Körforgásosság, BMW i5 Limousine, G60 BEV

BMW JÁRMŰLÁBNYOM

KÖRFORGÁSOSSÁG.

RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE, RE:CYCLE.

A természeti erőforrások megóvása, valamint a kitűnő minőségű anyagok hosszú időn át való körforgásban tartása érdekében szilárdan ragaszkodunk ezen alapelvekhez. Éppen ezért másodlagos anyagokat is felhasználunk az új komponensek gyártásához. Mindemellett a tervezési folyamat, valamint a termékfejlesztés során arra törekszünk, hogy a lehető legnagyobbra növeljük az újrahasznosíthatósági részarányt.

Gyártásának 2023-as beindításakor az új BMW i5 nagyjából 21%-ban tartalmaz majd másodlagos anyagokat. Ez az érték a vonatkozó beszállítói nyilvántartások, valamint az iparági átlagok alapján, a gyártási melléktermékek figyelembe vételével jött ki.

A MÁSODLAGOS ANYAGOK SOK HELYEN VANNAK JELEN AZ ÚJ BMW i5 MODELLBEN:

  • Nagyfeszültségű akkumulátorok: kb. 10% (amelynek kb. 50%-át a másodlagos nikkel teszi ki)
  • Alumínium komponensek, például pótkeréktartó, oldalsó hossztartó és elektromoshajtás-ház: akár 50%
  • A padlóborítást alkotó műanyag: akár 50% újrahasznosított poliamid (többek között halászhálókból gyártott Econyl)

 

Anyagtól függően a másodlagos anyagok alkalmazása jelentősen hozzájárulhat a karbonlábnyom csökkentéséhez. A másodlagos alumínium használata például akár 20%-kal is visszaveheti az adott komponens karbonlábnyomát.

A BMW i5 ÚJRAHASZNOSÍTHATÓSÁGA.

A törvényi előírásokkal összhangban a BMW i5 anyagainak 85%-a újrahasznosítható, illetve 95%-ban újrafelhasználható. A jelenlegi jogi szabályozásnak megfelelően 30 országban, több mint 2800 erre kijelölt ponton vesszük át az újrahasznosítandó járműveket.

BMW i5 JÁRMŰLÁBNYOM.

A további részletek, illetve a BMW i5 eDrive40 életciklus-elemzésével kapcsolatos tanulmány itt találhatók: