Hotel

IDŐUTAZÁS EGY BMW LUXUSIKON KÉT GENERÁCIÓJÁVAL

<b>Időutazás egy BMW luxusikon két generációjával</b>

Hogyan néz ki a holnap luxusa? Nenad Mlinarevic mesterszakács és Daniel Mani szállodaipari szakember a Furka-hágón átvezető utazás során egy BMW 8 Gran Coupéval – és annak 30 éves elődjével – utazik az időben.

 

 

Reggel 7 óra van a Furka-hágón, magasan a svájci Alpokban. Csend. Az egyetlen hang a Rhône-gleccser vízesése. A hajtűkanyarokban szinte semmi forgalom. A szemközti Grimsel-hágó felől a szél lenyűgöző ködfoltokat sodor a völgybe. A természet nem is készíthette volna el jobban a jelen és a múlt találkozásának színpadát.
 

A Furka-hágó több mint 100 éve a luxusutazások kedvelt útvonala. Először postakocsikkal érkeztek az utazók, később autóval. A BMW 8 (E31) az 1980-as és 90-es években a kor legfejlettebb luxusautója volt. De hogyan lehet rendkívüli vonzerejét átvinni a jövőbe? Hogyan változott az exkluzivitás fogalma az első BMW 8-as sorozat óta? A kortárs luxus két svájci szakértőjét hívtuk meg egy különleges interjúra, majd nyomkeresésre invitáltuk őket – hazájuk híres hegyi útjainak festői útvonalát járva egy mai BMW 8-ban.

 

A Furka-hágó több mint 100 éve a luxusutazások kedvelt útvonala. Először postakocsikkal érkeztek az utazók, később autóval. A BMW 8 (E31) az 1980-as és 90-es években a kor legfejlettebb luxusautója volt. De hogyan lehet rendkívüli vonzerejét átvinni a jövőbe? Hogyan változott az exkluzivitás fogalma az első BMW 8-as sorozat óta? A kortárs luxus két svájci szakértőjét hívtuk meg egy különleges interjúra, majd nyomkeresésre invitáltuk őket – hazájuk híres hegyi útjainak festői útvonalát járva egy mai BMW 8-ban.

Bővebben

CO2 emissions 229 - 226 g/km (combined) Fuel consumption 10,0-9,9 l/100 km (combined)

-

A luxus új generációja: a főszereplők

 

 

Nenad Mlinarevic

 

A Luzern melletti Vitznauban található „Focus” étteremben a „2016-os év svájci séfje”, Nenad Mlinarevic két Michelin-csillagig főzte magát. De aztán meghozta azt a bátor és szokatlan döntést, hogy lemond a díjakról. Mlinarevic egy mindenki számára elérhető éttermet akart, hogy minél több embert tegyen boldoggá jó ételekkel. Barátaival együtt új életet lehelt a zürichi „Bauernschänke”-be, és útközben olyan éttermek koncepcióit dolgozta ki, mint például a „Fritz & Felix” az exkluzív Brenner's Park Hotelben Baden-Badenben, Németországban.

Bővebben
Nenad Mlinarevic a „The Hide” Hotel Flims éttermében. A bátorság és a kreatív kihívás, amelyen a svájci séf sikere alapul, a klasszikus gourmet konyha minden szabályát felrúgja.

Daniel Mani

 

Hányan mondhatjuk el magunkról, hogy a munkánk része, hogy átkeljünk az egyik legszebb alpesi hágón? Daniel Mani szállodaigazgató társaival, Günter és Manfred Weilgunival együtt egyedi wellness-üdülőhelyeket tervez a modern utazók számára Svájcban. Thunban található városi szállodája, a „Spedition” idén elnyerte az UNESCO Prix Versailles-t a világ legszebb belső teréért. A Furka-hágóhoz vezető úton fekszik Flims falu, ahol Mani dizájnhotelje, a „The Hide” Hotel Flims található – és a BMW 8-as sorozat régi és új generációjával szakértőink svájci túrájának célállomása.

Bővebben
Daniel Mani a „The Hide” Hotel Flims folyosóján. A belső teret a svéd Stylt Trampoli AB tervezte.
Succesorul în prim-plan; predecesorul în oglinda retrovizoare. Pasul Furka este locul perfect pentru reuniunea dintre noul BMW Seria 8 Gran Coupé şi primul model Seria 8.

Otthon a hágón

Áttekintés. A két autós időutazás Gletsch-ben kezdődik. A Furka-hágó köti össze a Wallis kantonban található falut az Uri kantonban található Andermatt-tal. Daniel Mani számára, aki az első szakaszt az eredeti 8-as sorozatban szeretné megtenni, ismerős látvány. Gyermekkorában a családja ezen az útvonalon ment át a hegyeken, ma pedig gyakran ingázik a hegyi utakon a thuni és flimsi szállodái között. „A Furka-hágón vagy a Grimsel-hágón tett kirándulásaink rituálék voltak. Amint megkaptam a jogosítványomat, már másnap a Furka-hágón vezettem át”. Nenad Mlinarevic számára is ismerős terepet jelentenek a hegyek. „Otthonosak. Különösen szeretem a Julier-hágón való átkelést.” Ahhoz, hogy élvezni lehessen a hágót, a kényelem és a jó úttartás kulcsfontosságú. De még ennél is fontosabb a biztonság – és az, hogy dinamikusan ki tudjunk gyorsulni a kanyarokból. A BMW 8-as sorozat mindkét generációja tökéletesen teljesíti mindezt.

Bővebben
Vezetési élmény és magas minőség. A BMW 8-as sorozat jelenlegi generációjában, akárcsak a múltban, a vezetés öröme találkozik a modern luxussal.

A luxus számos részlet összessége

A dolgok idővel változnak. Ahogy a luxusautókról alkotott kép fejlődött, úgy fejlődött a luxusutazásról alkotott kép is. Az 1882-ben épült Hotel Belvédère a hágókon megindult turizmus kezdetét követően a nemességet és az úttörő szellemet képviselte. Az azóta eltelt időben azonban a szerencséje megkopott, és az ikonikus épület már évek óta zárva van. Ez az ambiciózus úti cél ma már nem több mint egy műemlék. Vonzereje azonban továbbra is töretlen. Fél órával később mindkét jármű a szálloda előtt áll. Vezetőcsere.

 

Daniel Mani elfoglalja helyét a BMW 8-as sorozatú Gran Coupé vezetőülésében. Végigsimít a perforált ülések varrásán, és átnéz Mlinarevicre. „Imádom az érzést. Meg akartam fogni a Swarovski-kristály váltókart, meg akartam érinteni a hangszórókat (➜ A legjobb 6 dal az autós hangszórók teszteléséhez). Milyen érzés a maratott fém? Mint a műszerfalon lévő bőr? Akár egy szállodai szobáról, akár egy autóról van szó, ha apró részletek sokasága alkot egy egészet, az számomra a tökéletes dizájn.”

Bővebben
Egy autó és egy szállodai szoba tervezésében van valami közös: a döntő az apró, egyedi részletek sokasága, amelyek végül egy egészet alkotnak.
Daniel Mani | A „The Hide” Hotel Flims tulajdonosa

A LUXUS OLYAN SZOLGÁLTATÁS, AMELY TÚLMUTAT AZ ELVÁRÁSOKON

Daniel Mani szállodatulajdonos számára az autózás a legjobb módja a kikapcsolódásnak. Az, hogy időt szakít az útra, olyan luxus, amelyet rendszeresen megenged magának.

Míg a múltban a luxust a csúcstermékekkel és a drága anyagokkal hozták összefüggésbe, ma már az olyan élmények, mint egy utazás vagy a kiváló minőségű ételek is magas státuszt élveznek. „A luxusnak nem kell hivalkodónak lennie” – magyarázza Daniel Mani. Azok az idők, amikor a londinerek vagy a liftkezelők kiszolgálták a vendégeket, de nem beszélgethettek velük, már elmúltak. „A luxus a távolság csökkentése. Közelebb kerülünk az emberekhez. Olyan vendéglátók vagyunk, akiknek van személyisége.” „Így van” – ért egyet Nenad Mlinarevic. „A személyiség a legfontosabb összetevő – mind a tányéron, mind a recepción.”

 

A 20. század fordulóján a luxusszállodák olyan kényelmi eszközökkel vonzották a vendégeket, mint az elektromos liftek és a házi telefonok, amelyek a szobájuk kényelméből összekötötték a vendégeket a személyzettel. Ma a vendégek a tabletjükről szabályozhatják a hangulatvilágítást és elhúzhatják a függönyöket, vagy pihenhetnek a lakosztályuk saját privát wellnessrészlegében. „A luxusszállodákban megszálló vendégek kényelmet és megfelelő szolgáltatásokat várnak el. Amit mi ezen túlmenően nyújtani tudunk, az a személyes figyelem” – teszi hozzá Daniel Mani. „Egy házigazdát, aki személyesen a helyszínen van, és mindenre figyel! És olyan kiszolgálást, amely túlmutat az elvárásokon.”

mountain

A szabadság, mint hajtóerő

A hegyoldalak között a történelmi Furka fogaskerekű gőzvasút méterről méterre kanyarog a síneken, mint fénykorában. Mintegy száz méterrel feljebb a BMW 8 Gran Coupé siklik bele a kanyarba, amelyet elődje követ. Különösen a V12-es motorja volt úttörő, és lenyűgözően demonstrálta, hogy mi mindenre volt lehetőség az 1980-as és 90-es években.

