INTELLIGENS ÚTITÁRSAK.

BMW Personal CoPilot vezetőt segítő rendszerek a BMW X5-ben.

A legjobb másodpilóták, amelyekre csak vágyhat. A BMW X5 vezetőt segítő rendszerei egyetlen célt szolgálnak – azt, hogy Ön kellemesen utazzon és biztonságban érkezzen meg.

Read more

Torlódásasszisztens.

Torlódásasszisztens.

Vezetési támogatás.

A torlódásasszisztens az autópályán és más monoton vezetési helyzetekben nyújt segítséget. 60 km/h haladási sebességig a rendszer automatikusan szabályozza a jármű sebességét, és a forgalommal haladva tartja a megfelelő követési távolságot, a sűrű forgalomban így az utazás kevésbé megterhelő. A rendszer automatikusan tartja a kívánt követési távolságot az elöl haladó járműtől, és szabályozza a jármű sebességét egészen az állóra fékezésig, valamint aktívan támogatja a kormányzást is. A rendszer tehát képes segíteni a megfelelő sáv tartásában – de csak ha a vezető legalább egyik kezét a kormányon tartja. Akár 30 másodpercig tartó állást követően is képes az autó automatikusan ismét elindulni. Ez újabb komoly mérföldkövet jelent az automatizált autózáshoz vezető úton.

BMW HEAD-UP DISPLAY.

A teljes színspektrumú BMW Head-Up kijelző a szükséges információkat közvetlenül a vezető látóterébe vetíti, aki így teljes mértékben az úton történő eseményekre összpontosíthat. A jármű felszereltségétől függően az információk között szerepelhetnek a navigációs rendszer üzenetei, sebességhatár-kijelzési adatok, előzni tilos üzenetek, telefon és szórakoztató rendszer listák, és egyéb vezetés-támogató rendszerek figyelmeztetései. A szélvédőre kivetített szimbólumok tűéles felbontásban, teljes színben jelennek meg. A kivetített kép úgy jelenik meg, mintha körülbelül 2,3 méterre lenne a jármű előtt. Ez, és az optimális elhelyezés teszi lehetővé, hogy az információt az agy gyorsan és hatékonyan dolgozza fel, anélkül, hogy az elvonná a figyelmet a vezetéstől. A vetítés fényereje automatikusan igazodik a külső fényviszonyokhoz; éjszakai és nappali kijelző egyaránt rendelkezésre áll, és a kijelző magassága is állítható. A vezető azt is beállíthatja, hogy a sebesség, valamint a vezetéstámogató rendszerek aktuális jelzésein kívül milyen információk jelenjenek meg a szélvédőn.

PROFESSIONAL NAVIGÁCIÓS RENDSZER.

Az elegáns kivitelű Professional navigációs rendszer rendkívül sokféle szolgáltatást kínál: ezek között szerepel egy egyszerű és könnyen használható, a BMW szerves részeként működő navigációs rendszer, amely az iDrive működési koncepció alapján üzemel és az iDrive Touch kontrollerrel kezelhető. A rendszer USB-interfésszel és hangvezérléssel működik és tartalmazza a DVD-lejátszóval ellátott BMW Professional rádiót, valamint 20 GB memóriát a hangfájlokhoz. Az osztott (fő és kiegészítő) képernyő funkciót támogató, beépített 10,25 colos színes LCD-kijelző optimális leolvashatóságot és áttekinthetőséget biztosít.
 

A közvetlen menüelérést biztosító gombokkal ellátott iDrive Touch kontroller, a nyolc „kedvencek" gomb és a beszédvezérlés intuitív kezelhetőséget biztosítanak: az úti cél címét Ön a kontroller érintésérzékeny felületén kézírással, a közvetlen menüelérést biztosító gombokkal, a nyolc „kedvencek” gombbal, a beszédvezérléssel és az érintőképernyő használatával egyaránt megadhatja. A menü hat csempéje élő tartalmat jelenít meg. A háromdimenziós térképnézetnek köszönhetően, amely háttérként műholdképeket alkalmaz és fotorealisztikusan ábrázolja a kiválasztott látványosságokat, a navigáció izgalmas vizuális élménnyé válik.

A térképfrissítések három évig licencdíjfizetés nélkül, a BMW márkakereskedőktől szerezhetők be. A BWM ConnectedDrive keretén belül egyes európai országokban a rendszer automatikusan három éven át, évente négyszer frissíti a térképeket.

iDrive Touch kontroller.

iDrive Touch kontroller.

A Professional navigációs rendszer részét képező iDrive Touch kontrollernek köszönhetően Ön kényelmesen, egy kézzel vezérelheti a központi kijelzőt. A kontrollerbe épített érintés-érzékeny felület révén Ön könnyen, kézírással adhatja meg az olyan információkat, mint például a navigációs rendszerbe betáplálandó úticélok. A kontroller tekerése és lenyomása segítségével egy egész sor funkcióhoz hozzáférhet, megváltoztathatja beállításait és görgetheti a listákat is. A működés az érintéses vezérlés miatt könnyű és intuitív – mindez nagy segítség az Ön számára, hiszen a figyelme így alig vonódik el az útról. A kontrollerrel vezérelt funkciók kényelmesen megtekinthetők a központi kijelzőn.

BMW NIGHT VISION DYNAMIC LIGHT SPOT FUNKCIÓVAL.

A Dynamic Light Spot funkcióval ellátott BMW Night Vision rendszer már nagy távolságból észleli az állatokat és az embereket – és külön megvilágítja azokat. Az akár 300 méteres távolságra levő emberek vagy állatok képét egy, a hűtőrácsban elhelyezett kamera rögzíti, amely a központi kijelzőn jelenik meg. Az intelligens rendszer egy erős fénysugárral előre figyelmeztet: amint az infravörös érzékelő olyan gyalogosokat vagy nagyobb testű állatokat észlel, amelyekkel fennáll az ütközés veszélye, a rendszer két, külön vezérelt irányfénnyel megvilágítja őket – anélkül, hogy fellépne az elvakítás kellemetlen jelensége. Ez igen hatékonyan hívja fel mind az Ön, mind pedig a gyalogos figyelmét a potenciálisan veszélyt hordozó helyzetre.
Amennyiben a hőkép meg van jelenítve a multifunkciós kijelzőn vagy a teljes színspektrumú BMW Head-Up Display-n, további figyelmeztető jelzések is megjelennek. Akut balesetveszély esetén a rendszer hangjelzéssel is figyelmeztet, ezen kívül maximális erejű fékezésre készíti fel a fékeket. A Dynamic Light Spot funkcióval ellátott BMW Night Vision a BMW ConnectedDrive innovációja.

Parkoló asszisztens.

Parkoló asszisztens.

A parkolási kényelem legújabb generációja.

A teljesen automatikus parkoló asszisztens a kényelmes parkolási rendszerek egy új generációját képviseli a BMW-ben. A legmodernebb rendszer saját maga választja ki az előre- vagy hátrameneti fokozatot, átveszi a kormányzás feladatát, ezen kívül automatikusan ad gázt és fékez, ahogy azt a helyzet kívánja. A parkolási manővert megelőzően a vezetőnek csak be kell kapcsolnia az irányjelzőt. A parkolási művelet során végig lenyomva kell tartania a PDC gombját, közben pedig – az automatikusan aktiválódó tolatókamera segítségével – figyelemmel kell kísérnie az autó körüli történéseket.
A manőver végrehajtása után a rendszer „P” állásba helyezi a váltót. Ha az autó maximum 35 km/órás sebességgel, legfeljebb 1,5 méteres oldaltávolságban halad el a parkoló járművek mellett, a rendszer az ultrahangos érzékelőkből kapott jelek alapján az ellenőrző kijelzőn tájékoztat, amint megfelelő méretű, párhuzamos parkolásra alkalmas helyet talált.

KAMERARENDSZEREK.

Élvezze a látványt: a BMW X5 beépített kamerarendszerei tökéletesebbé teszik az autóból való kilátást például kereszteződésekben vagy bonyolult közlekedési helyzetekben.

 • Surround View

  A Sorround View segítséget nyújt a szűk helyen való parkoláshoz és manőverezéshez. A működése során láthatóvá válik a központi kijelzőn az autó oldala és hátulja körüli környezet madártávlatból (360° Top View).

 • Side View

  A szintén rendelkezésre álló Side View a gyengén belátható helyeken (például kihajtókon és rosszul belátható kereszteződésekben) ad hasznos támogatást. Az autó elejébe, a bal és a jobb oldalon elhelyezett egy-egy digitális kamera felveszi az oldalsó történéseket, és azokat a központi kijelzőn jeleníti meg. A vezető így idejében észlelheti a keresztező forgalmat, és megteheti a szükséges lépéseket.

 • Tolatókamera

  A tolatókamera jóvoltából Ön manőverezés és parkolás közben a központi kijelzőn láthatja az autó mögötti területet. A tolatókamera nagyban javítja az autóból való kilátást 20 km/óránál lassabb tolatás esetén, például parkoláskor. Az interaktív segédvonalak tájékoztatják Önt arról, hogy a kiválasztott parkolóhely kellően nagy-e. A központi kijelzőn megjelenő, különböző színekkel jelzett területek úgyszintén hasznos segítséget nyújtanak parkolás közben. Amennyiben az autó vonóhoroggal is el van látva, a tolatókamera praktikus nagyító funkciója megkönnyíti a vontatmány rögzítését.
  A rendszer felkínálja Önnek a választási lehetőséget a tolatókamera, a Surround View és a Side View között. A kiválasztott nézet a központi kijelzőn jelenik meg.

Vakításmentes távolságifényszóró-asszisztens.

A vakításmentes távolságifényszóró-asszisztens még kényelmesebbé tesz az Ön számára az éjszakai vezetést. A rendszer anélkül biztosít tökéletes megvilágítást, hogy elvakítaná a többi vezetőt.
A rendszer felismeri a többi közlekedőt, és kitakarja azokat a reflektor fénynyalábjában. A távolsági fényszóró hatótávolsága 400 m, így idejekorán azonosíthatók a veszélyek, és az iránytartás is tökéletesebb lesz.