BMW FENNTARTHATÓSÁG

KÖRFORGÁSOSSÁG ÉS ERŐFORRÁS-MEGÓVÁS.

BEVEZETÉS

A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG, MINT AZ ERŐFORRÁSOK MEGÓVÁSÁNAK EGYIK ESZKÖZE.

Egyik célunk az erőforrások megóvása. Valamint az is, hogy a nyersanyagokat csak ott, akkor és annyi ideig használjuk, ahol, amikor és ameddig szükséges. Fő törekvésünk a körforgásos gazdaság megvalósítása. A legmesszemenőbb tekintettel a világra, jó ötletekkel előmozdítva a fenntarthatóságunkat.

BMW Fenntarthatóság 2023, körforgásalapú megközelítés

KÖRFORGÁSALAPÚ MEGKÖZELÍTÉS.

60 kg

Körforgásalapú megközelítés.

A BMW Group által gyártott új járművek mindegyikébe átlagosan 60 kilogrammnyi újrahasznosított műanyag kerül – vagyis azok aránya ezen komponenseken belül akár a 20%-ot is eléri.

BMW Fenntarthatóság 2023, körforgásosság, akkumulátor-újrahasznosítás

AKKUMULÁTOR-ÚJRAHASZNOSÍTÁS

90 %

Akkumulátor-újrahasznosítás.

A BMW Group által gyártott elektrifikált járművekben található nagyfeszültségű akkumulátorok anyagának 90%-a újrahasznosítható.

BMW Fenntarthatóság 2023, körforgásosság, hulladékfeldolgozás

HULLADÉKFELDOLGOZÁS

99%

Hulladékfeldolgozás.

A vállalatcsoport saját gyáraiban 2021-ben előállított 2,5 millió jármű gyártása során keletkezett hulladék 99%-át anyagában (93,4%) vagy további (pl. termikus) feldolgozás (5,8%) útján újrahasznosították.

KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG.

FEDEZZE FEL A KÖRFORGÁSOSSÁGBAN REJLŐ ERŐT.

A BMW Group életében kulcsszerepet tölt be az erőforrásokkal való felelős gazdálkodás. Ennek jegyében a nyersanyagokat továbbra is a körforgásos gazdaság négy alapelve mentén kívánjuk felhasználni:

BMW Fenntarthatóság 2023, körforgásosság, BMW i Vision Circular

A BMW i VISION CIRCULAR.

RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE és RE:CYCLE. A BMW i Vision Circular tanulmányt minden részletében a körforgásos gazdaság alapelveit követve alkották meg. A kompakt méretű, tisztán elektromos meghajtású, a fenntarthatóságra és a luxusra összpontosító jármű izgalmas módon vetíti előre, hogy mit hoz a jövő.

BMW Fenntarthatóság 2023, körforgásosság, fenntartható autóipari festékek

MÉG FENNTARTHATÓBB, BIOMASSZÁBÓL KÉSZÜLT AUTÓIPARI FESTÉKEK.

A BMW Group Európában működő festőüzemei olyan matt fényű festékeket használnak, amelyek nem nyersolajból, hanem újratermelődő alapanyagból, például biológiai hulladékból készülnek. Mindemellett a BMW Group Rosslynban és Lipcsében található egységei fenntartható módon előállított korrózióvédő bevonatot alkalmaznak a járműgyártás során. A TÜV által is minősített folyamatokkal 2022 és 2030 között több mint 15 000 tonna CO2-kibocsátás lesz megtakarítható.

AKKUMULÁTOR-ÉLETCIKLUS

AZ AKKUMULÁTORCELLA ÉLETCIKLUSÁNAK FÁZISAI.

BMW Fenntarthatóság 2023, körforgásosság, fejlesztés

Fejlesztés.

A BMW Group Münchenben működő Akkumulátorcella Kompetencia Központja a lítium-ion akkumulátorcellák ideális kémiai összetételét kutatja. A munka során kifinomult fejlesztési folyamatnak vetik alá az olyan alkotórészeket, mint a katód, az anód, a szeparátor és az elektrolit.

BMW Fenntarthatóság 2023, körforgásosság, járműben való felhasználás

A járműben való felhasználás.

A mai elektromos járművek már 600 kilométernél is többet képesek megtenni egyetlen feltöltéssel – és ez még csak a kezdet. Mindemellett a tapasztalatok azt mutatják, hogy az elektromos járművek anélkül képesek ugyanazt a futásteljesítményt elérni, mint hagyományos társaik, hogy cserélni kellene a nagyfeszültségű akkumulátorukat.

BMW Fenntarthatóság 2023, körforgásosság, második élet

Második élet.

Miután a járműben intenzív használatnak voltak kitéve, a lítium-ion akkumulátorokat még hosszú éveken keresztül lehetne használni helyhez kötött energiatárolóként – például akkumulátorfarmokon –, mielőtt újrahasznosítási ciklusuk a végéhez érne.

BMW Fenntarthatóság 2023, körforgásosság, újrahasznosítás

Újrahasznosítás.

Az akkumulátorcellához felhasznált alapanyagok újra feldolgozhatók. A BMW Group Münchenben működő Akkumulátorcella Kompetencia Központja olyan újrahasznosítási eljárás kifejlesztésén munkálkodik, amelynek segítségével a másodlagos nyersanyagok új generációs akkumulátorcellákhoz lesznek felhasználhatók. A művelettel véget ér az akkumulátor életciklusa – azután minden kezdődhet elölről.

GY. I. K.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A KÖRFORGÁSOSSÁGGAL ÉS AZ ERŐFORRÁSOKKAL KAPCSOLATBAN.