BMW modellkínálat, egy BMW i3 városi környezetben egy nő és egy gyermek társaságában

AZ ELEKTROMOS ÉS A PLUG-IN HIBRID AUTÓK HATÓTÁVOLSÁGA.

AZ ELEKTROMOS ÉS A PLUG-IN HIBRID AUTÓK HATÓTÁVOLSÁGA.

A HATÓTÁVVAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK.

Egy elektromos autónál nemcsak az a fontos, hogy az milyen gyors és biztonságos, hanem az is, hogy milyen messzire tudja Önt elvinni. Az elektromos járművek hatótávolsága pedig olyan tényezőktől függ, mint a sebesség, a vezetési stílus és a külső hőmérséklet, de azt befolyásolja az is, hogy Ön használja-e klímaberendezést vagy az ülésfűtést. E tényezőket a kalkuláció során nem tudjuk figyelembe venni. Az összes többit viszont igen. Az alábbiakban minden, az elektromos és a plug-in hibrid járművek hatótávolságát érintő információt megtalál, emellett a hatótáv-kalkulátor segítségével könnyen kidolgozhatja a saját útvonalát.

Bővebben

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK AZ ELEKTROMOS AUTÓK HATÓTÁVOLSÁGÁVAL KAPCSOLATBAN.

 • Mekkora egy elektromos autó hatótávolsága?

  Az elektromos autók hatótávolsága az akkumulátor energiatároló képességétől, az egyéni vezetési stílustól és a külső hőmérséklettől függ. A legtöbb elekromos autóval több száz kilométert lehet megtenni egyetlen feltöltéssel – a BMW iX3 például nagyjából 400 kilométeres* hatótávolsággal rendelkezik. Bár a BMW jelenleg kapható elektromos autóinak hatótávja már elegendő egy átlagos felhasználó számára, az folyamatosan növekszik.

  *Előzetes adat

 • Milyen eltérés van a hibrid járművek és az elektromos autók hatótávolsága között?

  A hibrid járművek elektromos hatótávja ugyan kisebb, mint az elektromos autóké, összhatótávolságuk viszont nagyobb azokénál. A BMW plug-in hibridek tisztán elektromos hatótávolsága nagyjából a 40 és 90 kilométer közötti sávot fedi le. A legtöbb hétköznapi közlekedő számára ez eleve elegendő, nem is szólva arról, hogy a belső égésű motor jelentősen megnöveli hatótávolságot. A tisztán elektromos meghajtású BMW i3 jelenleg akár 260 kilométert* is képes képes megtenni egyetlen feltöltéssel, ám a BMW iX3 hatótávolsága már eléri a nagyjából 400 kilométert*.

  *Előzetes adatok

 • Egy elektromos autó akkumulátora lecserélhető abból a célból, hogy növekedjen a hatótáv?

  Az elektromos autók akkumulátora nem cserélhető. Létezik azonban egy tanúsítvány, illetve egy jótállás az akkumulátor élettartamára és teljesítményére vonatkozóan. A tanúsítvány/jótállás tartalma piaconként változik.

 • Mi a range extender? Használják azt az elektromos autók esetében?

  A hatótávnövelő (range extender) egy benzinüzemű generátor. Az elektromos autók esetében a hatótávnövelő közvetlenül nem vesz részt a meghajtásban, mivel akkor azok már hibrid járműnek minősülnének. A hatótávnövelő így kizárólag az akkumulátort táplálja elektromos árammal akkor, amikor az kezd lemerülni. Tekintettel arra, hogy a BMW i3 hatótávolsága megnőtt (az akkumulátor töltéstároló képessége 90-ről 120 Ah-ra változott), 2018 óta nem érhető el belőle a hatótávnövelővel ellátott verzió.

 • Az elektromos autók hatótávolságát tényleg jelentősen befolyásolja a téli, fagypont alatti hőmérséklet, illetve a forróság?

