A FENNTARTHATÓSÁG AZ A VÁLASZ, AMI MINDENT MEGKÉRDŐJELEZ.

BMW i

BMW i3 – egy élenjáróhoz méltó módon átgondolt fenntarthatóság.

A FENNTARTHATÓSÁG AZ A VÁLASZ, AMI MINDENT MEGKÉRDŐJELEZ.

BMW i3 – egy élenjáróhoz méltó módon átgondolt fenntarthatóság.

A FENNTARTHATÓSÁG AZ A VÁLASZ, AMI MINDENT MEGKÉRDŐJELEZ.BMW i3 – egy élenjáróhoz méltó módon átgondolt fenntarthatóság.

A fenntartható világ megteremtéséhez szükséges fordulathoz önmagában nem elégséges a zéró emissziójú autózás bevezetése. Amikor tehát megterveztük a BMW i3 értékláncát, a fenntarthatóságot a legelső momentumtól a legutolsóig – azaz a fejlesztési fázistól egészen a gyártásig – a középpontba helyeztük. Így Ön teljesen biztos lehet abban, hogy a BMW i3-asa volánja mögött megtapasztalt vezetési élmény teljes egészében fenntartható.

A járműkoncepció egészét már a fejlesztési folyamat legkorábbi szakaszaitól kezdve a hatékonyság és a fenntartható elektromobilitás szolgálatába állítottuk. A megújuló forrásokból származó és újrahasznosítható anyagok megóvják a környezetet, és leváltják az olyan hagyományos anyagokat, mint a műanyag.

BMW i

INTELLIGENS FENNTARTHATÓSÁG.

Nálunk, a BMW i-nél a fenntarthatóság nem csak egy szó. Hanem a legmagasabb vezérlő elv. Ez az oka annak, hogy a BMW i3 teljes életciklusát a természeti erőforrások maximális megóvását és a fenntarthatóságot figyelembe véve terveztük meg.

FEJLESZTÉS.

- A teljes járműkoncepciót az e-mobilitást szem előtt tartva terveztük meg – az első csavartól az utolsóig

- Az innovatív aerodinamikai megoldások csökkentik a légellenállást, minimalizálva ezzel az energiafogyasztást

- A megújuló forrásokból származó és újrahasznosítható anyagok óvják a környezetet, és leváltják az olyan hagyományos anyagokat, mint a műanyag

GYÁRTÁS.

- A karbon szálakat 100%-ban vízi energiával állítják elő

- A BMW i3 gyártása Lipcsében, 100%-ban szélenergia felhasználásával történik

- A jármű előállításához feleannyi energiára van szükség, mint az eleve energiatakarékos módon gyártott többi BMW modell esetében

HASZNÁLAT.

- Vezetés közben egyáltalán nincs emisszió. Mindez csökkenti a városi környezet légszennyezését

- Amikor Ön a BMW i3-at vezeti, gyakorlatilag semmilyen zajt és szagot nem érzékel. Ha pedig zöld energiával vagy a saját maga által, napkollektorok segítségével előállított villamos energiával tölti fel az autót, Ön valóban zéró emisszióval autózik

- Az ECO PRO mód megnöveli az autó hatótávolságát, és csökkenti az villamosenergia-fogyasztást

ÚJRAHASZNOSÍTÁS.

- A BMW i3 akár 95%-ban újrahasznosítható

- Az akkumulátor-modulok például újrafelhasználhatók napenergia-tárolásra

- A feleslegessé váló karbon szálak pedig visszaforgathatók a gyártási folyamatba

FENNTARTHATÓ GYÁRTÁS.

Lipcsei gyárunkban szélturbinákat helyeztünk üzembe, hogy a BMW i3-at zöld energia felhasználásával gyárthassuk. Mindemellett sikerült elérnünk azt, hogy az az eleve szerény energiamennyiség, amely a többi BMW modell gyártásához szükséges, megfeleződjön a BMW i3 esetében.

A BMW i3 ultrakönnyű utascellája esetében felhasznált karbon szálakat teljes egészében megújuló forrásokból származó energia igénybevételével állítják elő. A villamos energiát a világ egyik legnagyobb vízierőműve biztosítja a Seattle-től mintegy 300 kilométerre lévő Moses Lake-ben működő üzem számára.

A BMW i3 AKÁR 95%-BAN ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ.

A BMW i3 AKÁR 95%-BAN ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ.

FENNTARTHATÓ ANYAGOK.

AZ ALKOTÓELEMEK 30%-A KENAFBÓL VAN.

Az, hogy a nagy belső felületek esetében kenaffal válthatjuk ki a kőolaj-alapú műanyagokat, csökkenti a BMW i3 össztömegét, mivel a kenafszálak nagyjából 30%-kal könnyebbek, mint a hagyományos anyagok.

Mindemellett a kenaf hozzájárul a BMW i3 fenntarthatósági koncepciójának még autentikusabbá tételéhez. A rendkívül könnyű anyagot egy olyan, a mályvafélék közé tartozó növényből nyerik ki, amely a növekedése közben az átlagosnál is több CO₂-t alakít át oxigénné.

AZ ÜLÉSEK ANYAGA 40%-BAN GYAPJÚ.

Az egyik megújuló forrásokból származó anyag, amely igen magas szintű kényelmet biztosít, az igazolt eredetű gyapjú. A Lodge belső dizájncsomag esetében az üléshuzatok anyagát 40%-ban ez a gyapjú teszi ki. A gyapjúkeverék lélegző tulajdonságokkal rendelkezik, így segít szabályozni a hőmérsékletet az üléshuzat és az utas testfelülete között. Mindennek eredményeként az ülés kellemesen hűvös marad még a forró napokon is.

EUKALIPTUSZ BELSŐ BORÍTÁSOK.

Az eukaliptusz természetes módon áll ellen a nedvességnek. Ez azt jelenti, hogy 90%-kal kevesebb felületi kezelést igényel, mint az egyéb fafajták. Mivel ezt a felületi kezelést vegyi anyagok alkalmazása nélkül végzik el, a fa finom textúrája és természetes, nyílt pórusai érintetlenek maradnak. Az eukaliptusz az egyik leggyorsabban növekvő növény, ami ideálissá teszi a sorozatgyártáshoz való felhasználását. A BMW i3 esetében felhasznált fa 100%-ban FSC-minősített erdőgazdálkodásból származik, elősegítve ezzel a fenntartható erdőgazdálkodás fejlődését.

100%-BAN OLÍVALEVÉLLEL CSERZETT BŐR.

A BMW i3 esetében felhasznált bőrt 100%-ban olívalevél-kivonattal cserzik. Mindez számos előnnyel jár: az olívalevél csak mellékterméke az olívatermelésnek, tehát ideális nyersanyag. Maga a cserzési eljárás környezetbarát, nem utolsó sorban pedig megőrzi a bőr természetes fényét, valamint lélegző képességét.

ZÖLD ENERGIA.

A BMW i3 segítségével Ön könnyen megteremtheti mindennapi életének fenntartható részét. A használat közbeni zéró emisszió azt jelenti, hogy csökken a város légszennyezése, és Ön több friss levegőt lélegezhet be. Ha pedig zöld energiával vagy a saját napkollektorai által előállított elektromos árammal tölti fel az akkumulátort, abszolút emisszió-mentes mobilitást valósít meg. Amennyiben ECO PRO módban vezet, csökkenti a jármű villamosenergia-fogyasztását és növeli a hatótávolságot.

Mindehhez jön még, hogy a BMW i3 gyakorlatilag sem zajt, sem szagokat nem bocsájt ki, aminek előnyeit Ön mellett a környezete is élvezheti.

Fogyasztás és CO₂-kibocsátás.

 • A BMW i3 (60 Ah) villamosenergia-fogyasztása és CO₂-kibocsátása:
  Üzemanyag-fogyasztás, l/100 km (kombinált): 0
  CO₂-kibocsátás, g/km (kombinált): 0
  Villamosenergia-fogyasztás, kWh/100 km: 12,9

  A BMW i3 (94 Ah) villamosenergia-fogyasztása és CO₂-kibocsátása:
  Üzemanyag-fogyasztás, l/100 km (kombinált): 0
  CO₂-kibocsátás, g/km (kombinált): 0
  Villamosenergia-fogyasztás, kWh/100 km: 12,6* / 13,1**

  A Range Extenderrel ellátott BMW i3 (60 Ah) fogyasztása és CO₂-kibocsátása:
  CO₂-kibocsátás, g/km (kombinált): 13
  Villamosenergia-fogyasztás, kWh/100 km (kombinált): 13,5
  Üzemanyag-fogyasztás, l/100 km (kombinált): 0,6

  A Range Extenderrel ellátott BMW i3 (94 Ah) fogyasztása és CO₂-kibocsátása:
  CO₂-kibocsátás, g/km (kombinált): 12* / 13**
  Villamosenergia-fogyasztás, kWh/100 km (kombinált): 11,3* / 11,9**
  Üzemanyag-fogyasztás, l/100 km (kombinált): 0,6

  * 1-es keréktípus: 19” méretű keréktárcsák

  ** 2-es keréktípus: 20” méretű téli gumiabroncsok

  A fogyasztási, CO₂-kibocsátási és villamosenergia-fogyasztási értékek a kerék- és a gumiabroncsméret függvényében változhatnak.

  A hatótávolság nagysága több tényezőtől függ, kiemelten a következőktől: egyéni vezetési stílus, választott útvonal, időjárási viszonyok, a fűtés/hűtés és az előkondicionálás használata.

  Az új személyautók hivatalos üzemanyag-fogyasztásáról és CO₂-kibocsátásáról további információt a „New Passenger Vehicle Fuel Consumption, CO₂ Emission And Electric Power Consumption Guidelines" című, a márkakereskedőknél ingyenesen kapható, illetve a következő postacímen megrendelhető brosúrából kaphat: Deutsche Automobil Treuhand GmbH Helmuth-Hirth-Str. 1 73760 Ostfildern, Németország.