BMW Elektromobilitás, BMW Fenntarthatóság, környezet, klímavédelem

VEZETŐ SZEREPBEN A KLÍMAVÉDELEM TERÉN.

VEZETŐ SZEREPBEN A KLÍMAVÉDELEM TERÉN.

A BMW Group számára a vezetési élmény fogalma messze többet takar, mint a mobilitást. A fenntarthatóság ügye központi jelentőséggel bír a számunka – és ebből a továbbiakban sem óhajtunk engedni. Éppen ellenkezőleg: egy olyan, teljesen új és átfogó stratégiával lépünk be a jövő kapuján, amely nemcsak túlmutat közvetlen hatókörünkön, hanem a fenntarthatóság ügyét minden eddiginél központibb kérdésként kezeli.

A hatásos klímavédelem megvalósításának érdekében alapos életciklus-elemzést készítünk a járműveinkhez – amely a gyártáshoz felhasznált természeti erőforrásoktól az energiafogyasztáson át az újrahasznosításig mindent felölel. Többek között ez az oka annak, hogy egyetlen vetélytársunk kínálatában sincs annyi különféle elektrifikált modell, mint a miénkben, de a félmillió vásárlóknak leszállított példány tekintetében sem kelhet versenyre velünk senki. Annak érdekében, hogy nagyobb választási lehetőséget biztosítsunk az alternatív hajtásláncok terén, komoly figyelmet fordítunk a hidrogén üzemanyag-cellákat alkalmazó hajtási rendszerek kifejlesztésére. Lépésről-lépésre, elszántan haladunk tehát a környezetbarát és emissziómentes jövő felé vezető ösvényen.

Bővebben
A FENNTARTHATÓSÁG DÖNTŐ FONTOSSÁGÚ KÉRDÉS TÁRSADALMUNK SZÁMÁRA. EZÉRT OLYAN FONTOS, HOGY ELINDULJUNK A JÓ ÚTON EZEKBEN A KIHÍVÁSOKKAL TELI IDŐKBEN. MI MÁR MEGTETTÜK EZT, MI TÖBB, DIKTÁLJUK A TEMPÓT.
Oliver Zipse – a BMW AG igazgatótanácsának elnöke
BMW Elektromobilitás, BMW Fenntarthatóság, zöld gyártás, értéklánc

HATÁROZOTT IRÁNYKIJELÖLÉS AZ ÉRTÉKLÁNCBAN.

Mi pontosan tudjuk, hogy mit jelent a fenntarthatóság holisztikus megközelítése. Éppen ezért annak elsődleges szerepet szánunk járműveink fejlesztése során. Megközelítésünk, amelyet „újrahasznosításra tervezés” névvel is illethetnénk, már a termékfejlesztésnél képbe kerül oly módon, hogy a fejlesztéssel és a műszaki tartalommal kapcsolatos elvárások meghatározása során eleve elsőrendű szempont a jármű újrahasznosíthatósága. Az általunk alkalmazott alapelvek értelmében ott, ahol annak technikai, ökológiai és gazdasági szempontból értelme van, újrahasznosított, valamint megújuló forrásokból származó nyersanyagokat használunk fel. A célunk egy olyan fenntartható értéklánc kialakítása, amely a szükségleteket reciklátumokból és megújuló energiaforrásokból elégíti ki – ideértve az energiaellátást is. Tény, hogy még nem teljesen jutottunk el idáig – azonban már számos, úttörő jelentőségű sikert arattunk az eddig vezető úton.

AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁS KULCSKÉRDÉS.

BMW Elektromobilitás, BMW Fenntarthatóság, zöld gyártás, újrahasznosítás

A fenntartható, erőforráskímélő és a jövő kihívásainak megfelelő gyártás felé vezető úton alapvető fontossággal bír az újrahasznosítás, amelyet kiemelt kérdésként kezelünk. A BMW i3 formájában egy olyan járművet alkottunk meg, amely a maga 95%-os újrahasznosítási rátájával talán minden másnál jobban illusztrálja stratégiánkat. Utóbbi szellemében a belső téri anyagok 30%-ban kenafból készülnek, amely anyagot gyorsan újranövő hibiszkusz növényből nyerik ki. A textileket speciális, innovatív, újrahasznosított PET palackokból készült fonalakból szőjük. Az intelligens terméktervezés mellett az értékláncban tehát a másik erős szem az újrahasznosított anyagok felhasználása. Egyebek mellett a járművek akkumulátorai is megkapják a „második élet” lehetőségét azokban a statikus energiatároló rendszerekben, amelyeknek feladata a zöld energia biztosítása. Mindent egybevetve tehát már ma elmondhatjuk magunkról, hogy a saját gyártó létesítményeinkben a termelés nyomán keletkező hulladéknak a 99%-át újrahasznosítjuk.

AZ ÉLETTARTAMUK VÉGÉRE ÉRT JÁRMŰVEK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA.

BMW Elektromobilitás, BMW Fenntarthatóság, zöld gyártás, a roncsautók újrahasznosítása

Attól, hogy egy BMW kiszolgálta az idejét, még az értéklánc fontos eleme marad. Éppen ezért az élettartamuk végére ért járműveket nem kezelni való hulladéknak tekintjük, hanem alapvető fontosságú másodlagos nyersanyagforrásnak. Az elhasználódott járműveknek, illetve azok komponenseinek és anyagainak visszaforgatása a nyersanyagciklusba az egyik legfontosabb eleme a környezetbarát és erőforráskímélő gyártás megvalósításának. Immár 30 országban működik egy, a helyi márkaimportőreinkkel közösen kidolgozott roncsautó-visszavételi protokoll, amelynek keretében több mint 2800 átvételi ponton gyűjtjük környezetbarát módon a leadott járműveket. Münchenben például a vásárlók az Újrahasznosítási és Szétszerelési Központban (RDZ) adhatják le járműveiket. A roncsautók visszavétele mellett folyamatosan dolgozunk olyan új koncepciókon és intézkedéseken, amelyeknek a segítségével még tovább emelhetjük az újrahasznosítási rátát.

BMW Elektromobilitás, BMW Fenntarthatóság, zöld gyártás

ÚJRAGONDOLT GYÁRTÁSI FOLYAMAT.

Nem elégszünk meg azzal, hogy pusztán csak részei legyünk a fenntartható jövőnek – sokkal inkább a vezető szerepet kívánjuk vinni abban. A cél elérése érdekében 2001-ben mi is aláírtuk az ENSZ Környezetvédelmi Programjának a tisztább gyártási tevékenységről szóló nemzetközi nyilatkozatát. Vállaltuk tehát, hogy a környezeti lábnyomunkat nem növeljük tovább, illetve azt, hogy a természeti erőforrásokból a lehető legkevesebb használjuk fel globális gyártási tevékenységük során. Mi azonban nem érjük be ezekkel a célkitűzésekkel, ezért még szigorúbb, sokkal messzebbre tekintő fenntarthatósági stratégiát dolgoztunk ki. Az utóbbi keretében megvalósított intézkedéseink monitorozásának és elemzésének céljából az összes gyártóhelyünkön környezetvédelmi menedzsment-rendszereket vezettünk be, amelyeket folyamatosan fejlesztünk és optimalizálunk. Csakis így lehetséges, hogy tényekkel támaszthassuk alá sztenderdjeink és szabályaink hatásosságát.

Amellett, hogy a gyártás során folyamatosan növeljük a megújuló energiaforrások és az újrahasznosított nyersanyagok részarányát, kiemelt figyelmet fordítunk az újrahasznosítási tevékenységükre. A 2006-tól mostanáig eltelt időben képesek voltunk arra, az egy legyártott járműre eső gyártásihulladék-mennyiséget és CO2-kibocsátást több mint 70 százalékkal csökkentsük. Ettől természetesen még folyamatosan dolgozunk azért, hogy még magasabbra emelhessük a lécet. Nem véletlen tehát, hogy az általunk gyártott járművekre vetített fajlagos CO2-kibocsátás Németországban jóval kisebb az iparági átlagnál.

A FENNTARTHATÓSÁG GYAKORLATI ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYÁRAINKBAN.

BMW Elektromobilitás, BMW Fenntarthatóság, zöld energia, lipcsei üzem

A BMW Group lipcsei üzeme.