 

Nenad Mlinarevic számára az innováció kulcsfontosságú tényező. De a luxus nem jelenti azt, hogy mindent újra ki kell találni. Egyszerűen csak szenvedéllyel kell megvalósítani: „Sokkal hatékonyabb, ha valami már létezőt saját magaddal alakítasz át” – mondja Mlinarevic. A 38 éves férfi magas, tetőtől talpig feketében jár, tetovált, vonzó borostája van, és minden mondatát egy csipetnyi humorral fűszerezi. Az ínyencek új generációja két lábbal jár a földön és innovatív.

Bővebben
Számomra az igazi luxus a tányérodon azt jelenti, hogy nem látod az erőfeszítést, hanem megízleled.
Nenad Mlinarevic | Michelin-csillagos séf
Bárhogy is nézzük, lenyűgöző. A BMW 8-as sorozatot vezetni a hegyi utak hajtűkanyarjain egy svájci túra során a lassításról, majd a gyorsításról szól – pont úgy, ahogy mindig is.

A Michelin-csillagos séf úgy határozza meg filozófiáját, hogy „kellemes ételek egy új csavarral.” Mlinarevic például Auguste Escoffier 1927-ben a „Tatar” étterme számára feltalált névadó finomságát is újraértelmezte, beleértve a vegán variációkat is. „Nem tartozom azok közé a séfek közé, akik befejezik a főzést, majd újabb tíz percet töltenek azzal, hogy csipesszel rakosgassák az ételt. Célom, hogy az ételeim egyszerűek, de izgalmasak legyenek. Nem látszik az ételek mögött álló erőfeszítés. Csak meg kell őket kóstolnod.”

 

A gyakorlott vendéglátó, Daniel Mani csak egyetérteni tud. Azt mondja, sokan úgy érzik, hogy a fine dining egyre drágább, exkluzívabb, különlegesebb, legyen szó akár egy nagyvárosról, akár egy svájci alpesi szállodáról. Mlinarevicnek mutat egy képet az okostelefonján. „Nemrég egy milliárdos örökösnőnek főztem a szállodámban. Egy nagyon egyszerű ételt választottam: fasírtot tócsnival. Miután elfogyasztotta, lelkesen jött be a konyhába – régen evett már ilyen jót. Az egyszerű ételek a legjobb alapanyagokból az új luxus számomra.”

 

Az olyan modern luxusautók, mint a BMW 8 Gran Coupé, a vezető igényeihez igazodnak – és ez a motorháztető alatt is így van. A Nenad Mlinarevic által kedvelt kirándulások ugyanilyen testre szabottak – és ő is szívesen kapcsolja be a magas sebességfokozatot. A „Fritz & Felix” nevű éttermének kulináris koncepciójához különleges ötlete volt. Az étterem középpontja egy 3,1 tonnás öntöttvas dizájngrill, amelyet a spanyolországi La Coruña városában készítettek egyedi megrendelésre. Egy középkategóriás autó áráért. Mlinarevic és Mani számára ez is modern luxus – nem csak egy tányéron lévő étel, hanem a konyha, a belső tér és a kiszolgálás atmoszférikus, művészi alkotással felérő élménye.

Két sofőrünk menüjének következő fogása az Oberalp-hágó 24 hajtűkanyarja, Andermatt-tól Disentis-ig, amely egy tökéletesen elkészített finomság az élvezetes autózáshoz. Minden kanyar mögött (12 profi tipp: Így találja meg a versenyvonalat minden kanyarban) egy újabb panorámacsemege vár. A svájci időutazás lassan a végéhez közeleg, így nem sokkal később a két BMW 8-as sorozatú autó leparkol a cél előtt: a „The Hide” Hotel Flims előtt, amely 2018 végén nyílt meg.

Bővebben
Érkezés a „The Hide” Hotel Flims dizájnhotelbe. Pillanatkép Nenad Mlinarevic-ről. A sztárséf nem szokott egy helyben állni – szereti magát mindig feltalálni. Késkészlete és laptopja azon kevés holmik közé tartozik, amelyek minden útjára elkísérik.

Nenad Mlinarevic számára a modern luxus a konyhában már nem korlátozódik a kaviárra, a homárra és a libamájra. „Számomra a luxus egyben ritkaságot is jelent. A konyhámban például Simon Müller olajokat használok. Az olajkészítő a svájci Bázelben található gyárában csipkebogyómag-olajat állít elő. Évente mindössze körülbelül 4 pint (2 liter) készül belőle. Ez egy luxus alapanyag.” Az olajat egy körülbelül 25 000 amerikai dollárt érő olajpréssel állítják elő. De van, ami még ennél is  exkluzívabb: Mlinarevic egyik termelője maga dönti el, hogy egyáltalán megvásárolható-e a terméke. „Az én pékem nemcsak „Eigenbrötler”-nek nevezi magát, hanem valóban egy magányos farkas” – magyarázza Mlinarevic. „Kiválasztja a vásárlóit, és csak olyan emberekkel osztja meg a pékségéből származó kenyeret, akik szerinte értik, értékelik és tisztelik a mesterségét.”

Bővebben
A Michelin-csillagos séf, Nenad Mlinarevic és Daniel Mani szállodaigazgató beszélgetés közben. Mindketten úgy vélik, hogy a modern luxus olyan élmény, amely túlmutat az elvárásokon.

Az egyéni luxus korszaka

Szemben a Furka-hágó bezárt Hotel Belvédère-jével vagy az ötcsillagos Chedi Andermatt üdülőhellyel – amely a svájci kisvárost, Andermattot a luxusturizmus térképére tette –, a „The Hide” Hotel Flims kívülről alig felismerhető. És szándékosan ilyen. A házigazda Daniel Mani számára a luxus egyszerű, okos és a részletekről szól. Az ötletet a svéd Stylt Trampoli AB dizájnstúdió valósította meg a belső térben. Az elismerés: mindhárom svájci szállodát, amelyet Mani és partnerei üzemeltetnek, felvették a Design Hotelek Szövetségébe.
 

„Egy nagy nappalit akartunk létrehozni. A bútorok nagy részét a mi igényeink szerint készíttettük.” Egyedi esztétika azoknak a vendégeknek, akik időnként le akarják cserélni az öltönyüket egy rövidnadrágra. A házigazda maga az élő megtestesítője a luxus stresszmentes értelmezésének, amely a szállodájában uralkodik. „A Szilícium-völgy megcsinálta” – mondja Mani. „Az új luxusutazás azt jelenti, hogy tudatosan olyan szállodákat választunk, ahol tehermentesen létezhetünk. Ami a vendégeink számára felbecsülhetetlen értékű, az az idő és a személyes figyelem, amit meg tudunk adni nekik. Olyan élmények, amelyekre emlékeznek".

 

Mit értékel igazán egy csúcsszakács, amikor utazik? Mani Mlinarevicet kérdezi. „Nem akarom azt érezni, hogy valami személytelen bútorboltban vagy barokk palotában vagyok” – mondja Mlinarevic. „Szeretem a nagy térrel és szép dizájnnal rendelkező szállodákat. Az olyan szállodákat, mint a „The Hide”, ahol úgy érzem, mintha barátoknál lennék. Barátoknál, akiknek történetesen nagy házuk van. Szívesen visszajönnék ide egy privát hétvégi tartózkodásra valamikor.”

 

Amikor Nenad Mlinarevic és Daniel Mani a részletekről beszélnek, a szemükben látszik az odaadás, legyen szó akár a burgonya elkészítéséről, akár egy új étterem vagy szálloda fejlesztéséről. „Olyan egyszerűen és olyan jól, amennyire csak lehet” – magyarázza Mlinarevic. „Amikor egy éttermet, egy szállodát vagy luxusautókat tervezel, mindent elsőre jól akarsz megcsinálni.”

Bővebben

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben
Kézművesség, a forma és az élmény tökélyre fejlesztve: a BMW 8 Gran Coupé tükrözi Nenad Mlinarevic konyhájának filozófiáját és a dizájnhotel koncepcióját.
Măiestrie, formă perfectă şi plăcere: BMW Seria 8 Gran Coupé reflectă filosofia gastronomiei lui Nenad Mlinarevic şi conceptul unui hotel de design.

Értékes emlékek

A szálloda halljából Nenad Mlinarevic és Daniel Mani az udvarra néznek. A nap utolsó napsugarai a BMW 8-as sorozat jelenlegi és korábbi generációira hullanak. Hová menjünk legközelebb egy újabb országjárásra? Egy újabb festői útvonalon? „Én egy ausztráliai körutazásra készülök. Egy egész hónapig. Az idő az én luxusom” – árulja el Mlinarevic. Manit Tierra del Fuego vonzza. „Már régóta álmodom róla. Ez a nyers, kopár táj. Eső, nap, tenger, magányos utak – és én egyedül a volán mögött.” Kezével végigsimít a BMW 8 Gran Coupé vonalain. „Természetesen szívesen magammal vinném ezt az autót. De most az emlékezés luxusát élvezhetem. Mert egy utazást emlékekben mérik, nem mérföldekben.”

Bővebben
Perspective noi, stil consacrat - Nenad Mlinarevic şi Daniel Mani în curtea hotelului „The Hide” din Films.

Fotók: Robert Grischek; Szerző: Markus Löblein

Bővebben
the 8

BMW 8

BMW 8