ÚJ IKON SZÜLETIK.

BMW i

A BMW i8 dizájnja.

ÚJ IKON SZÜLETIK.

A BMW i8 dizájnja.

Már első pillantásra egy telivér sportautó. Elölnézetből rendkívül alacsony és széles, sziluettje lapos, felületei mozgalmasak, vonalai pedig markánsan precízek. Közelebbről szemügyre véve egy zseniális, új járműkoncepció. Olyan dizájnnal, amely nagyon is határozott célt szolgál. A fenntarthatóság és a hatékonyság dinamizmussal és sportossággal találkozik. Menet közben a BMW i8 lenyűgöző módon demonstrálja, hogyan forrnak egységes egésszé ezek az ideálok: eggyé válva az úttal, egy olyan, markánsan eredeti formába öntve, amilyet Ön egy igazi BMW-től elvár.

ÚJ IKON SZÜLETIK.A BMW i8 dizájnja.

Már első pillantásra egy telivér sportautó. Elölnézetből rendkívül alacsony és széles, sziluettje lapos, felületei mozgalmasak, vonalai pedig markánsan precízek. Közelebbről szemügyre véve egy zseniális, új járműkoncepció. Olyan dizájnnal, amely nagyon is határozott célt szolgál. A fenntarthatóság és a hatékonyság dinamizmussal és sportossággal találkozik. Menet közben a BMW i8 lenyűgöző módon demonstrálja, hogyan forrnak egységes egésszé ezek az ideálok: eggyé válva az úttal, egy olyan, markánsan eredeti formába öntve, amilyet Ön egy igazi BMW-től elvár.

BMW i

DIZÁJNFILOZÓFIA.

A BMW i8 alakja és formai részletei teljes egészében a BMW i8 dizájnfilozófiát követik, amely különleges kapcsolatot teremt az úttörő fenntarthatóság és a prémium karakter között. E megközelítés egyik különleges tartozéka az ún. fekete öv. Az említett, összetéveszthetetlenül egyedi dizájnelemet, amely az orr-résztől a farig fut a tetőn keresztül, mindegyik BMW i modell megkapja. Szintén a BMW i család jellegzetességének számít a dinamizmust sugárzó, áramvonalas dizájn, és az egyedi vonások közé sorolhatók az Air Curtain nyílások, valamint az olyan feltűnő részletek, mint a LED-es, jellegzetes U-alakú nappali menetfények, valamint a LED-es hátsó lámpák is. Az utastérben a BMW i dizájnfilozófia a gondosan válogatott, fenntartható módon előállított anyagokban tükröződik. Ahol csak lehetőség volt rá, a komponenseket megújuló nyersanyagokból állították elő.

KÜLSŐ.

Nagy tengelytáv, rövid túlnyúlások és masszív kiállás, amelynek köszönhetően az autó úgy fest, mintha az úthoz tapadna: a BMW i8 a telivér sportkocsik minden jellegzetességét magán viseli. Az orr-rész rendkívül alacsonynak és szélesnek hat. Jól láthatóan minden az optimális aerodinamikai jellemzőket szolgálja. A lapos, ugyanakkor tekintélyt árasztó dupla vesék a BMW-s génekről árulkodnak. A V-alakú „fekete öv”, amely a motorháztetőtől indul, és a farig fut, egyfajta keretbe foglalja az autót.
Profilból az erősen kihangsúlyozott ék alak, a hosszú, nyújtott vonalak és a lapos sziluett hangsúlyozzák az autó dinamizmusát. A réteges dizájn, amelynek metódusa szerint a felületek és a vonalak átfedik egymást és összefonódnak egymással, rendkívüli sportos megjelenéssel ruházza fel az autó egészét. A felületek harmonikusan találkoznak egymással, ami a kompaktság és az agilitás benyomását erősíti. Minden egy egységes egész részének hat – ami különlegesen erőteljes jelenséggé teszi a BMW i8-at.

 • Külső színek

  A BMW i8 négy különböző színsémával érhető el:
  Sophisto szürke briliáns hatással BMW i kék vagy Frozen szürke metál kiemelésekkel
  Ionic ezüst metálfényezés BMW i Blue kiemelésekkel
  Protonic kék fényezés Frozen szürke metál kiemelésekkel
  Crystal fehér gyöngyházhatású fényezés BMW iBlue vagy Frozen szürke metál kiemelésekkel

LED-ES FÉNYDIZÁJN LÉZERES VILÁGÍTÁSSAL.

A BMW i8-hoz alapfelszereltségként járó LED-es első fényszórók tökéletesen illenek a különleges, sportautós koncepcióba. A világító elemek mindegyike LED-es technológiájú. Az első lámpák jellegzetes U-alakú keretbe foglaltak, amely utóbbi a nappali menetfényeket és az irányjelzőket foglalja magában. Az opcionálisan rendelhető lézerfény-technológiás távolsági fényszórók megléte esetén a fényszórók egy további széles kerettel gazdagodnak, amely megkülönböztető dizájnelemként szolgál. A lézeres technológia jelentős mértékben megnöveli a távolsági fényszórók hatótávolságát, emellett az út megvilágítása is intenzívebb. A passzív módon megvilágított kék sávok a világító egységek innovatív mivoltát jelzik. A lézeres fényforrások esetén a lámpák betétje nem sötét színű, hanem briliáns hatású metálfényezést kap. A világítási koncepció tehát a BMW i8 összetéveszthetetlen jellegzetessége.

FELFELÉ NYÍLÓ AJTÓK.

Lendületes kezdet: a látványos, felfelé nyíló ajtóknak köszönhetően a BMW i8 sportautós karaktere azonnal nyilvánvalóvá válik. A nyitás után felfelé lendülő ajtók, amelyek igazi vizuális csemegének számítanak, tökéletesen simulnak az aerodinamikus karosszéria vonalaiba. Belülről nézve az ajtók az utastér sportos karakterét erősítik tovább. Az alumínium, a karbon és a hőre lágyuló műanyagok alkalmazásának köszönhetően az ajtók nagyjából 50%-kal könnyebbek, mint a hagyományosak. Mindennek eredményeként igen kényelmesen nyithatók és zárhatók belülről. Az ajtófogantyú, amelyet ergonomikusan helyeztek el, díszítőelemként is szolgál.

BELSŐ TÉR.

A BMW i8 sportos külső dizájnja harmonikusan folytatódik a belső térben is. Az utastér könnyed berendezési elemeit úgy helyezték el, hogy az összkép dinamizmust sugározzon. A belül is alkalmazott réteges kialakítás újszerű tartalommal tölti meg a funkcionalitás és a letisztultság fogalmát. A könnyűépítés ugyancsak megjelenik vizuálisan; az ajtóküszöbök látható karbon elemei például a BMW i8 alacsony tömegére utalnak.
A klasszikusan sportautós karakter és a tipikusan BMW-s vezetőorientáltság ugyancsak egyértelműen tetten érhető a dizájnban. A középkonzol a vezető felé fordul. A kezelőszervek, valamint a két, nagyméretű kijelzővel ellátott műszerfal kezelése egyszerű. Az utasok mindegyike alacsonyan foglal helyet a vékony, könnyű ülésekben, amelyek még gyorsan vett kanyarokban is megbízható támaszt és kiemelkedő kényelmet nyújtanak. A jól elérhető helyre, a középkonzolra elhelyezett iDrive kontroller optikailag két részre osztja a járművet.

 • Fenntartható anyagok

  A szín- és az anyagdizájn az intelligens, fenntartható sportautó-koncepció mögötti alapötletet hangsúlyozzák ki. Az extrakönnyű, újrahasznosított italos palackokból előállított plasztik és az egyéb, a természeti erőforrásokat kímélő anyagok használata jól érezhetővé teszi a fenntarthatóság gondolatának jelenlétét. Ezzel együtt a belső tér minden részletéből modern sportosság és prémium jelleg sugárzik – mindez egyértelműen tükröződik a háromféle belső téri dizájnkoncepción.

 • Környezet-megvilágítás

  Az opcionálisan rendelhető környezet-megvilágítás segítségével a vezető saját ízlésének megfelelő hangulatvilágítást hozhat létre a BMW i8 utastérben. A LED-es technológiájú világítás színe – amely luxus atmoszférát teremt, egyúttal pedig praktikus fényforrásként is szolgál – EfficientDynamics kék, borostyán vagy fehér lehet. A hangulatvilágításnak köszönhetően az utasteret sejtelmesen izzó fény tölti be az ajtóbetétektől a műszerfalon és a kormánykeréken át a lábtérig.

