Útravaló: nélkülözhetetlen utazási ötlettár európai körúthoz

ÚTRAVALÓ: NÉLKÜLÖZHETETLEN UTAZÁSI ÖTLETTÁR EURÓPAI KÖRÚTHOZ.

<b>Útravaló: nélkülözhetetlen utazási ötlettár európai körúthoz.</b>

Már régóta tervezget egy európai körutazást, amely most végre valóra válik. Először persze csomagolnia kell, ami sokkal kevésbé izgalmas. De ne aggódjon, mert van egy komplett utazási ötlettárunk az Ön számára.

 

 

Gyönyörű tájak és történelmi városok különböző kultúrákból: egy európai autós kirándulás számos meglepetést tartogat. Már régóta szeretne útra kelni, amit most végre valóra válthat. De még akkor is, ha már volt autós kiránduláson – mondjuk az Egyesült Államokban – nem teljesen biztos benne, hogy mit is csomagoljon? Ne aggódjon, a segítség kéznél van: ötlettárunk segítségével utazását semmi sem ronthatja el.

 

Használja európai utazási ötlettárunkat, hogy a legfontosabbra koncentrálhasson: arra, hogy a lehető leginkább élvezze a vezetést Európa útjain.

Bővebben

Minden, amire szüksége lehet egy európai körutazásnál: UTAZÁSI ÖTLETTÁR

1

Európai körutazás: nélkülözhetetlen autós felszerelések

Ez a lista kifejezetten széles körű, így attól függően, hogy milyen autóval rendelkezik, vannak dologok, amire nem feltétlenül lesz szüksége.

 

 • Szüksége lesz a jogosítványára és a forgalmi engedélyre, vagy a biztosítás igazolására, ha a járművet bérli. Az amerikai jogosítványt számos európai ország elismeri, másokban viszont nemzetközi vezetői engedélyt is kérnek. Ezt nagyon könnyű beszerezni, csupán egy kérelmet kell kitöltenie. Abban az országban kell kiváltania, ahol a jogosítványát kiállították (az Egyesült Államokban való kiváltásához szükséges útmutatóért kattintson ide.) Figyelem: még ha maga az ország nem is követeli meg a nemzetközi vezetői engedélyt, az egyes autókölcsönző cégek előírhatják annak meglétét.
 • A gépjármű-biztosítási kötvény másolata és a fontos elérhetőségek.
 • Gépjárműjének felhasználási kézikönyve.
 • Gumijavító készlet vagy pótkerék.
 • Veszélyhelyzet-csomag: Két darab, hajlításra aktivizálódó fényforrás, fényvisszaverő mellény (egyes országokban kötelező), akkumulátor-töltő kábel, vészhelyzeti esőkabát, síp, guminyomásmérő, elakadásjelző háromszög és egy szélvédőüveg betörésére alkalmas eszköz. Nyugat-Európában ugyan általában elég megbízhatók a közúti segélyszolgálatok, de ez ennek ellenére ajánlott. Elvégre nem Ön választja meg, hogy hol éri baleset. 
 • Csavarhúzó, fogó és villáskulcs. Csak ne tegye őket a kézipoggyászába, ha repülővel utazik.
 • AUX-kábel a telefon csatlakoztatásához az autó audiorendszeréhez, még akkor is, ha az autóban nincs vezeték nélküli kapcsolat.
 • USB-kábel a telefon csatlakoztatásához egy power bankhoz vagy az autóhoz.
 • Jégkaparó és kesztyű, ha télen utazik.
 • Vagy papíralapú térképek, vagy egy jó GPS, amelyen az útvonalhoz szükséges összes térképrészlet rajta van. Mindenképpen töltse le őket, mielőtt elindul, mert még a sűrűn lakott Európában is előfordulhat, hogy útközben megszakad a mobiltelefonos kapcsolat. 
Bővebben
Minden utazási lista alapja: a poggyász

