MARADANDÓ ÉRTÉK.

Újrahasznosítás a BMW-nél.

A BMW már a modellek gyártásának megkezdése előtt megalapozza a hatékony és környezetbarát újrahasznosítás lehetőségét. Az újrahasznosítható szintetikus anyagok és szűkebb anyagválaszték használatával, valamint a különböző anyagok gondos szétválasztásával a BMW biztosítja, hogy járművei gyorsan és könnyedén újrahasznosíthatóak legyenek. Amilyen gazdaságilag megalapozottnak tűnik ez a módszer, legalább annyira környezetbarát is. Egyebek mellett ez is hozzájárult ahhoz, hogy a BMW Group felkerült a Dow Jones Fenntarthatósági Index élvonalába, így a Világ vezető fenntarthatóság-orientált vállalatai között szerepelhet.

Bővebben

KÖRNYEZETBARÁT FELDOLGOZÁS.

A BMW új módszereket teremt a régi járművek újrahasznosítására, melynek folyamatáért külön erre a célra specializálódott, hitelesített vállalkozások felelősek. Az Ön BMW-jének minden egyes részét az ökológiailag és gazdaságilag legoptimálisabb módon dolgozzák fel. A lejárt élettartamú gépjárművekről környezetbarát módon gondoskodnak, mely folyamatnak négy fázisa a jármű ellenőrzött leadása, a bontás előkészítése, a bontás és az újrahasznosítás.

 • A jármű ellenőrzött leadása.

  A gépjármű újrahasznosítása annak valamely hatóságilag engedélyezett átvételi pontjára vagy bontóba való leadásával veszi kezdetét. Kizárólag ezen szervek jogosultak a hivatalos bontási igazolás kiadására, amely elengedhetetlen a jármű forgalomból való kivonásához.

 • Az üzemi folyadékok eltávolítása

  Az előkészítés során a légzsákot, valamint az összes pirotechnikai elemet semlegesítik. Az újrahasznosítási folyamat maga, az üzemi folyadékok eltávolításával kezdődik. A folyamat részeként leengedik a légkondicionáló berendezés hűtőközegét, a fék- és hűtőfolyadékot, valamint a váltó- és motorolajat, az üzemanyagot pedig speciális fúrók és szivattyúk segítségével távolítják el. A különféle anyagokat elválasztott tartályokban tárolják, majd az újrafelhasználást, illetve -hasznosítást végző speciális üzemekbe szállítják.

 • Bontás

  A törvények szerint a jövőben súlyban meghatározva a lejárt élettartamú járművek 85%-át kötelező lesz újra felhasználni az elemek eredeti funkciójában, vagy alapanyagként új alkatrészek gyártásához. Ezt a célt a fém alkatrészek területén már sikerült elérni. Az üveg és a műanyagok szintén gazdaságosan visszanyerhetőek. A BMW Group az általa kifejlesztett, úttörő technikáknak köszönhetően, elengedhetetlen szerepet játszott e folyamatban. A szakszerűen bontott motorok felújíthatóak, majd az eredeti funkciónak megfelelően újrahasznosíthatóak a high-end újrahasznosítás formájában.

 • A jármű fennmaradó részeinek újrahasznosítása.

  A bontási fázis után a jármű fennmaradó részeit zúzóba szállítják további feldolgozás céljából. Itt a járművet tenyérnyi darabokra aprítják, amelyeket gondosan szétválogatnak. A műanyagokat, a textileket, a vastartalmú, valamint színesfémeket újra felhasználják.

DESIGN FOR RECYCLING.

A "Design for Recycling" jegyében a BMW mérnökei olyan tudatossággal tervezik meg a járműveket, hogy azokat - hasznos élettartamuk végéhez közeledve - hatékony és környezetbarát újrahasznosítási technológiák mellett lehessen ártalmatlanítani. Az újrahasznosítás ennélfogva a termékfejlesztési folyamat meghatározó szempontja. Ennek következtében az újrahasznosítást befolyásoló tényezőket, mint az autóelemek formatervezését, az anyagok kiválasztását és a csatlakozástechnikát már a járműtervezés korai fázisában figyelembe veszik.
Az újrahasznosított anyagok használatának hirdetése valamint a minőségbiztosított másodlagos nyersanyagok új autókban való felhasználása egyaránt fontos célkitűzései mérnökeinknek. Ez az, ami kikövezi az utat az anyagok önálló körforgása számára.

