BMW FENNTARTHATÓSÁG

JÁRMŰVEK, ANYAGOK ÉS GYÁRTÁS.

BEVEZETÉS

A BMW A FENNTARTHATÓBB JÖVŐ FELÉ VEZETŐ ÚTON.

Fenntarthatóság a gyártás, a felszereltségek és a fogyasztás terén. Járműveink, valamint azok gyártási folyamata hűen mutatja, hogy vállalati szinten mennyire elköteleztük magunkat a fenntarthatóság mellett. De azt is, hogy ez a felelősségvállalás teljes mértékben érvényesül a napi gyakorlatban. Ismerkedjen hát meg azzal, hogy mit és hogyan teszünk – valamint, hogy milyen terveink vannak a jövőre nézve.

BMW Fenntarthatóság 2023, energiatakarékossági intézkedések

BMW ELEKTROMOBILITÁS.

> 1 M

BMW Elektromobilitás.

A BMW Group 2022-ig 1 000 000 elektrifikált járművet bocsátott az utakra.

BMW Fenntarthatóság 2023, kisebb energiafelhasználás

KISEBB ENERGIAFELHASZNÁLÁS

6,3 M MWh

Kisebb energiafelhasználás.

A BMW Group 2022-es teljes energiafelhasználása 6,3 millió MWh volt. Ez 2,8%-os csökkenést jelent az előző évhez képest. Mindez egyebek mellett az olyan, az energiatakarékosságot célzó intézkedéseknek köszönhető, mint 16 termelőüzem LED-es világításra való átállítása.

Csökkentett CO₂-kibocsátás

KISEBB EMISSZIÓ

0,32 t

Kisebb emisszió.

2022-ben egy BMW jármű előállítása mindössze 0,32 tonna CO₂-kibocsátással járt. A nyersanyag-beszerzés, illetve a használat során keletkező emisszióhoz képest ez elenyésző mennyiség, mégis kedvező hatással van a járművek CO₂-lábnyomára.

BMW ELEKTROMOS AUTÓK

FENNTARTHATÓSÁG AZ ÚJ BMW i5 ESETÉBEN.

A BMW i5 is hozzájárul ahhoz, hogy a jövő még fenntarthatóbb legyen. A természetierőforrás-kímélő anyagok használata, az újrahasznosítás, valamint a zöld energia alkalmazása kisebb CO₂-kibocsátást eredményez. Ismerkedjen meg mindezzel részletesebben is a videó segítségével.

0:00
0:00 /  0:00

BMW i5 eDrive40

SHOP THE LOOK

BMW i5 eDrive40

INKÁBB ÚJRAHASZNOSÍTÁS, MINT HULLADÉKKEZELÉS.

BMW Fenntarthatóság 2023, újrahasznosított anyagok, halászhálók

Halászhálók.

A BMW iX, valamint az új BMW X1 és BMW i5 padlópaneljei olyan műanyagszálakból készülnek, amelyeknek alapanyagául elhasznált halászhálók, padlóburkolatok, valamint a műanyaggyártás során keletkezett hulladékok szolgálnak. A belül és kívül alkalmazott borításokkal a hagyományos módon előállított komponensekhez képest mintegy 25%-kal csökkenthető a CO₂-kibocsátás.

BMW Fenntarthatóság 2023, újrahasznosított anyagok, újrahasznosított műanyag

Műanyag-újrahasznosítás.

A BMW járművek számos komponense újrahasznosított anyagokból készül. Például a BMW i5 csomagtér-borítása 60%-ban újrahasznosított műanyagból van. A BMW iX lökhárítóinak merevítőelemeit, ajtóborításainak tartószerkezetét, szélvédőkeretének borítását, valamint elülső burkolatának tartókeretét 100%-ban újrahasznosított műanyagból készítik.

BMW Fenntarthatóság 2023, újrahasznosított anyagok, kaktuszrostok

Kaktuszszálak.

Start-up vállalatokkal karöltve a BMW Group innovatív, bioalapú felületeken dolgozik. Az újonnan kifejlesztett Deserttex™ például porított kaktuszszálakból és bioalapú poliuretán-mátrixból készül. Alkalmazásával elkerülhető az állati eredetű termékek használata, egyúttal csökken a környezet CO₂-terhelése.

GY. I. K.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A JÁRMŰVEK, VALAMINT AZOK ANYAGAINAK TÉMAKÖRÉVEL KAPCSOLATBAN.

FENNTARTHATÓSÁG AZ ÚJ BMW iX ESETÉBEN.

Fedezze fel az eddig foganatosított intézkedéseinket, valamint ismerkedjen meg FSC-minősítésű fa elemeket, bőrmentes üléseket és egyebeket felvonultató BMW iX konfigurációnkkal.

0:00
0:00 /  0:00

BMW iX xDrive40

SHOP THE LOOK

BMW iX xDrive40

BMW iX xDrive40
BMW Fenntarthatóság 2023, elektrifikált vezetési élmény

A BMW ELEKTROMOS MODELLJEINEK SOKSZÍNŰ KÍNÁLATA.

A BMW iX és a BMW i5 mellett fedezze fel a BMW többi elektromos járművét is:

  • Szinte hangtalan suhanás a városok utcáin és a hosszabb utakon
  • A legkisebb megtorpanástól is mentes gyorsítás egészen az elindulás pillanatától
  • Hamisítatlan vezetési élmény – kipufogófüst és a helyi károsanyag-kibocsátás nélkül
BMW Fenntarthatóság 2023, My BMW app

My BMW APP. KÖZVETLEN ÖSSZEKÖTTETÉS ÖN ÉS A BMW-JE KÖZÖTT.

A még nagyobb hatékonysággal együtt járó vezetési élményben legyenek mindig szem előtt járműhasználati szokásai:

  • Elemezze ki a vezetésével kapcsolatos adatokat a „My Trips” funkció segítségével
  • Az autózás hatékonyságát és a fogyasztást közvetlenül jellemző adatok
  • Az e-mobilitást támogató intelligens szolgáltatások

GYÁRTÁS ÉS ELLÁTÁSI LÁNC

A MÉG NAGYOBB FENNTARTHATÓSÁGOT SZOLGÁLÓ GLOBÁLIS INTÉZEKDÉSEK.

A BMW Groupot a fenntarthatóság középpontba helyezése és az ügyfélközpontúság emeli ki az iparági szereplők közül. Ez azon is meglátszik, hogy a világon mindenütt a helyi előállítást részesítjük előnyben – természetesen úgy, hogy mindenütt ugyanazokat a minőségi és biztonsági előírásokat alkalmazzuk.

SZÉL, NAP ÉS INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK.

BMW Fenntarthatóság 2023, szélenergia

Szélenergia.

A BMW Group lipcsei gyárának területén álló négy szélturbina egyenként 2,5 MW névleges teljesítményű. Az általuk megtermelt villamosenergia a gyár áramigényének nagyjából egynyolcadát fedezi. Amikor a négy turbina által megtermelt áramot nem használja fel teljes egészében az üzem, a többlet egy 700 darab, hálózatba kötött BMW i3 akkumulátorból álló farmon tárolódik el. Amikor a szélturbinák hatékony működéséhez nincs elég erős szél, a tárolófarm visszatáplálja az energiát a hálózatba.

BMW Fenntarthatóság 2023, napenergia

Napenergia.

A BMW Brilliance Automotive Ltd. Dadongban (Senjang) működő naperőműve a 2022-ben összességében több mint 21 MWh megújuló energiát állít elő. Mindez annak köszönhető, hogy a senjangi telephely bővítése során 110 000 m2-nyi – vagyis nagyjából 15 futballpályányi – felülettel összesen 290 000 m2-re bővült az erőmű napelemrendszerének felülete.

A BMW FELVÁLLALJA A FELELŐSSÉGET.

A BMW-nél a fenntarthatóságnak számos vetülete van: az ellátási láncok ellenőrzésétől egészen a külső programok támogatásáig mindent megteszünk azért, hogy ökológiai lábnyomunkat a lehető legkisebbre vegyük vissza.

GY. I. K.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A GYÁRTÁSSAL ÉS AZ ELLÁTÁSI LÁNCCAL KAPCSOLATBAN.

Az üzemanyag-felhasználási, széndioxid-kibocsátási, villamosenergia-fogyasztási és elektromoshatótáv-adatok a Könnyűgépjárművekre Vonatkozó Világszinten Harmonizált Vizsgálati Eljáráson (WLTP) alapulnak és a 715/2007/EK rendelet jelenleg hatályban lévő változatában előírt mérési eljárás szerint kerültek meghatározásra. A feltüntetett értékek a magyarországi piacra szállított alapfelszereltségű gépjárműre vonatkoznak. Az értéktartományon – amelynek megállapítása során figyelembe vették a különböző kerék- és gumiabroncsméreteket, valamint a választható kiegészítő felszereltségeket – belül az adatok az egyedi konfigurációnak megfelelően változhatnak. Az itt szereplő gépjárművek vonatkozásában az olyan gépjárművet terhelő adók vagy egyéb illetékek tekintetében, amelyek (legalább részben) a széndioxid-kibocsátáson alapulnak, a széndioxid-kibocsátási adatok eltérhetnek az itt megadott értékektől. Az új személyautók hivatalos üzemanyag-fogyasztásáról és CO₂-kibocsátásáról további információt a „New Passenger Vehicle Fuel Consumption and CO₂ Emission Guidelines” című, a DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH, Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern-Scharnhausen, Németország postacímen megrendelhető brosúrából vagy a https://www.dat.de/co2 weboldalon kaphat. A WLTP mérési eljárásról további információkat a következő weboldalon talál: www.bmw.de/wltp.