A FENNTARTHATÓSÁG AZ A VÁLASZ, AMI MINDENT MEGKÉRDŐJELEZ.

BMW i3 – egy élenjáróhoz méltó módon átgondolt fenntarthatóság.

A FENNTARTHATÓSÁG AZ A VÁLASZ, AMI MINDENT MEGKÉRDŐJELEZ.

BMW i3 – egy élenjáróhoz méltó módon átgondolt fenntarthatóság.

A FENNTARTHATÓSÁG AZ A VÁLASZ, AMI MINDENT MEGKÉRDŐJELEZ.BMW i3 – egy élenjáróhoz méltó módon átgondolt fenntarthatóság.

A fenntartható világ megteremtéséhez szükséges fordulathoz önmagában nem elégséges a zéró emissziójú autózás bevezetése. Amikor tehát megterveztük a BMW i3 értékláncát, a fenntarthatóságot a legelső momentumtól a legutolsóig – azaz a fejlesztési fázistól egészen a gyártásig – a középpontba helyeztük. Így Ön teljesen biztos lehet abban, hogy a BMW i3-asa volánja mögött megtapasztalt vezetési élmény teljes egészében fenntartható.

 

A járműkoncepció egészét már a fejlesztési folyamat legkorábbi szakaszaitól kezdve a hatékonyság és a fenntartható elektromobilitás szolgálatába állítottuk. A megújuló forrásokból származó és újrahasznosító anyagok megóvják a környezetet, és leváltják az olyan hagyományos anyagokat, mint a műanyag.

BMW i

Fejlesztés.

A teljes járműkoncepciót az e-mobilitást szem előtt tartva terveztük meg – az első csavartól az utolsóig. Az innovatív aerodinamikai megoldások csökkentik a légellenállást, minimalizálva ezzel az energiafogyasztást. A megújuló forrásokból származó és újrahasznosítható anyagok óvják a környezetet, és leváltják az olyan hagyományos anyagokat, mint a műanyag.

Gyártás.

A karbon szálakat 100%-ban vízi energiával állítják elő. A BMW i3 gyártása Lipcsében 100%-ban szélenergia felhasználásával történik. A jármű előállításához feleannyi energiára van szükség, mint az eleve energiatakarékos módon gyártott többi BMW modell esetében.

Használat.

Vezetés közben egyáltalán nincs emisszió. Mindez csökkenti a városi környezet légszennyezését. Amikor Ön a BMW i3-at vezeti, gyakorlatilag semmilyen zajt és szagot nem érzékel. Ha pedig zöld energiával vagy a saját maga által, napkollektorok segítségével előállított villamos energiával tölti fel az autót, Ön valóban zéró emisszióval autózik. Az ECO PRO mód megnöveli az autó hatótávolságát, és csökkenti az villamosenergia-fogyasztást.

Újrahasznosítás.

A BMW i3 akár 95%-ban újrahasznosítható. Az akkumulátor-modulok például újrafelhasználhatók napenergia-tárolásra, a feleslegessé váló karbon szálak pedig visszaforgathatók a gyártási folyamatba.

FENNTARTHATÓ GYÁRTÁS.

Lipcsei gyárunkban szélturbinákat helyeztünk üzembe, hogy a BMW i3-at zöld energia felhasználásával gyárthassuk. Mindemellett sikerült elérnünk azt, hogy az az eleve szerény energiamennyiség, amely a többi BMW modell gyártásához szükséges, megfeleződjön a BMW i3 esetében.

A BMW i3 ultrakönnyű utascellája esetében felhasznált karbon szálakat teljes egészében megújuló forrásokból származó energia igénybevételével állítják elő. A villamos energiát a világ egyik legnagyobb vízierőműve biztosítja a Seattle-től mintegy 300 kilométerre lévő Moses Lake-ben működő üzem számára.

A BMW I3 AKÁR 95%-BAN ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ.

A BMW I3 AKÁR 95%-BAN ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ.

FENNTARTHATÓ ANYAGOK.

Az alkotóelemek 30%-a kenafból van.

Az, hogy a nagy belső felületek esetében kenaffal válthatjuk ki a kőolaj-alapú műanyagokat, csökkenti a BMW i3 össztömegét, mivel a kenafszálak nagyjából 30%-kal könnyebbek, mint a hagyományos anyagok. Mindemellett a kenaf hozzájárul a BMW i3 fenntarthatósági koncepciójának még autentikusabbá tételéhez. A rendkívül könnyű anyagot egy olyan, a mályvafélék közé tartozó növényből nyerik ki, amely a növekedése közben az átlagosnál is több CO₂-t alakít át oxigénné.

Az ülések anyaga 40%-ban gyapjú.

Az egyik megújuló forrásokból származó anyag, amely igen magas szintű kényelmet biztosít, az igazolt eredetű gyapjú. A Lodge belső dizájncsomag esetében az üléshuzatok anyagát 40%-ban ez a gyapjú teszi ki. A gyapjúkeverék lélegző tulajdonságokkal rendelkezik, így segít szabályozni a hőmérsékletet az üléshuzat és az utas testfelülete között. Mindennek eredményeként az ülés kellemesen hűvös marad még a forró napokon is.

Eukaliptusz belső borítások.

Az eukaliptusz természetes módon áll ellen a nedvességnek. Ez azt jelenti, hogy 90%-kal kevesebb felületi kezelést igényel, mint az egyéb fafajták. Mivel ezt a felületi kezelést vegyi anyagok alkalmazása nélkül végzik el, a fa finom textúrája és természetes, nyílt pórusai érintetlenek maradnak. Az eukaliptusz az egyik leggyorsabban növekvő növény, ami ideálissá teszi a sorozatgyártáshoz való felhasználását. A BMW i3 esetében felhasznált fa 100%-ban FSC-minősített erdőgazdálkodásból származik, elősegítve ezzel a fenntartható erdőgazdálkodás fejlődését.

100%-ban olívalevéllel cserzett bőr.

A BMW i3 esetében felhasznált bőrt 100%-ban olívalevél-kivonattal cserzik. Mindez számos előnnyel jár: az olívalevél csak mellékterméke az olívatermelésnek, tehát ideális nyersanyag. Maga a cserzési eljárás környezetbarát, nem utolsó sorban pedig megőrzi a bőr természetes fényét, valamint lélegző képességét.

EMISSZIÓ-MENTES VEZETÉSI ÉLMÉNY.

A BMW i3 segítségével Ön könnyen megteremtheti mindennapi életének fenntartható részét. A használat közbeni zéró emisszió azt jelenti, hogy csökken a város légszennyezése, és Ön több friss levegőt lélegezhet be. Ha pedig zöld energiával vagy a saját napkollektorai által előállított elektromos árammal tölti fel az akkumulátort, abszolút emisszió-mentes mobilitást valósít meg. Amennyiben ECO PRO módban vezet, csökkenti a jármű villamosenergia-fogyasztását, és növeli a hatótávolságot.

Mindehhez jön még, hogy a BMW i3 gyakorlatilag sem zajt, sem szagokat nem bocsájt ki, aminek előnyeit Ön mellett a környezete is élvezheti.

FOGYASZTÁS ÉS CO2-KIBOCSÁTÁS.

A BMW i3 villamosenergia-fogyasztása és CO2-kibocsátása:
Üzemanyag-fogyasztás, l/100 km (kombinált): 0
CO2-kibocsátás, g/km (kombinált): 0
Villamosenergia-fogyasztás, kWh/100 (kombinált): 12,9


A Range Extenderrel ellátott BMW i3 villamosenergia-fogyasztása és CO2-kibocsátása:
CO2-kibocsátás, g/km (kombinált): 13
Villamosenergia-fogyasztás, kWh/100 km (kombinált): 13,5
Üzemanyag-fogyasztás, l/100 km (kombinált): 0,6


A hatótávolság számos különböző tényezőtől függ, különösen: egyéni vezetési stílus, választott útvonal, időjárási körülmények, a fűtés/hűtés és az előkondicionálás használata.


A fogyasztás, a CO2-kibocsátás és a villamosenergia-fogyasztás a kerék- és a gumiabroncs-méret függvényében változik.


Az új személyautók hivatalos üzemanyag-fogyasztásáról és CO2-kibocsátásáról további információt a „New Passenger Vehicle Fuel Consumption, CO2 Emission And Electric Power Consumption Guidelines" című, a márkakereskedőknél ingyenesen kapható, illetve a következő postacímen megrendelhető brosúrából kaphat: Deutsche Automobil Treuhand GmbH Helmuth-Hirth-Str. 1 73760 Ostfildern, Németország.