BELSŐ DIZÁJNSTÍLUSOK.

Összetéveszthetetlen, sportos, modern és fenntartható. A jövő sportautója mögött meghúzódó vezérelv egyértelműen tükröződik a belső téri színekben és anyagokban. A HALO, a CARPO és a NESO elnevezések minőségi belső dizájnváltozatokat takarnak. Mind a három dizájnstílus egyszerre tükrözi a fenntarthatóságot és a prémium minőséget, bizonyítva, hogy e fogalmak nem zárják ki egymást – éppen ellenkezőleg: kiválóan harmonizálnak, ami biztató a jövőre nézve. Az említettekre remek példaként szolgálnak a belső térben alkalmazott könnyű, újrahasznosított anyagok, valamint a kíméletes módszerrel, olívalevél-kivonattal cserzett bőrkárpitok.

 • NESO

  Egyetlen olyan dizájn sincs, amely tisztábban fejezné ki a jövő sportos mobilitását, mint a NESO. Az újrahasznosított anyagok, a tiszta kontrasztok és az ajtókon megjelenő anyag-kiemelések eleven atmoszférát teremtenek, és a jólét csábító érzését keltik. A BMW i8 fenntartható koncepciója ily módon kristálytisztán jut kifejezésre. A különlegesen világos, Carum szürke színű Spheric bőrkárpitot kiválóan egészítik ki a fekete Exclusive és fekete Nappa bőrrel borított felületek – így az utastér egésze letisztult, könnyed és modern hatást kelt.

 • CARPO

  A CARPO teljes bőrkárpitot tartalmazó felszereltség esetén az üléseket tökéletesen megmunkált, világos színű, perforált betétekkel ellátott Spheric bőrkárpit borítja, a műszerfalon fekete Exclusive bőrkárpit feszül, az ajtóbetéteket pedig fekete Nappa bőr borítja. Mindez elegáns és sportos benyomást kelt, ami tökéletesen illik a BMW i8 általános koncepciójához. A koncepciót a kormánykerék gyöngyházfényű króm és selyemfényű ezüst díszítőelemei, valamint a minőségi lakkozással kezelt felületű, sötétszürke Amido metál dekorációs felületek teszik teljessé.

  A CARPO felszereltség háromféle változatban érhető el. Az elefántcsont fehér verzió a fekete Exclusive bőrfelületekkel a színek klasszikus kontrasztját helyezi a középpontba. A dinamikusan hullámzó, könnyed bőr felületek az ajtókon, a műszerfalon és az üléseken a belső tér légiességét és átláthatóságát hangsúlyozzák ki. A másik változat esetében, ahol az antracit tónusú Amido bőrkárpit az Exclusive bőr felületekkel találkozik, a sportos és a modern karakter csúcsosodik ki. A Carum szürke verzió – amely a világos árnyalatú, perforált felületeket és az Antracit színű természetes bőrt ötvözi – ezzel szemben modern kontrasztot teremt, amely kiemeli a belső tér üdítően természetes és sportos jellegét. A dizájnváltozat által felvonultatott exkluzív elemek közé egyebek mellett a kerámiaborítású sebesség-előválasztó kar, a prémium minőségű szőnyegek, valamint a lézergravírozott „i8” felirattal ellátott ajtóküszöb-borítások tartoznak. Az opcionálisan BMW i kék színben is rendelhető biztonságiöv-hevederek még látványosabbá teszik az utasteret.

 • HALO

  A HALO felszereltségi változat a luxusnak egy új, fenntartható értelmezését képviseli. A teljes bőrkárpitozást tartalmazó változat a prémium törekvéseket természetes esztétikummal ötvözi. A Dalbergia barna színű, Carum szürke betétekkel ellátott bőrkárpitot egyedülálló módon növényi kivonatokkal cserzették. Mindez a BMW i kék színű részletekkel ellátott varrásokkal, biztonsági övekkel és bőrkormánnyal kiegészülve kiemeli a belső tér magas szintű minőségét és szellős dizájnját. A világos és sötét színek hangsúlyos kontrasztja az ajtókon, az oldalpaneleken és a műszerfalon a sportos aspektust hozza előtérbe. A további, Amido metál elemek a BMW i mögött meghúzódó innovatív technológiára utalnak.