BMW FENNTARTHATÓSÁG

BMW JÁRMŰLÁBNYOM.

BEVEZETÉS

A VÁLTOZÁS AZ ÁTLÁTHATÓSÁGGAL KEZDŐDIK

Honnan tudhatom, hogy mekkora lesz a leendő járművem ökológiai lábnyoma? A választ a BMW Járműlábnyom adja meg. A négy kulcsszempont, valamint a Német Műszaki Vizsgálati Ügynökség (TÜV) mindenre kiterjedő környezeti életciklus-elemzése (LCA) átfogó képet ad Önnek. Tisztán és érthetően. Ennek alapján pedig kellően megalapozott döntést hozhat.

BMW Fenntarthatóság 2023, járműlábnyom, éghajlatra gyakorolt hatás

AZ ÉGHAJLATRA GYAKOROLT HATÁS

A KEZDETTŐL A VÉGIG.

A TELJES ÉLETCIKLUSRA VETÍTETT KÁROSANYAG-KIBOCSÁTÁS.

A BMW Group önként vállalta, hogy betartja a Párizsi Megállapodásban lefektetett 1,5 Celsius-fokos célértéket. Járműveink ökológiai lábnyomát CO₂-egyenértékben (CO₂e) fejezzük ki. Ez a mért változó szolgál a különböző üvegházhatású gázok, így például a metán hatásának egységesített kifejezésére. Mi pedig folyamatosan e hatás csökkentésén munkálkodunk. Tesszük ezt már azt megelőzően, hogy egy BMW elhagyná a gyárat, valamint azután is, hogy az elérte hasznos élettartamának végét.

BMW Fenntarthatóság 2023, szélenergia

Zöld energia.

Nagyobb részarányban alkalmazott megújuló erőforrások az ellátási láncban, a gyártásban, valamint a BMW Charging hálózatában. A BMW már most 100%-ban zöld árammal elégíti ki gyárainak villamosenergia-szükségletét. Mindemellett a beszállítóink is egy szélesebb körben alkalmazzák e környezetbarát előállítású energiát.

BMW Fenntarthatóság 2023, napenergia

Körforgásos gazdaság.

Az erőforrások megkímélése és az anyagok minél hosszabb ideig való körforgásban tartása. A gyártás során a körforgásosság alapelvét tartjuk szem előtt. Ez lényegében még több komponens és anyag újrahasznosítását, vagyis kevesebb nyersanyag felhasználását jelenti.

BMW Fenntarthatóság 2023, járműlábnyom, hatékonyság

HATÉKONYSÁG

SOK KEVESEBBŐL.

ALACSONYABB FOGYASZTÁS ÉS MEGNÖVELT HATÓTÁV.

A hatékonyság lényege a minimális erőfeszítés árán elért maximális hatás. Már jó néhány járműgeneráció óta a BMW Fenntarthatóság Stratégia fő tartóoszlopa a BMW EfficientDynamics. Utóbbi a részét képező innovatív megoldások segítségével alacsony fogyasztással és nagyobb hatótávval párosított vezetési élményt szavatol.

BMW Fenntarthatóság 2023, járműlábnyom, hatékony gyártás

A MAXIMÁLIS HATÉKONYSÁGRA TERVEZVE

Az alumínium ajtókban, illetve csomagtértetőben található nagy szilárdságú acélok tömeget takarítanak meg. Az aerodinamikai keréktárcsák, az állítható hűtőlégterelők és a további, hasonló célt szolgáló elemek csökkentik a légellenállást. Az intelligens hőmenedzsment pedig csökkenti az energiafogyasztást. Minden BMW abban a szellemben készül, hogy minél intenzívebb vezetési élményt nyújtson minél kisebb fogyasztás és nagyobb hatótáv mellett.

BMW Fenntarthatóság 2023, járműlábnyom, My BMW app

HATÉKONY VEZETÉS A MY BMW APP SEGÍTSÉGÉVEL.

A My BMW app praktikus javaslatokat és ötleteket ad Önnek, amelyekkel fokozhatja hatékonyságát. Az alkalmazásban megtekintheti autójának korábbi fogyasztási adatait és összevetheti azokat a közösségben található hasonló járművekével. Az alkalmazás továbbá olyan hasznos tippeket ad a fogyasztás csökkentésére vonatkozóan, amelyeknek a jóvoltából még energiatakarékosabban autózhat. Mindezt úgy, hogy a vezetési élmény magas szinten marad.

BMW Fenntarthatóság 2023, járműlábnyom, körforgásos gazdaság

KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG.

RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE, RE:CYCLE.

ERŐFORRÁS-MEGŐRZÉS AZ ÚJRAHASZNOSÍTOTT ANYAGOK RÉVÉN.

Célunk, hogy megkíméljük a természeti erőforrásokat, valamint, hogy a kitűnő minőségű anyagokat a lehető legtovább körforgásban tartsuk. Mindezt újrahasznosított anyagok alkalmazásával kívánjuk elérni. Így például másodlagos alumíniumot használunk nagyfeszültségű akkumulátorainkban és a műanyagok jelentős része és újrahasznosításból származik. A BMW „első a másodlagos” megközelítésének lényege, hogy fokozatosan 50%-ra növeljük az újrahasznosított, illetve az újrafelhasználható anyagok részarányát. Mindezzel párhuzamosan eleve úgy tervezzük meg a járműveinket, hogy azok életciklusuk végén minél egyszerűbben legyenek szétbonthatók és újrahasznosíthatók.

BMW Fenntarthatóság 2023, járműlábnyom, ellátási lánc

ELLÁTÁSI LÁNC

AZ EMBEREK ÉS A TERMÉSZETI KÖRNYEZET TISZTELETE.

AZ ELLÁTÁSI LÁNCCAL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TÁRSADALMI ELVÁRÁSOK.

A felelősség azt jelenti, hogy egyetlen részlet sem kerüli el a figyelmünket. Nagyon jól tudjuk tehát, hogy miből készülnek az autóink. Mindemellett pedig rendkívüli módon odafigyelünk nyersanyag-beszállítói hálózatunkra. Ezzel előmozdítjuk az emberi jogok érvényesülését, valamint szavatoljuk a környezetvédelmi előírások betartását.

FEDEZZE FEL A FENNTARTHATÓ MOBILITÁS ÚTTÖRŐIT.

BMW Fenntarthatóság 2023, Neue Klasse

NEUE KLASSE: A FENNTARTHATÓSÁGRÓL ALKOTOTT VÍZIÓNK

Ismerkedjen meg már ma a holnap innovációival. A Neue Klasse jelenti az Ön belépőjét a körforgásos, digitális és tisztán elektromos jövőbe. Új járműveink a tiszta vezetési élményt ötvözik a legmagasabb szintű hatékonysággal. A gyártás során törekszünk arra, hogy takarékoskodjunk az erőforrásokkal, illetve, hogy ahol csak lehet, újrahasznosított anyagot alkalmazzunk.

BMW Fenntarthatóság 2023, járműlábnyom, G60, fenntarthatóság, BMW i5 és 5 Limousine

AZ ÚJ BMW i5 FENNTARTHATÓSÁGA.

Mekkora karbonlábnyommal rendelkezik a tisztán elektromos BMW i5? Milyen eredményt hozott az új BMW 5 Limousine életciklus-elemzése? Ismerkedjen hát meg első alkalommal közreadott Járműlábnyom-ismertetőnkkel: