BMW Speciális Értékesítés, Fenntarthatóság, Környezet, Holisztikus megközelítésű fenntarthatóság, egy napelempark felülről

KÖRNYEZET.

A TELJES ÉRTÉKLÁNCRA KITERJEDŐ, ÁTFOGÓ FENNTARTHATÓSÁGI KONCEPCIÓ.

KÖRNYEZET.A TELJES ÉRTÉKLÁNCRA KITERJEDŐ, ÁTFOGÓ FENNTARTHATÓSÁGI KONCEPCIÓ.

Ami a környezet védelmét illeti, a BMW Group a teljes értékláncot illetően az ökológiai fenntarthatóságra, a CO₂-kibocsátás csökkentésére, valamint a természeti erőforrások megóvására helyezi a hangsúlyt. Az ellátási lánctól a beszállító-menedzsmenten, a nyersanyag-gazdálkodáson és a gyártáson át egészen a termékek felhasználási fázisáig, sőt még azon is túl: e minden lehetséges vonatkozásra kiterjedő megközelítést alkalmazva a BMW Group a globális felmelegedés mértékét 1,5°C-ban korlátozni kívánó Párizsi Megállapodásban foglaltakkal összhangban végzi tevékenységét.

Bővebben

A CO₂-KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSE.

A BMW Group azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a teljes értéklánc tekintetében jelentősen, mérhetően csökkentse ökológiai lábnyomának méretét – a járművek felhasználási fázisa előtt, alatt és után.
 

 • A BMW Group lendületbe hozza a fenntarthatóság ügyét. 2024-től például a BMW és a MINI járművekre 100%-ban zöld energiával előállított öntött alumínium keréktárcsák kerülnek fel a gyárban. A váltás az alumíniumgyártás során alkalmazott, nagy energiafelhasználással járó elektrolízist, valamint a keréktárcsák öntését érinti. A BMW Group jelenleg is dolgozik a vonatkozó, a keréktárcsák gyártóival kötött megállapodásokon.

 • Jelenleg a CO₂-kibocsátásnak körülbelül az öt százaléka írható a kerekek számlájára. A fenntarthatóbb, zöld energiát felhasználó gyártási eljárás bevezetésével ez az emisszió kevesebb mint a felére csökken. A BMW Group évente mintegy 10 millió darab könnyűfém keréktárcsát használ fel, amely mennyiségnek a 95%-át öntött alumínium kerekek teszik ki.

 • Az átállás 2023-ban, a MINI-vel kezdődik. Az új MINI Countryman öntött alumínium keréktárcsái 70%-ban másodlagos alumíniumból készülnek. Azzal, hogy a gyártás 100%-ban zöld villamosenergiával történik, valamint, hogy az alapanyag 70%-a másodlagos, a CO₂-kibocsátás akár 80%-kal is alacsonyabb lehet ahhoz képest, mintha a kerekeket a hagyományos eljárással készítették volna. 2024-től kezdődően a BMW modellek is olyan alumínium kerekekkel gördülnek majd ki a gyárból, amelyeket 100%-ban megújuló energiaforrások felhasználásával, 70%-ban másodlagos alumíniumból állítanak elő.

 • Mindezeken túlmenően a 2025-től útjára induló Új Kategória modelljei olyan műanyag borításokat kapnak, amelyek nagyjából 30%-ban újrahasznosított halászhálókból és -kötelekből készülnek. Mindezzel elkerülhetővé válik az, hogy a halászat és a hajózás területein keletkező hulladék a tengert szennyezze.

 • A gyártás során alkalmazott innovatív korrózióvédelmi eljárásnak, valamint a fosszilis erőforrásokat nem igénylő matt festékeknek köszönhetően az Európában és a Dél-Afrikai Köztársaságban gyártott BMW modellek esetében a CO₂-kibocsátás 40%-kal mérséklődik.

 • A BMW Group világszinten is az első olyan autógyártó, amely biomasszából és nem pedig ásványi olajból előállított matt festékeket használ. De ez még nem minden: a BMW Group lipcsei (Németország) és rosslyni (Dél-Afrikai Köztársaság) gyárában fenntartható módszerekkel – amelyek a német műszaki felügyelet, a TÜV hivatalos minősítésével rendelkeznek – előállított korrózióvédelmi lakkot visznek fel a megóvandó felületre.

 • A lakkot gyártó BASF által alkalmazott innovatív gyártási eljárás során már a festékelőállítás első fázisában szerves hulladékból nyert megújuló alapanyagokat használnak az ásványiolaj-alapú nafta helyett. Amellett tehát, hogy ily módon csökken a fosszilis eredetű erőforrások iránti igény, megtakarítható a nafta szállításával és további feldolgozásával együttjáró CO₂-kibocsátás is

 

Bővebben

ELLENŐRZÉSI RENDSZER.