  Hidegebb időben a belső tér vagy akár az akkumulátor felfűtéséhez plusz energiára van szükség, mivel az extrém módon hatékony elektromos motor hulladékhője nagyon kicsi. Összességében elmondható, hogy minél nagyobb teljesítményű akkumulátorral rendelkezik egy elektromos autó, a fűtés annál kevésbé járul hozzá a hatótávolság csökkenéséhez. Nyáron a klímaberendezés használata is befolyásolja valamelyest a hatótávot, de ez a hatás nem olyan mértékű, mint a fűtés esetében.

TÖLTÉS A MINDENNAPOKBAN.

BMW töltés a mindennapokban, egy BMW i3s városi környezetben

TÖLTÉS A MINDENNAPOKBAN.

A mindennapi töltési tevékenység alatt a nyilvános, az otthoni vagy a munkahelyi töltést értjük. A hétköznapokban a töltés ideális esetben a következőképpen történik: Ön általában otthon, éjszaka tölti fel járművét a Wallbox készülékkel vagy a háztartási váltóáramú (AC) elektromos csatlakozóról. Mindez már bőven elég energiát biztosít a mindennapi jövés-menéshez, azaz a munkába járáshoz, a bevásárláshoz, valamint a munka utáni étteremlátogatáshoz. Ha csak a fenti tevékenységeket végzi, Ön nem lesz rászorulva a nyilvános töltőállomásokra. Ha mégis energiát kéne vételeznie, az útvonala mentén, valamint a nyilvános helyeken bőséggel talál majd töltési lehetőséget, ráadásul olyan előnyökben részesül, mint a töltés közbeni ingyenes parkolás. A BMW Töltés mobilitási szolgáltatásainak köszönhetően ráadásul még kényelmesebben találhatja meg és használhatja a töltőállomásokat. Mindez tehát garanciát jelent arra, hogy Ön mindig kényelmesen éri el mindennapi úti céljait.

VILLÁMTÖLTÉS.

 BMW villámtöltés, egy BMW i3s az úton

VILLÁMTÖLTÉS.

Amikor Ön hosszú útra indul, előfordulhat, hogy még elektromos autójának teljesen feltöltött akkumulátora sem lesz elég. Ez az oka annak, hogy a parkolókba és a belvárosokba telepített nyilvános töltőállomások mellett léteznek villámtöltő állomások is, amelyek egyebek mellett az IONITY hálózatába tartoznak. Az egyenárammal (DC) működő villámtöltők a legfontosabb tranzitútvonalak és az autópályák mellett találhatók. Az ilyen töltőállomások – amelyeket főleg a hosszabb utakat megtevő, rövid időre megálló autósoknak szánnak – hálózata egyre kiterjedtebbé válik. Mivel a villámtöltők rendkívül nagy teljesítményűek, jóval gyorsabban töltenek, így csökken a várakozási idő. Mindezt jól példázza, hogy villámtöltővel Ön nagyjából 40 perc alatt 80%-os szintre töltheti fel BMW i3s-ének akkumulátorát. A BMW navigációs rendszernek, valamint a BMW Connected applikációnak köszönhetően pedig Ön könnyedén beiktathatja az útvonalába az ilyen töltőállomásokat, megalkotva ezzel a hatékony utazás lehető legjobb forgatókönyvét.

BMW hatótáv példa, egy BMW i3s hegyvidéki környezetben, rézsútos hátulnézetből

PÉLDA A HATÓTÁVOLSÁGRA.

Képzelje el, hogy Ön Münchenben él, de üzleti vagy magáncélból Berlinbe szeretne utazni BMW i3-asával. Ennek semmi akadálya. Az útiterv összeállításához elég, ha végez egy rövid keresést BMW-jének navigációs rendszerében vagy a BMW Connected applikációban. A rendszer által felkínált, a lehető leggyorsabban megtehető útvonal mellett meghatározott távolságonként öt töltőállomás található, amelyek közül kettő villámtöltő. Ily módon Ön 90 vagy 150 kilométer megtétele után, kb. 1–1,5 órával az elindulást követően lehajthat az autópályáról az útvonalon jelzett, töltőállomással ellátott pihenőnél. Itt egy kicsit kinyújtóztathatja a tagjait és ihat egy kávét, ameddig a járműve töltődik. A 20–30 perces megálló után kipihenten folytathatja az útját. Nagyjából 8 órás utazást követően végül megérkezik majd Berlinbe – mindenféle stressztől mentesen, maximális hatékonyan.