Ahol valósággal a levegőben érezni a hatékonyságot – a BMW Group Lipcsében működő üzeme a világ egyik legmodernebb és legfenntarthatóbb járműgyára. 2013 óta innen kerülnek ki elektromos hajtáslánccal és könnyűépítésű CFRP alvázzal rendelkező járműveink. A gyár az első olyan termelőegység egész Németországban, amely működése során számottevő mértékben a helyben, e célra felállított szélturbinák által termelt villamosenergiára támaszkodik. A gyártás közbeni hatékony erőforrás- és energiamenedzsment további fejlesztésének érdekében, további intézkedésként az üzem szomszédságában egy innovatív akkumulátorfarmot hoztunk létre, amely körülbelül 700 BMW i3 nagyfeszültségű akkumulátorát tömöríti. A létesítmény egyik célja, hogy hasznos tapasztalatokkal lásson el minket az akkumulátorok élettartamának növelése terén. A másik pedig az, hogy a szélturbinák által megtermelt villamosenergiából eltárolja a felesleget, majd, amikor arra szükség van, az elektromos hálózatba táplálja azt. Ily módon hozzájárulunk a nyilvános villamosenergia-hálózat stabilitásához is.

BMW Elektromobilitás, BMW Fenntarthatóság, zöld gyártás, dingolfingi üzem

A BMW Group dingolfingi gyára.

A radikális intézkedéseknek köszönhetően az élvonalban: A BMW Group legnagyobb európai járműgyártó egységének számító dingolfingi üzem büszkén mondhatja el magáról, hogy az elmúlt tíz évben mind erőforrás-felhasználását, mind emisszióját egyharmadával sikerült csökkentenie – hála az innovatív gyártási technológiáknak és berendezéseknek. Az új energiaellátó központ a vegyes hő- és villanyerőmű (CHP) által kimagaslóan hatékonyan előállított villamosenergiára és hőre támaszkodik. A CHP földgázból állít elő villanyáramot, a közben keletkező hőt pedig energiaforrásként hasznosítja. CHP erőművének, valamint a Németország egyik legnagyobbjának számító napelemrendszerének köszönhetően a gyár képes saját maga fedezni energiaigényének csaknem felét. A gyár a fennmaradó szükségletének kielégítésére kizárólag zöld villamos energiát vásárol külső szolgáltatóktól. A hulladékkezelés szintén óriási jelentőséggel bír a vállalati fenntarthatósági stratégiában. Nos, a dingolfingi gyár ezen a téren is élenjáró teljesítményt nyújt például az innovatív présüzemnek köszönhetően, amely lenyűgöző, 99,8%-os újrahasznosítási aránnyal dicsekedhet.

BMW Elektromobilitás, BMW Fenntarthatóság, zöld gyártás, Senjang

A BMW Group senjangi gyára.

Több innováció, kisebb emisszió. Azon túl, hogy az Európában és Brazíliában működő gyártóegységeink már csak kizárólag megújuló energiaforrások segítségével előállított villamosenergiát vásárolnak, senjangi üzemünkben működik a BMW Group leghatékonyabb napenergia-előállító rendszere, amelynek legnagyobb teljesítménye 15,1 megawatt.

BMW Elektromobilitás, BMW Fenntarthatósági Projekt

HAJTÓERŐNK A FELELŐSSÉGVÁLLALÁS.

A „Cobalt For Development”-hez hasonló projektjeink segítségével saját fenntarthatósági stratégiánkat lépésről-lépésre kiterjesztjük környezetünkre és ezzel az értéklánc valamennyi fázisára. Irányelvek kidolgozásával, valamint hathatós támogatással és promócióval biztosítjuk azt, hogy az értékláncban tevékenykedő partnereink következetesen ugyanazokat a magas közösségi és környezetvédelmi normákat alkalmazzák, mint mi magunk.

NAGYFESZÜLTSÉGŰ AKKUMULÁTORAINK: EGY IGAZI SIKERTÖRTÉNET.

BMW Elektromobilitás, BMW Fenntarthatóság, akkumulátor

Az akkumulátorcellák újrahasznosítása.

Hatékonyság a legutolsó voltig: „második életük” során járműveink akkumulátorai statikus energiatároló rendszerekben teljesítenek szolgálatot, amelyek sikerrel látják el a világ különböző részein működő egységeinket. Az említett energiatároló létesítmények segítségével a megújuló forrásokból származó villamosenergiát a nyilvános hálózatba tápláljuk, fokozva ezzel utóbbi stabilitását és mérsékelve a fogyasztók költségeit. Nem mellesleg pedig az energiatárolók közelebb visznek minket célkitűzésünkhöz, a zéró helyi CO2-kibocsátással járó gyártási tevékenységhez. A fentiekre az egyik legjobb példa a BMW Group lipcsei üzeme, ahol egy, körülbelül 700 BMW i3 akkumulátorból álló tárolófarm működik. A megújuló forrásokból származó villamosenergia puffertárolójaként funkcionáló farmok eltárolják az adott pillanatban felesleges szélenergiát, majd azt betáplálják az elektromos hálózatba. Az akkumulátorokból összeépített energiatároló rendszerek előnye a fentieken túl, hogy csökkentik a gyártási költségeket.

