan olyan funkcióval van felvértezve, amelyek segítik Önt a hatékony vezetési stílus megvalósításában és az üzemanyag-takarékosságban.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, ECO PRO mód

ECO PRO mód.

Az ECO PRO mód egy olyan intelligens technológiákat tömörítő csomag, amelynek segítségével a vezető akár 25%-kal is csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást. A mód által végrehajtott intézkedések közé tartozik a klímaberendezéshez és az ülésfűtéshez hasonló, nagy energiaigényű fogyasztók működésének visszafogása – úgy, hogy ebből az utasok úgyszólván semmit nem érzékelnek.

ECO PRO módban megváltoznak a gázpedál és az automata sebességváltó paraméterei. Mindez higgadt, az üzemanyaggal jobban takarékoskodó vezetési stílusra ösztönöz. Amennyiben a vezetőnek mégis szüksége lenne az autó teljes erejére, nincs más dolga, mint a padlóig nyomni a gázpedált.

A megjelenített bónusz hatótáv arról tájékoztat, hogy az ECO PRO módban megvalósított, a hatékonyságot a központba helyező vezetési stílusnak köszönhetően hány plusz kilométer adódott hozzá a hatótávhoz. A kombináltfogyasztás-kijelzés az átlagfogyasztást és a pillanatnyi fogyasztást veti össze egymással.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, az ECO PRO mód Route-Ahead Assistant funkciója

Route-Ahead Assistant.

A Route-Ahead Assistant – amely az ECO PRO mód egyik funkciója – lehetőséget biztosít a kivételesen hatékony vezetési stílus megvalósítására. A navigációs rendszerből érkező adatokra támaszkodva az Ön BMW-je észleli az útvonalba eső sebességkorlátozásokat, a lakott területek határait, az utcasarkokat, a körforgalmakat, az útkereszteződéseket és az autópálya-lehajtókat, majd ennek alapján a sebesség időben történő mérséklését javasolja – elkerülhetővé téve ezzel a hatékonyságot negatívan befolyásoló fékezéseket. Ez előre érkező tippek egy kék színű, „vegye el a lábát a gázpedálról” szimbólum formájában tűnnek fel a műszerfalon.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, „mild hibrid” technológia

48 voltos "mild hybrid" technológia.

A 48 voltos „mild hybrid” technológia lehetővé teszi a jármű lassulásakor felszabaduló energia visszanyerését, amely azután a belső égésű motor támogatására használható fel a gyorsítások során. Az eredmény: csökkenő fogyasztás és emisszió, valamint fokozott dinamizmus. Az említetteken túl a 48 voltos „mild hybrid” technológia még gyorsabbá és zökkenőmentesebbé teszi az Auto Start/Stop funkció működését, emellett kitolja azt a sebességtartományt, amelyben az működőképes. A lassulási fázisokban (fékezéskor és sikláskor) a 48 voltos "mild hybrid" technológiának köszönhetően már 15 km/óránál leáll – és készenléti státuszba helyezkedik – a motor, ami lehetővé teszi az üzemanyag-felhasználás nélküli, emissziómentes gurulást.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, siklás leállított motorral

Siklás leállított motorral.

A leállított motor melletti siklás jóvoltából a jármű úgy van mozgásban, hogy közben egyáltalán nem fogyaszt üzemanyagot és nem bocsát ki káros anyagokat, mégis a maximális mértékben megmarad a mozgási energiája. Amint a vezető elveszi a lábát a gázpedálról, a funkció adaptív módon, a perifériákból származó adatok alapján a rekuperációról siklásra vált át. A leállított motor melletti siklás a 48 voltos „mild hybrid” technológiával ellátott járművek esetében is lehetséges. A 48 voltos „mild hybrid” technológiával nem rendelkező járműveknél siklás közben a motor alapjáraton működik. A siklás a COMFORT és az ECO PRO menetmódban aktiválódik – az utóbbi esetben gyakrabban. A „siklásszámláló” a siklás módban megtett kilométerek számát mutatja.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, vezetésistílus-elemzés

Vezetésistílus-elemzés.

A vezetésistílus-elemzés funkció az adott szituációnak megfelelő tippeket ad, elősegítve a még hatékonyabb és üzemanyag-takarékosabb vezetés megvalósítását. A művelet során a rendszer különböző kategóriákban elemzi és értékeli ki a vezetési stílust. Az értékelés eredménye, illetve az annak megfelelő tippek ECO PRO menetmódban, a központi kijelzőn láthatók.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, energiaáramlási animáció

Energiaáramlási animáció.

A központi kijelzőn látható energiaáramlási animáció jól érthető módon mutatja a BMW EfficientDynamics olyan technológiáinak működését, mint amilyen például a siklás, a rekuperáció vagy éppen az Auto Start/Stop funkció.

Bővebben

BMW PLUG-IN HIBRIDEK. AUTÓZZON MÉG HATÉKONYABBAN A BMW EFFICIENT DYNAMICS SEGÍTSÉGÉVEL.

BMW plug-in hibrid járműve segít Önnek a hatékony vezetési stílus megvalósításában.

Egy BMW plug-in hibrid modell vezetőjeként Önnek természetesen a rendelkezésére állnak a már jól ismert ECO PRO funkciók. Az utóbbiakat olyan hibridspecifikus funkciók egészítik ki, mint az „előrlátó” hibrid hajtás és az adaptív rekuperáció.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, HYBRID ECO PRO mód

HYBRID ECO PRO mód.