 BMW elektromos autók, BMW i3, egy úton haladó autó rézsútos elölnézetből

Elektromos autók.

BMW plug-in hibridek, egy BMW hibrid jármű az úton, rézsútos elölnézetből

Plug-in hibridek.

BMW töltés, BMW i3s, egy férfi a töltőállomáson

Elektromos autóink és plug-in hibridjeink töltése.

FOGYASZTÁS ÉS CO2-KIBOCSÁTÁS.

BMW i3 (120 Ah):
Fogyasztás, l/100 km (kombinált): 0
CO2-kibocsátás, g/km (kombinált): 0
Villamosenergia-fogyasztás, kWh/100 km (kombinált): 15,3-16,3

BMW i3s (120 Ah):
Fogyasztás, l/100 km (kombinált): 0
CO2-kibocsátás, g/km (kombinált): 0
Villamosenergia-fogyasztás, kWh/100 km (kombinált): xx,x–xx,x

Az üzemanyag-felhasználási, széndioxid-kibocsátási és villamosenergia-fogyasztási adatok a Könnyűgépjárművekre Vonatkozó Világszinten Harmonizált Vizsgálati Eljáráson (WLTP) alapulnak és a 715/2007/EK rendelet jelenleg hatályban lévő változatában előírt mérési eljárás szerint kerültek meghatározásra. A feltüntetett értékek a magyarországi piacra szállított alapfelszereltségű gépjárműre vonatkoznak. Az értéktartományon – amelynek megállapítása során figyelembe vették a különböző kerék- és gumiabroncsméreteket, valamint a választható kiegészítő felszereltségeket – belül az adatok az egyedi konfigurációnak megfelelően változhatnak.

Az új személyautók hivatalos üzemanyag-fogyasztásáról és CO2-kibocsátásáról további információt a „New Passenger Vehicle Fuel Consumption and CO2 Emission Guidelines” című, a DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH, Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern, Németország postacímen megrendelhető brosúrából vagy a https://www.dat.de/co2 weboldalon kaphat.

Az itt szereplő gépjárművek vonatkozásában az olyan gépjárművet terhelő adók vagy egyéb illetékek tekintetében, amelyek (legalább részben) a széndioxid-kibocsátáson alapulnak, a széndioxid-kibocsátási adatok eltérhetnek az itt megadott értékektől.
 

Bővebben

Fogyasztás és CO₂-kibocsátás.

 • Az üzemanyag-felhasználási, széndioxid-kibocsátási és villamosenergia-fogyasztási adatok a Könnyűgépjárművekre Vonatkozó Világszinten Harmonizált Vizsgálati Eljáráson (WLTP) alapulnak és a 715/2007/EK rendelet jelenleg hatályban lévő változatában előírt mérési eljárás szerint kerültek meghatározásra. A feltüntetett értékek a magyarországi piacra szállított alapfelszereltségű gépjárműre vonatkoznak. Az értéktartományon – amelynek megállapítása során figyelembe vették a különböző kerék- és gumiabroncsméreteket, valamint a választható kiegészítő felszereltségeket – belül az adatok az egyedi konfigurációnak megfelelően változhatnak.

  Az új személyautók hivatalos üzemanyag-fogyasztásáról és CO2-kibocsátásáról további információt a „New Passenger Vehicle Fuel Consumption and CO2 Emission Guidelines” című, a DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH, Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern, Németország postacímen megrendelhető brosúrából vagy a https://www.dat.de/co2 weboldalon kaphat.

  Az itt szereplő gépjárművek vonatkozásában az olyan gépjárművet terhelő adók vagy egyéb illetékek tekintetében, amelyek (legalább részben) a széndioxid-kibocsátáson alapulnak, a széndioxid-kibocsátási adatok eltérhetnek az itt megadott értékektől.