BMW Elektromobilitás, akkumulátor-újrahasznosítás

Akkumulátorcelláink újrahasznosítása.

Azon akkumulátoraink esetében, amelyek statikus tárolóegységként hasznos élettartamuk végére értek, egyre emelkedő arányban vagyunk képesek újrahasznosítani az értékes összetevőket. Ily módon különlegesen magas minőségű újrahasznosított anyagokhoz jutunk, amelyeket új lítium-ion akkumulátorainkba építünk be. A 2020-as évben partnereinkkel közösen cellaszinten 96%-os újrahasznosítási arányt sikerült elérnünk.

BMW Elektromobilitás, BMW Fenntarthatóság, akkumulátor-beszállító

Beszállítóink erőforrás-hatékony tevékenysége.

Trendteremtés már a gyártás előtt: A fenntarthatóság egyik éllovasaként a szavunk nagy súllyal esik latba a beszállítóinknál – és mi ezt ki is használjuk. A Carbon Disclosure Project (CDP) egyik résztvevőjeként abban támogatjuk beszállítóinkat, hogy tevékenységük során csökkentsék CO2-kibocsátásukat és növeljék a megújuló energiaforrások részarányát. A fentiek szellemében szerződéses megállapodást kötöttünk akkumulátorcella-gyártóinkkal arról, hogy kizárólag zöld villamosenergiát használnak fel a nekünk szállított ötödik generációs akkumulátorcellák előállítása során.

BMW Elektromobilitás, BMW Fenntarthatóság, mobilitás

HALADÁS A FENNTARTHATÓSÁG IRÁNYÁBA: VÁROSI MOBILITÁS.

Mindig arra törekszünk, hogy 100%-ot adjunk – főleg, ha a fenntarthatósággal párosuló vezetési élményről van szó. Az autóiparon belül pontosan ezért térünk új utakra, amikor megfogalmazzuk vállalati célkitűzéseinket, illetve, amikor ezeket átültetjük a gyakorlatba. Ezeket az utakat a vásárlóink előtt is megnyitjuk a világ legnagyobb elekrifikált modellflottájával.

Ezzel azonban még nem érjük be: a BMW eDrive Zones bevezetésével elősegítjük azt a folyamatot, amelynek keretében az európai nagyvárosokban és egyéb lakott területeken fokozatosan egyre több zéró vagy alacsony emissziójú zóna jelenik meg. A BMW eDrive Zones egy digitális szolgáltatás a BMW plug-in hibrid járművek számára, amely automatikusan felismeri a környezetvédelmi zónákat – és akcióba lép. Amint a jármű belép egy ilyen zónába, automatikusan tisztán elektromos hajtási módra kapcsol, így helyi károsanyag-kibocsátás nélkül halad át a zónán. Ezért ráadásul jutalom is jár a BMW tulajdonosának. A BMW Points programon keresztül ugyanis minden egyes, elektromos energiával megtett kilométerért pontot kap az autós – sőt, a környezetvédelmi zónákban dupla pont jár. Az összegyűjtött pontok később például ingyenes töltésre válthatók be a BMW Charging hálózatába tartozó nyilvános töltőállomásokon.

BMW Group, e-mobilitás, BMW fenntarthatóság

BŐVEBBEN A BMW GROUP FELELŐSSÉGLÁLLALÁSÁRÓL A FENNTARTHATÓSÁG TERÉN.

BMW e-mobilitás, BMW EfficientDynamics

BŐVEBBEN AZ EFFICIENT DYNAMICS-RŐL.

BMW e-mobilitás, BMW elektromos autó

BŐVEBBEN A BMW i MODELLEKRŐL.

BMW e-mobilitás, BMW plug-in hibrid

BŐVEBBEN A BMW PLUG-IN HIBRID MODELLEKRŐL.

BMW e-mobilitás, BMW töltés

Szeretnék többet megtudni a töltésről.

BMW e-mobilitás, áttekintés, BMW e-mobilitás

VISSZA AZ ÁTTEKINTÉS-HEZ.