A HYBRID ECO PRO mód egy olyan intelligens technológiákat tömörítő csomag, amelynek segítségével a vezető akár 25%-kal is csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást. A mód által végrehajtott intézkedések közé tartozik a klímaberendezéshez és az ülésfűtéshez hasonló, nagy energiaigényű fogyasztók működésének visszafogása – úgy, hogy ebből az utasok úgyszólván semmit nem érzékelnek.
ECO PRO módban megváltoznak a gázpedál és az automata sebességváltó paraméterei. Mindez higgadt, az üzemanyaggal jobban takarékoskodó vezetési stílusra ösztönöz.
Az integrált eDrive számláló funkció tájékoztatja Önt arról, hogy hány kilométert tett meg a belső égésű motor használata nélkül, azaz emissziómentesen.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, „előrelátó” hibrid hajtás

„Előrelátó” hibrid hajtás

Az „előrelátó” hibrid hajtási szisztéma oly módon biztosítja a rendelkezésre álló villamosenergia ideális elosztását, hogy amennyiben a navigációs rendszerben aktiválva van az útvonaltervezés, a rendszer elektromos hajtásra vált a lakott területeken, illetve akkor, amikor Ön az úti cél közelébe ér. Amennyiben a nagyfeszültségű akkumulátor töltöttsége kellő szinten van, a rendszer az útvonal egyéb részein is az elektromos hajtást választja. Az energia hatékony megtartásának érdekében a rendszer például figyelembe veszi a lejtős útszakaszokat is. A belső égésű motor automatikusan beindul vagy leáll az adott útvonalszakasz jellemzőinek megfelelően, ami lehetővé teszi a hajtáslánc hatékony működését és a lakott területeken való emissziómentes haladást.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, Adaptív rekuperáció

Adaptív rekuperáció.

Az újabb hibrid hajtáslánccal ellátott BMW járművek (pl. a BMW xDrive45e) esetében működésre kész az adaptív rekuperáció. A funkció kíméletes és hatékony stílusú haladást biztosít, egyszersmind a HYBRID ECO PRO módban támogatja az „előrelátó” autózást. Az adott szituációhoz alkalmazkodni képes, intelligens vezérlőrendszer jóvoltából a jármű saját maga dönti el, hogy a siklást vagy a rekuperációt válassza-e, amikor a vezető elveszi a lábát a gázpedálról. Legyen szó elöl haladó járművekről, sebességkorlátozásokról, körforgalmakról, lehajtókról vagy lakott területekről, a rendszer a lassítás mértékét ideális módon, a közlekedési szituációnak megfelelően választja meg. Mindennek eredményeként ritkábban kell használni a jármű üzemi fékberendezését és nő a kényelem is.

Bővebben
BMW EfficientDynamics, egy nő áll egy BMW iX3 előtt

BMW ELEKTROMOS AUTÓK: TAKARÍTSON MEG VILLAMOSENERGIÁT ÚT KÖZBEN ÉS NÖVELJE A HATÓTÁVOT.

A BMW elektromos járművek számos lehetőséget kínálnak a haladással járó villamosenergia-fogyasztás csökkentésére és ezzel a hatótáv növelésére. A fogyasztás mérséklését a középpontba helyező ECO PRO menetmód fontos szerepet játszik ezen a téren. A BMW EfficientDynamics egyik fő alkotóelemét képező ECO PRO mód olyan intelligens technológiákat vonultat fel, amelyeknek a jóvoltából a vezető hatékony vezetési stílust valósíthat meg, ezzel akár 30%-kal is növelve az elektromos hatótávot. A hatékonyságfokozó funkciók egyike a Route-Ahead Assistant. A navigációs rendszerből érkező adatokra támaszkodva az asszisztens észleli az útvonalba eső sebességkorlátozásokat, a lakott területek határait, az utcasarkokat, a körforgalmakat, az útkereszteződéseket és az autópálya-lehajtókat, majd ennek alapján a sebesség időben történő mérséklését javasolja – elkerülhetővé téve ezzel a hatékonyságot negatívan befolyásoló fékezéseket. A vezetésistílus-elemzés funkció tippekkel segíti Önt a hatékonyabb vezetés érdekében, valamint az adott helyzetben lehetséges üzemanyag-megtakarítás elérésében. Az Ön megfelelő tájékoztatásának jegyében az energiaáramlási animáció mutatja a BMW EfficientDynamics technológiák – például a rekuperáció – működését. Az utazás végén láthatóvá válik a töltési művelet.

  • Egyedileg megválasztható és adaptív rekuperáció a BMW iX3-ban
BMW EfficientDynamics, utazásiadat-elemzés a BMW központi kijelzőn

UTAZÁS UTÁN. ELEMEZZE KI VEZETÉSÉT.

Autója akár belső égésű motorral, akár hibrid hajtáslánccal van ellátva, Ön az utazás végén meggyőződhet arról, hogy mennyire gazdaságosan vezetett. Amikor elérte célját, a központi kijelzőn, az Autó / Utazási információk / Utazási adatok menüben megtekinti a megtett kilométerek számát és a fogyasztási adatokat. A benzin- vagy dízelmotorral ellátott járművek esetében a vezetés hatékonyságát elsősorban az jelzi, hogy az autó mekkora távolságot tett meg siklással, illetve, hogy az Auto Start/Stop funkció által mennyi ideig volt leállítva a motor. Mindemellett ECO PRO módban az utazás bizonyos szekciói kék színnel jelölve jelennek meg a grafikonon. BMW hibrid autójában pedig többek között azt láthatja, hogy hány kilométert tett meg tisztán elektromos módban.

BMW EfficientDynamics, fogyasztás és emisszió

FOGYASZTÁS, EMISSZIÓ ÉS MÉRÉSI ELJÁRÁSOK.

BMW EfficientDynamics, Innovatív technológiák a BMW EfficientDynamics-től

INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK A BMW EFFICIENT DYNAMICS-TŐL.