HATÁRTALAN DINAMIZMUS. PONTOSAN ADAGOLVA.

BMW EfficientDynamics a BMW X3-ban.

HATÁRTALAN DINAMIZMUS. PONTOSAN ADAGOLVA.

BMW EfficientDynamics a BMW X3-ban.

A BMW X3 minden kihívásra készenáll. Ez különösen igaz a hajtásláncra. A BMW EfficientDynamics intelligens technológiáinak és fejlett energiamenedzsmentjének köszönhetően a BMW X3 valódi vezetési élményt és agilitást nyújt, miközben a korábbiaknál is alacsonyabb a fogyasztása és a károsanyag-kibocsátása.

HATÁRTALAN DINAMIZMUS. PONTOSAN ADAGOLVA.BMW EfficientDynamics a BMW X3-ban.

A BMW X3 minden kihívásra készenáll. Ez különösen igaz a hajtásláncra. A BMW EfficientDynamics intelligens technológiáinak és fejlett energiamenedzsmentjének köszönhetően a BMW X3 valódi vezetési élményt és agilitást nyújt, miközben a korábbiaknál is alacsonyabb a fogyasztása és a károsanyag-kibocsátása.

TECHNOLÓGIÁK, AMELYEK A DINAMIZMUST ÉS A HATÉKONYSÁGOT ÖTVÖZIK.

TECHNOLÓGIÁK, AMELYEK A DINAMIZMUST ÉS A HATÉKONYSÁGOT ÖTVÖZIK.

A BMW X3 hatékonyságának alapját a BMW TwinPower Turbo motorok, az intelligens könnyűépítés és a kifinomult aerodinamikai koncepció képezik. Ezt a hatékonyságot tovább fokozzák a BMW EfficientDynamics technológiák és az olyan opcionális felszereltségek, mint amilyen például a nyolcfokozatú Steptronic sebességváltó.

INTELLIGENS KÖNNYŰÉPÍTÉS.

A BMW X3 megépítéséhez high-tech anyagok egész sorát használják fel. Például az első és hátsó futóművek esetén alumíniumot, a karosszériánál nagy szilárdságú acélt, illetve ultramodern műanyagokat és magnéziumot alkalmaznak.
Az intelligens könnyűépítés csökkenti az egyes komponensek tömegét és egyedülálló karosszéria-merevséget eredményez, mindemellett első rangú passzív biztonságot nyújt a vezető és az utasok számára. A technológia pozitív hatással van a menettulajdonságokra is.

ENERGIAMENEDZSMENT.

A BMW X3 alapfelszereltségként tartalmaz olyan technológiákat, amelyeket az autó az intelligens energia-koordináció érdekében használ. Ez az energiamenedzsment a magas szintű hatékonyság titka. A jármű ugyanis csak akkor képes lenyűgöző fogyasztási és emissziós értékeket produkálni, amikor a különböző technológiák együttműködnek egymással.

 • Optimális váltási pontra figyelmeztető jelzés

  A tökéletesen időzített, optimális sebességváltás segít az üzemanyag-takarékosságban – különösen városi forgalomban és a hosszú utak alkalmával. Optimális váltások, alacsonyabb fogyasztás – a motorvezérlő elektronika a vezetési szituációnak és a fordulatszámnak megfelelően azonosítja az aktuálisan leghatékonyabb sebességfokozatot. Az információs kijelzőn egy nyíl jelenik meg, jelezve, hogy a hatékonyság a fel- vagy visszaváltással fokozható lenne. A rendszer felismeri azt is, ha az autó erőteljesen gyorsít: ilyenkor egészen addig nem ad ajánlást, ameddig a motor magas fordulatszámon jár. Az összehasonlító tesztek tanúsága alapján az optimális váltási pontra figyelmeztető jelzés használatával nagyjából négyszázalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el.

 • Automatikus Start/Stop funkció

  Az Auto Start/Stop funkció garantálja, hogy csak akkor történjen üzemanyag-felhasználás, amikor az autó ténylegesen mozgásban van. Amint a jármű ideiglenesen megáll – például piros lámpánál vagy dugóban araszolva –, az Auto Start/Stop funkció üzemanyagot takarít meg azzal, hogy leállítja a motort, amint a vezető üresben gurulás közben elveszi a lábát a kuplungpedálról (manuális váltó) vagy teljesen állóra fékezi az autót (Steptronic sebességváltó).
  Az információs kijelzőn ikon jelzi az Auto Start/Stop rendszer aktív állapotát. Amint a vezető lenyomja a kuplungpedált (manuális váltó) vagy elveszi a lábát a fékpedálról (Steptronic váltó), a motor automatikusan újraindul.
  Az Auto Start/Stop funkció soha nem kényszerít kompromisszumra a kényelem és a biztonság terén, mivel inaktív marad egészen addig, ameddig a motor el nem éri az ideális üzemi hőmérsékletét, a belső tér nem melegedett fel/hűlt le a kellő mértékig, az akkumulátor töltöttségi szintje túl alacsony vagy a kormánykerék elfordított helyzetben van. A központi vezérlő egység szükség esetén újraindítja a motort még akkor is, ha az autó áll – ilyesmire például akkor kerül sor, ha az autó lassan elkezd előregurulni vagy bepárásodik a szélvédő. Az Auto Start/Stop rendszer egyetlen gombnyomással bármikor kikapcsolható.

 • Elektromos szervokormány

  Az Auto Start/Stop funkció garantálja, hogy csak akkor történjen üzemanyag-felhasználás, amikor az autó ténylegesen mozgásban van. Amint a jármű ideiglenesen megáll, például piros lámpánál vagy dugóban araszolva, az Auto Start/Stop funkció üzemanyagot takarít meg azzal, hogy leállítja a motort, amint a vezető üresben gurulás közben elveszi a lábát a kuplungpedálról (manuális váltó) vagy teljesen állóra fékezi az autót (Steptronic sebességváltó). Az információs kijelzőn ikon jelzi az Auto Start/Stop rendszer aktív állapotát. Amint a vezető lenyomja a kuplungpedált (manuális váltó) vagy elveszi a lábát a fékpedálról (Steptronic váltó), a motor automatikusan újraindul.
  Az Auto Start/Stop funkció soha nem kényszerít kompromisszumra a kényelem és a biztonság terén, mivel inaktív marad egészen addig, ameddig a motor el nem éri az ideális üzemi hőmérsékletét, a belsŒ tér nem melegedett fel/hılt le a kellő mértékig, az akkumulátor töltöttségi szintje túl alacsony vagy a kormánykerék elfordított helyzetben van. A központi vezérlőegység szükség esetén újraindítja a motort még akkor is, ha az autó áll – ilyesmire például akkor kerül sor, ha az autó lassan elkezd előregurulni vagy az ablak kezd bepárásodni. Az Auto Start/Stop rendszer egyetlen gombnyomással bármikor kikapcsolható.

 • Fékenergia-visszanyerés

  Fékenergia-visszanyerés: a fékpedál megnyomásakor mozgási energia termelődik, amely egészen a legutóbbi időkig veszendőbe ment. A fékenergia-visszanyerés pontosan ezt a sokáig elhanyagolt potenciált használja ki. A rendszer befogja azt a mozgási energiát, amely fékezéskor, illetve gázelvételkor generálódik, és azt elektromossággá alakítja át. Ez az elektromosság azután az akkumulátor töltésére fordítódik. Az intelligens energiamenedzsment rendszer arról is gondoskodik, hogy a generátor ne járjon folyamatosan, csökkentve ezzel a terhelését. Az eredmény: alacsonyabb fogyasztás és fokozott teljesítmény – azaz a klasszikus BMW EfficientDynamics-erények.

AERODINAMIKA.

A jármű teljes formaterve a BMW EfficientDynamics filozófia megtestesülésének tekinthető. A BMW modellek mindegyike kitűnő légellenállási együtthatóval rendelkezik, köszönhetően az optimalizált formájú aerodinamikai elemeknek – mindez pedig pozitív hatással van a hatékonyságra és a fogyasztásra.
Például a sima felületű, a motortér alatt található alvázborítás, valamint a hátsó futómű alatti pajzs javítják az autó aerodinamikai tulajdonságait. Az említett új borítások nem csak az aerodinamika szempontjából hasznosak: tökéletesebbé teszik a zajszigetelést, emellett nagyobb védelmet nyújtanak a rozsda ellen. A további innovációk közé tartoznak az aerodinamikailag optimalizált formájú külső tükörházak, valamint a hátsó légterelő is. Utóbbi az aerodinamikai jellemzők mellett csökkenti a zajokat, és megóvja az oldalablakokat a bekoszolódástól.