2

Minden utazási lista alapja: a poggyász

A szokásos ruhanemű, dezodor és fogkefe mellett van néhány olyan dolog, aminek nagyon fog örülni, ha netalántán szüksége lenne rá, például:

 

 • Egy napszemüveg: minden napos országban hasznát veszi, de például Olaszországban nélkülözhetetlen.  
 • Egy extra pulóver vagy kámzsa és egy takaró – még nyáron is meglepően hideg lehet éjszaka egyes területeken, például Lettországban vagy Dániában.
 • Törülköző és fürdőruha.
 • Egy átmeneti kabát.
 • Cipők a különböző időjárási viszonyokhoz (túrabakancs, szandál stb.). A kényelmes túracipő különösen fontos, ha egy egész napot városnézéssel tölt.
Bővebben

AZ 5 LEGHÍRESEBB ÉS
LEGFESTŐIBB ÉSZAK-EURÓPAI ÚTVONAL

A VALÓDI BMW ÉLMÉNY: SZÁLLÍTÁS EURÓPA SZÁMOS PONTJÁRA

Ismerje meg új járművét a BMW szívében, a müncheni BMW Weltben, hogy ezt követően első utazása új BMW-jével Európa festői útjain keresztül vezessen. Merüljön el teljesen új kultúrákban és élményekben az új BMW-je által nyújtott kényelemben, az Önhöz illő stílusban. Európai utazása végén adja le új BMW-jét a 12 helyszín egyikén. A BMW hazaszállítja járművét a helyi BMW Márkakereskedésbe. Minden szükséges információt itt talál.

Bővebben

3

Csomagoljon még kényelmesebben: Comfort Kit

Íme, a talán legfontosabb tételek az úticsomag-listán. Lehet, hogy végül nem mindegyikre lesz szüksége, de még a legtapasztaltabb utazó is elfelejt időnként néhány dolgot, ezért jó, ha mindet számba veszi. Ha több, egymástól meglehetősen eltérő országon keresztül utazik, sosem lehet biztos abban, hogy mire lesz szüksége a következő állomáson. Érdemes lehet tehát bepakolni a következőket: 

 