Átfogó megközelítésének segítségével a BMW Group az életciklus jellemzőit tekintve járműgenerációról járműgenerációra alapvető javulást volt képes elérni. Az Új Kategória színre lépésével a BMW Group nagyot ugrik előre a CO₂-kibocsátás csökkentésének terén, valamint még inkább a körforgásos gazdaság továbbfejlesztése kerül tevékenységének homlokterébe. A vállalatcsoport egészén belül alkalmazott, értékközpontú megközelítéssel szavatoljuk, hogy a fentiekhez kapcsolódó előírások mindenütt következetesen érvényesüljenek. Ennek szellemében a CO₂-kibocsátás csökkentésére irányuló célokat a jármű teljes életciklusára vetítve fogalmazzuk meg, de természetesen figyelembe vesszük a járműflottákra vonatkozó országspecifikus előírásokat is. Arról, hogy a meghatározott célok megvalósulnak-e, valamint, hogy a fejlesztés hozta-e az elvárt eredményeket, minősített környezetvédelmi menedzsment-rendszert alkalmazva győződünk meg.

Bővebben

A TELJES ÉRTÉKLÁNCRA VONATKOZTATOTT FENNTARTHATÓSÁG.

BMW Speciális Értékesítés, Fenntarthatóság, Környezet, Fenntarthatóság, egy gyártósori gép békaperspektívából

A FELHASZNÁLÁSI FÁZIS ELŐTT.

ELLÁTÁSI LÁNC ÉS BESZÁLLÍTÓMENEDZSMENT.

 • A jelen
 • 2030

GYÁRTÁS.

 • A jelen
 • 2030

A FELHASZNÁLÁSI FÁZIS SORÁN.

EMISSZIÓCSÖKKENTÉS.

 • A jelen
 • 2030

HOSSZÚ ÉLETTARTAM AZ ÁLLAPOTFÜGGŐ SZERVIZ JÓVOLTÁBÓL.

 • A jelen

AZ ELEKTROMOS ENERGIÁVAL VALÓ HALADÁS RÉSZARÁNYÁNAK NÖVELÉSE A PHEV MODELLEK ESETÉBEN.

 • A jelen

A FELHASZNÁLÁSI FÁZIST KÖVETŐEN.

ÚJRAHASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEK AZ ÉLETCIKLUS VÉGÉN.

 • A jelen

TERMÉKPORTFÓLIÓ.

BMW Speciális Értékesítés, Fenntarthatóság, Környezet, Termékportfólió, három BMW áll egymás mellett egy aluljáróban

A BMW Group mindenfajta hajtásláncot a kínálatában tart, igazodva az autósok igényeihez, illetve az infrastruktúrában piaconként mutatkozó különbségekhez.

ELEKTROMOBILITÁS.

Fenntarthatósági stratégiánk egyik fő tartópillérje az elektromobilitás, amelynek megerősítéséért a BMW Group komoly erőfeszítéseket tesz a következő években.

 • 2022: kétszer annyi elektromos jármű talál gazdára, mint 2021-ben
 • 2023: 25 elektrifikált modell van a piacon, amelyek közül 13 tisztán elektromos meghajtású
 • 2025-re: az összértékesítés több mint 30%-át az elektrifikált hajtásláncú járművek teszik ki
 • 2030-ra: a világszintű értékesítés több mint 50%-át a tisztán elektromos meghajtású járművek adják

A jövő elektromosjármű-generációihoz mindenképpen szükség lesz nagy teljesítményű és fenntartható energiatároló rendszerekre, illetve új, innovatív akkumulátorcellákra. A BMW Group a cellák energiasűrűségének jelentős mértékű növelésén, valamint az anyag- és a gyártási költségek leszorításán dolgozik. Az akkumulátorok újrahasznosíthatósága már csak azért is fontos tényező, mivel jelentős lökést ad a jövőbeli akkumulátorcella-fejlesztéseknek. A fentieken túl a BMW Group már jelenleg is intenzív kutatásokat folytat a szilárdtestes akkumulátortechnológia terén, amely igencsak ígéretesnek tűnik.

Bővebben

ÚJ KATEGÓRIA 2025.

A BMW Group által bevezetendő Új Kategória modelljei egytől-egyig tisztán elektromos meghajtásúak lesznek. E járművek alapját az Új Klaszter Architektúra (New Cluster Architecture, NCAR) képezi, amelynek lényegét az „elektromos”, a „digitális” és a „körforgásos” jelzők írják le.

A BMW Group fenntarthatósági koncepciója az Új Kategóriával lép át a harmadik fázisába. E szakaszban még jobban felgyorsítjuk a CO₂-kibocsátás csökkentésének ütemét, emellett figyelmünket a körforgásos gazdaság megvalósítására fordítjuk. A fázis három kulcsfontosságú aspektusa a következő: teljes egészében újragondolt IT és szoftverarchitektúra, új fejlesztésű elektromos hajtás és új akkumulátor-generáció, valamint a teljes termékéletcikluson átívelő fenntarthatóság.