A BMW GROUP SZOLGÁLTATÁSAI.

INTELLIGENS ALKATRÉSZEK, ÚJ ÉLETRE HANGOLVA.

A BMW hosszútávú célja az, hogy minimalizálja a járművek környezetre való hatását egész élettartamuk során. Mindemellett, az új gépjárművek gyártása során, már a fejlesztési fázistól kezdődően azon dolgzunk, hogy kikövezzük a jármű későbbi, környezetbarát újrahasznosításának lehetőségét.

 • A környezetvédelmi szempontból elfogadható újrahasznosítás érdekében tett intézkedések.

  • A fejlesztési fázisban a tervezőmérnökök felbecsülik az összes alkatrész újrahasznosíthatóságát, és az egyes alkatrészrajzokon feljegyzik a megállapításaikat.
  • Újrahasznosítási terveket készítünk az olyan nagyobb elemek feldolgozásához, mint például a lökhárító, vagy a műszerfal.
  • Az anyagok kiválasztása során törekszünk az általunk használt paletta szűkítésére, amivel hozzájárulunk a nem újrahasznosítható anyagok felhasználásának csökkentéséhez.
  • Az egyes elemek összeszerelése során alkalmazott intelligens technikák biztosítják, hogy a legtöbb alkatrész – szétszerelés után – alapanyagonként szétválogatható.
  • Az élettartambecsléssel kapcsolatos esettanulmányok segítségével felmérhetők a bizonyos alkotóelemek környezetre gyakorolt hatásai.
  • A virtuális és gyakorlati szétszerelési elemzések biztosítják azt, hogy minden egyes BMW jármű teljesítse a számára kitűzött célokat.
  • A BMW a szerzett tapasztalatokat minden, az újrahasznosításban résztvevő féllel megosztja tréningek és részletes dokumentációk segítségével.

 • A BMW járművek hatékony újrahasznoítása

  Az említett intézkedések minden BMW gépjármű számára biztosítják, hogy:
  • a pirotechnikai alkatrészek, mint például a légzsákok vagy a biztonságiöv-feszítők, egy e célra szolgáló eszközzel aktiválhatóak legyenek,
  • minden üzemfolyadék, más néven az olajok, az üzemanyag, a fék- és hűtőfolyadékok, valamint a légkondicionáló hűtőközege, stb. gyorsan és könnyedén eltávolíthatóak legyenek a speciális furatok és szivattyúk segítségével,
  • a 200 grammnál nagyobb tömegű műanyag alkatrészek anyagmegjelöléssel legyenek ellátva,
  • az újrahasznosítható, nagyméretű műanyag alkatrészek könnyen és egyszerűen eltávolíthatóak legyenek.

A LEJÁRT ÉLETTARTAMÚ JÁRMŰVEK LEADÁSA.

A lejárt élettartamú autó utolsó tulajdonosa vagy utolsó üzemben tartója az autót egy visszavételi ponton vagy egy engedélyezett újrahasznosítási ponton köteles elhelyezni. Itt állítják ki számára az autó forgalomból történő kivonásához szükséges hivatalos bontási igazolást. A BMW által működtetett visszavételi pontok díjmentesen átveszik a lejárt élettartamú, regisztrált BMW járműveket. Az ingyenes visszavételhez a járműnek a következő feltételeknek kell megfelelnie:
A lejárt élettartamú autónak teljesnek, (beleértve a motor, meghajtóegység, karosszéria, katalizátor, elektromos mérőberendezések és egyéb elengedhetetlen alkatrészek meglétét) valamint szennyezőanyagoktól mentesnek kell lennie.