Aero keréktárcsák.

A 17" méretű, Streamline 306 típusú, ún. "Aero" keréktárcsák, amelyek alacsony gördülési ellenállású, 245/55 R 17 méretű gumiabroncsokkal szereltek, elősegítik a takarékosabb üzemanyag-felhasználást és az alacsonyabb CO2-kibocsátást.

ECO PRO MÓD.

Az ECO PRO mód abban segíti a vezetőket, hogy vezetési stílusuktól függően akár 20 százalékkal is csökkenthessék autójuk fogyasztását. Az olyan további funkciók segítségével, mint amilyen például a siklás (csak a nyolcfokozatú Steptronic sebességváltó megléte esetén áll rendelkezésre), a Route-Ahead asszisztens (csak a Professional navigációs rendszer megléte esetén áll rendelkezésre) és az ECO PRO Route funkció (csak a Professional vagy a Business navigációs rendszer megléte esetén áll rendelkezésre) mintegy 5 százalékkal tovább csökkenthető a fogyasztás.

 • Siklás

  A siklás funkció során a motor le van választva a hajtásláncról, tehát az autó a motor erejének igénybe vétele nélkül halad, „vitorlázik”. Minderre akkor kerül sor, amikor a vezető 50 és 160 km/órás sebesség között, fékezés nélkül lép le a gázpedálról. További feltétel az is, hogy a Route-Ahead asszisztens ne jelezzen előre a sebesség módosítását szükségessé tevő körülményt.

 • Aktív sebességszabályozó automatika Stop&Go funkcióval, ECO PRO módban

  Az aktív sebességszabályozó automatika használata közben az ECO PRO mód a fékezés után hatékonyabban gyorsítja fel az autót a kívánt sebességre.

 • Route-Ahead Assistant

  A navigációs rendszer adatait felhasználva a Route-Ahead asszisztens felismeri a kanyarokat, a lakott területeket, a sebességkorlátozásokat és az autópálya-kihajtókat, és ezek alapján előzetes tippeket ad a vezetőnek a gyorsítás befejezésére.

 • ECO PRO Route

  A forgalmi helyzetet, a vezető stílusát és az útviszonyokat figyelembe véve az ECO PRO Route funkció felkínálja a leghatékonyabban megtehető útvonalat. A fedélzeti számítógép százalékos formában jelzi ki a megtakarítás mértékét, amely az ECO PRO Route útvonal választása esetén érhető el.

NYOLCFOKOZATÚ STEPTRONIC SEBESSÉGVÁLTÓ.

NYOLCFOKOZATÚ STEPTRONIC SEBESSÉGVÁLTÓ.

A nyolcfokozatú Steptronic sebességváltó, amely mércét állít a dinamikus teljesítmény és a hatékonyság terén, a BMW EfficientDynamics filozófia központi eleme.
A rendkívül finom fokozatkiosztás optimális teljesítmény-leadást tesz lehetővé – alacsony és nagy fordulatszámokon egyaránt. A megoldás számottevő mértékben csökkenti a fogyasztást, emellett neki köszönhetően a vezető még nagyobb sportosságnak és dinamizmusnak örülhet. Nagyobb sebességű haladásnál a plusz fokozatok csökkentik a motor fordulatszámát, ami jótékony hatással van a fogyasztásra és a motorzajra.
A tengelykapcsoló úgyszintén komoly segítséget jelent – még akkor is, ha váltó manuális üzemmódban van. A fordulatszám-tartományok közötti csekély különbségnek, valamint az átgondolt hangolásnak köszönhetően a váltó a kényelmet fokozva, rendkívül simán hajtja végre a kapcsolásokat, mindemellett pedig jelentősen mérsékli a zajt is.

A BMW Efficient Dynamics 8 fokozatú Steptronic váltójának köszönhetően az új, ún. prediktív hajtáslánccal ellátott járművekben immár lehetőség van a teljesítmény aktív növelésére is a Driving Experience szabályozás segítségével. Sport módban a váltóvezérlés a navigációs rendszer adatait használja fel arra, hogy az az útvonal tulajdonságaihoz alkalmazkodva minél dinamikusabbra állítsa a váltókarakterisztikát. Ahogyan a neve is mutatja, a Comfort mód kényelem-orientáltabb, kevesebb kapcsolással járó váltási programot alkalmaz.