 • Első a villamosítás. Kompromisszumokat nem ismerve mindent az elektromos hajtásláncok köré tervezünk és optimalizálunk – mi ezt csak „BEV-fentesség”-nek nevezzük. Célul tűztük ki magunk elé, hogy megközelítsük a korszerű belsőégésű motorok hatótávját és hozzájárulási különbözetét
 • Első a másodlagos. A másodlagos anyagok részaránya meredeken emelkedik. Figyelmünk gyújtópontjában a természeti erőforrások megkímélése áll
 • Első a digitalizáció. Teljesen újszerű felhasználói élmény. Még több egyénileg konfigurálható és utólagosan megvásárolható funkció
 • Fosszilis energiaforrások nélküli gyártási tevékenység az új, magyarországi BMW iFactoryban
Bővebben

TÖLTÉSI INFRASTRUKTÚRA ÉS TÖLTÉS.

BMW Speciális Értékesítés, Fenntarthatóság, Környezet, BMW Charging, egy töltőállomásnál álló BMW jármű

A BMW Group a BMW és a MINI Charging ernyője alatt kínál olyan átfogó töltési megoldásokat, amelyek lehetővé teszik az elektrifikált hajtásláncú járművek legkülönfélébb körülmények közötti kényelmes töltését. A portfóliónak ugyanúgy a részét képezik az út közbeni, mint az otthoni és a munkahelyi töltést szolgáló termékek és szolgáltatások.
A BMW Group, valamint együttműködő partnerei garantálják, hogy Európa területén a nyilvános töltőállomásoknál vételezhető villamosenergia 100%-ban „zöld” forrásból származik. A BMW/MINI Charging kártya segítségével a járműtulajdonosok Európa területén egyszerűen férhetnek hozzá az töltőhálózatokhoz.

MAXIMÁLISAN MAGAS KÖVETELMÉNYEK SAJÁT MAGUNKKAL, VALAMINT A VILÁG LEGKÜLÖNBÖZŐBB PONTJAIN TALÁLHATÓ BESZÁLLÍTÓINKKAL SZEMBEN.

MUNKAÜGYI NORMÁK ÉS EMBERI JOGOK.

BMW Speciális Értékesítés, Fenntarthatóság, Kormányzati ügyek, Munkaügyi normák és emberi jogok, egy ülő sötét bőrű nő és férfi

A környezet és a társadalom védelmét célzó, nemzetközileg elismert irányelvek a teljes értékláncon belül igazodási pontként szolgálnak a BMW Group számára. Az említett irányelvek közül kiemelkedő jelentőséggel bírnak a következők:

 • A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) multinacionális vállalkozások számára megfogalmazott irányelvei
 • Az ENSZ üzleti és emberi jogi irányelvei
 • Az ENSZ Globális Megállapodásának tíz alapelve
 • A Fenntartható Fejlődés Üzleti Chartájában lefektetett irányelvek
 • Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) a tisztább termelésről tett nyilatkozata

KÖRNYEZETVÉDELMI NORMÁK ÉS FENNTARTHATÓ NYERSANYAGELŐÁLLÍTÁS.

BMW Speciális Értékesítés, Fenntarthatóság, Kormányzati ügyek, Környezetvédelmi normák és nyersanyagok, BMW nyersanyagok közelről

A működésünkhöz szükséges komponenseket, valamint szolgáltatásokat több mint 32 000 gyártási és forgalmazási helyről szerezzük be. A szerződésben rögzített, a fenntarthatósággal szemben támasztott követelmények részeként beszállítóinkat terheli a felelősség a vonatkozó társadalmi és ökológiai átvilágítási kötelezettség teljesítéséért. Mindemellett dolgozunk azon, hogy csökkentsük a járműveinkhez szükséges nyersanyagok mennyiségét, illetve, hogy amennyiben erre szükség és lehetőség van, helyettesítsük azokat. A nyersanyagokat ugyanis folyamatosan elemezzük olyan szempontból, hogy azokhoz kötődik-e valamilyen formában az környezetvédelmi és a társadalmi normák megsértése.

VÁLLALATI ÁTVILÁGÍTÁS.

A VÁLLALATI ÁTVILÁGÍTÁS VÉGREHAJTÁSA A BESZÁLLÍTÓI HÁLÓZATBAN.

 • Az ellátási láncra vonatkozó átvilágítási kötelezettség
 • Fenntartható nyersanyagbeszerzés
 • Kockázatelemzés és -elkerülés
BMW Speciális Értékesítés, Fenntarthatóság, Vállalatirányítás, Fenntarthatósági jelentés

A JELENLEGI HELYZETRŐL KÉSZÍTETT INTEGRÁLT JELENTÉS.

BMW Group felelősnék érzi magát azért, hogy a fenntarthatósági jelentéseiben foglaltak mérhetők és átláthatók legyenek. Ez az oka annak, hogy 2020-tól kezdődően éves vállalati, illetve a fenntarthatósági jelentésünket egyetlen közös, csoportszintű jelentésben adjuk közre. A független tanúsítvánnyal rendelkező BMW Group Report a fenntarhatósági jelentések általánosan alkalmazott struktúrája szerint épül fel.