 • Egy zseblámpa. Minél északabbra utazunk Európában, annál rövidebbek a nappalok télen. És meg fog lepődni, milyen korán lemegy a nap délen – még nyáron is.
 • Néhány nagy vizes palack. Jobb félni, mint megijedni, ha olyan fontos dologról van szó, mint a folyadékpótlás. A csapvíz minősége országonként eltérő. A legjobb, ha előzetesen utánanéz, hogy hol ihat biztonságosan vezetékes vizet. Nyugat- és Közép-Európában valószínűleg nem lesz gond, de Kelet- és Dél-Európában óvatosnak kell lennie a csapvízzel. Valószínűleg biztonságosabb, ha marad a palackozott víznél.
 • Néhány tekercs vécépapír, valamint némi aprópénz. Egyes pihenőhelyek mosdói nem túl jól felszereltek, de ha igen, akkor nagy valószínűséggel fizetni kell a használatukért.
 • Rovarölő spray.
 • Egy külön erszény a pénznek és a személyi igazolványnak. Általánosságban elmondható, hogy minél több a turista a városban, annál több a zsebtolvaj; ezért jobb, ha nem úgy néz ki, mintha pénztárca lenne a zsebében. Ez különösen igaz az olyan helyekre, mint Barcelona, Róma vagy Prága.
 • Egy útiszótár, amelyben több nyelv van, vagy egy több nyelvű fordítóalkalmazás. Nem várható el, hogy mindenki beszéljen angolul, különösen, ha az ország festői mellékútjain utazgatunk.
 • Egy saját utazóbögre. Így nem kell eldobható poharat használnia a kávé mellé, ezáltal nem járul hozzá az európai szemétproblémához.
 • Újrahasználható vizes palack. Ha egy parkban sétál, vagy egy városnézésen vesz részt, ez jó alternatíva a szomjazás és a hatalmas vizes palackok hurcolása helyett.
 • Alapgyógyszerek, ha hajlamos az utazással kapcsolatos rosszullétre. Használhat akupresszúrás csuklópántot is, ha nem akar tablettákat szedni.
 • Kézfertőtlenítő. Ez a legjobb megoldás, ha nem talál kézmosót.
Bővebben
 • Fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő gyógyszerek vészhelyzet esetére, valamint elsősegélycsomag.
 • Naptej (legalább 30-as fényvédő faktorú). Mielőtt bepakolja, győződjön meg róla, hogy a megvásárolt naptej nem irritálja a bőrét. Ha az Egyesült Államokból utazik Európába, jó ötlet a célállomáson megvásárolni. Mivel az európai napvédő krémek összetevőire vonatkozó előírások lazábbak, általában jobb minőségűek.
 • Újrahasználható bevásárlótáska. Minden uniós országban tilos az ingyenes műanyag zacskók használata, egyes országokban, például Olaszországban pedig teljesen betiltották a műanyag zacskók használatát. És még ha szabad is használni őket, mindig jobb, ha csökkentjük a műanyaghulladék mennyiségét.
 • Egy közepes méretű hátizsák egynapos kirándulásokhoz, például túrázáshoz vagy városnézéshez. Legyen benne elég hely a rövid kiránduláshoz szükséges dolgoknak, például egy vizespalacknak, egy átmeneti kabátnak és egy fényképezőgépnek. Tetszetős hátizsákokat és sok más utazási kiegészítőt talál a BMW Lifestyle termékkínálatában; akár az Egyesült Államokban, akár az Egyesült Királyságban vagy Dél-Afrikában él.
 • Egy esernyő.
 • Egy hitelkártya vagy a bankkártyája. Ne vigyen magával nagy mennyiségű készpénzt, mert azt ellophatják, és rendszerint talál ATM-et a közelben, ha szükség lenne rá. Néhány országban, például Németországban azonban mindig szüksége lesz némi készpénzre, arra az esetre, ha a hitelkártyáját nem fogadják el. De olyan helyeken, mint Hollandia vagy Skandinávia, a készpénzmentes fizetés nagyon elterjedt, így ezeken a helyeken nem kell aggódnia emiatt. Különösen Svédországban, ahol a készpénzforgalom az összes tranzakció kevesebb mint 1%-át teszi ki.
 • Egy telefontöltő vagy telefon adapter.
 • A biztosítási kártyája vészhelyzet esetére. Ha bármilyen módon megsérül, akkor ennek birtokában minden kórház ellátja majd.
 • Egy bluetooth-os/vezeték nélküli mobiltelefon kit.  
 • Egy dugalj adapter. Ha azt tervezi, hogy utazása során több országon is átutazik, a legjobb, ha hoz magával egy univerzális átalakítót, mivel a konnektorok az adott országtól függően változhatnak. A legtöbb európai országban a fő áramellátás 230 voltos (50 Hz). A C és F típusú konnektorok a leggyakrabban használt elektromos dugaljak, de természetesen vannak kivételek is. Ha Nagy-Britanniába látogat, egy kompatibilis hálózati adapter kötelező.
 • Füldugó és szemmaszk. Soha nem lehet megjósolni, hogy a szállodai szoba mennyire lesz hangos vagy világos az éjszaka folyamán. A déli nagyvárosok sötétedés után különösen élénkek.
Bővebben

4

A mindenre gondoló útvonaltervező: Entertainment & Connection

Ahhoz, hogy teljes legyen úticsomag-listája, íme néhány dolog, amely megmentheti az unalomtól, ha váratlan szünet következik be az útitervben, vagy ha csak néhány órára pihenni szeretne. Bár a táj Európa-szerte nagyon változatos, mégis vannak olyan útszakaszok, amelyeket monotonnak érezhet, ha csak az ablakon kibámulva figyeli őket.

 

 • A kedvenc fényképezőgépe, töltőkkel: természetesen minden képet elkészíthet a telefonjával is, de közel sem lesz olyan jó a végeredmény.  
 • Néhány könyv vagy egy e-könyv olvasó. Ha megengedi, javasoljuk Stefan Zweig „A tegnap világa” című könyvét. A könyv a szerző benyomásait mutatja be a régi Európa haldokló napjairól a két világháború előtt és alatt.
 • Egy powerbank, amellyel útközben is feltöltheti telefonját.
 • Egy VPN az Európában nem elérhető tartalmak megtekintéséhez, és ami még fontosabb, annak biztosítására, hogy egyetlen adatát sem lopják el, amikor belép egy új WiFi hálózatba.
 • Utazási játékok vagy szórakoztató alkalmazások: néhány óra utazás után még a legfestőibb táj is unalmassá válhat. Ha járt már Finnország végtelennek tűnő erdeiben, tudja, mire gondolunk. Hozhat magával kártyajátékokat a hátsó ülésre, vagy letölthet olyan alkalmazásokat, mint a „QuizClash” vagy a „What If”.
 • Focilabda/tollaslabda/frizbi stb., különösen, ha strandra látogat.
 • Egy menő zeneválogatás utazáshoz passzoló számokból.
Bővebben

Mielőtt útnak indul: mindegy, hogy a saját vagy bérelt autóval utazik, mindenképpen ellenőriznie kell, hogy az autója működőképes-e.

Győződjön meg róla, hogy a gumiabroncsok nyomása az optimális szinten van-e, elég-e a motorolaj, és hogy minden lámpája működik-e. Ezzel egyrészt csökkenthető annak a kockázata, hogy az autója csak úgy lerobban az út közepén, másrészt pedig az, hogy balesetet szenvedjen. De arra az esetre, ha mégis megtörténne, érdemes beprogramoznia a telefonjába egy közúti segélyhívó számot. A 112-es telefonszám a rendőrséget vagy a mentőszolgálatot hívja, és minden uniós országban működik.

 

Végül a kutyarajongóknak: ha nem szeretne megválni négylábú társától az utazás során, vállalva ezzel a háziállattal való utazás minden bonyodalmát, akkor érje el, hogy autója és kutyája a legjobb barátokká váljanak, még az út előtt.

Bővebben

AZ 5 LEGHÍRESEBB
ÉS LEGFESTŐIBB DÉL-EURÓPAI ÚTVONAL

AJÁNLÁSOK ÉSZAKI/DÉLI UTAZÁSOKHOZ

Észak-Európa:

 •  Nagyon meleg kabát. Még ha az utazás áprilisban vagy májusban történik is, sok helyen, például Skandináviában, rendkívül hideg lehet.
 • Hosszú alsónemű.
 • Kiváló minőségű esőkabát. Függetlenül attól, hogy milyen évszak van, elég valószínű, hogy legalább egyszer esni fog az utazás során.
 • Nem vicc: feltétlenül szükséged van rovarirtó spray-re. Minél feljebb megyünk, annál rosszabb lesz a helyzet. Győződjön meg róla, hogy DEET-t tartalmaz, különben akár otthon is hagyhatja.
Bővebben

Dél-Európa:

 • Egy szélvédő mögé tehető árnyékoló. Így a napon hagyhatja az autóját anélkül, hogy felforrósodna, mire visszaül.
 • Hűtőláda, lehetőleg szárazjéggel. Hideg italokhoz, rágcsálnivalókhoz és gyümölcsökhöz a forró autóban. Ha úgy érzi, hogy mindezt nem tudja betuszkolni az autójába, itt egy lista hasznos tippekkel az autós utazáshoz.
Bővebben
The BMW X1

BMW X1

BMW X1