LÁTVÁNYOSAN INNOVATÍV.

A BMW i3 dizájnja.

LÁTVÁNYOSAN INNOVATÍV.

A BMW i3 dizájnja.

LÁTVÁNYOSAN INNOVATÍV.A BMW i3 dizájnja.

Tiszta lappal kezdődött minden. Azért, hogy át tudjunk lépni a konvenciókon, először is magának az autónak a koncepcióját kell újragondolnunk – minden eddiginél alaposabban. Mindez teret nyitott számunkra a felfedezésekhez. A járműben tehát, amelynek esetében a kirakós minden egyes darabja precízen illeszkedik a másikhoz, az elektromos autózás teljesen új formát öltött – olyat, ami városi élet teljesen újszerű felfogását tükrözi. A BMW i3 már első pillantásra egy igazi BMW. Elég közelebbről szemügyre venni a külsejét, amely remekül illusztrálja azt, hogy a szenzációs dizájn miként fejezi ki a mobilitásról alkotott víziónkat.

 

A BMW i3 progresszív, ugyanakkor példamutatóan fenntartható dizájnját számos díjjal jutalmazták. A nemzetközi megméretéseken olyan elismeréseket gyűjtött be a modell, mint amilyen például az iF termékdizájndíj arany fokozata, a World Green Car díj és a World Car Design of the Year díj.

BMW i

DIZÁJNKONCEPCIÓ.

Fejlesztőmérnökökből álló csapatával közösen Benoît Jacob dizájnfőnök egy olyan járművet alkotott, amely az utolsó csavarig az elektromobilitást szolgálja. A LifeDrive modul formájában egy merőben új jármű-felépítési mód jelent meg, amely két külön egységből áll: az egyik Life modul, amely a karbonból készült utascellát foglalja magában, a másik az alumínium Drive modul, amely futóművet, a hajtáslánc elemeit, valamint a nagyfeszültségű akkumulátort tartalmazza. Az autó különleges karaktere legtisztábban a belső térben érhető tetten: az olyan innovatív anyagokat, mint a karbont és a fát nemcsak felhasználták, hanem azokat gondosan ki is emelték. Ily módon tehát a BMW i3 által teremtett új értékek láthatók és tapinthatók is.

TÚLMUTAT A KORÁN: A BMW I3 KÜLSŐ DIZÁJNJA.

Az elektromobilitás egy nyertes-nyertes helyzetet eredményez – mivel következetesen, az alapoktól építették fel. Például az, hogy a viszonylag kisméretű elektromotort hátul helyezték el, az első kerekek jobban befordíthatók, aminek köszönhetően az autóval egyszerűbb parkolni és manőverezni. A BMW i3 fenntarthatóságának további emblematikus elemei a nagyméretű, ugyanakkor keskeny gumiabroncsok, amelyek aerodinamikus keréktárcsákon feszülnek. Mindkét utóbb említett elem hozzájárul a gördülési ellenállás mérsékléséhez, ami menet közben még tökéletesebbé teszi a BMW i3 produkcióját.

 • Karbon konstrukció

  Egy további példa a karbon használata, ami megnyitotta az utat a még szellősebb utascella megalkotásához. A karbon konstrukció lehetővé tette a B-oszlop ajtókba való integrálását. A megoldás előnye, hogy az egymással szemben nyíló ajtókon át akadálytalanul lehet a belső térbe jutni. Az enyhén emelt üléspozíciónak, valamint a BMW „áramló” dizájnjának – amelynek révén az ablakok egymásba olvadnak – köszönhetően pedig Ön még tökéletesebb körkilátást élvezhet.

 • LED-es fényszórók

  Az út tökéletes éjszakai megvilágításának feladata az U-alakú, LED-es első fényszórókra hárul. A lámpák, amelyeket kifejezetten a BMW i3 számára terveztek, karakteres megjelenésűvé teszik az autó orrát.

 • Black Belt

  A BMW i3 egyik legjellegzetesebb vonása az ún. Black Belt, amely a motorháztetőtől a tetőn át egészen a farig húzódik. A dizájnelem kiemeli az autó innovatív LifeDrive architektúráját, egyúttal még könnyedebb megjelenésűvé teszi az utascellát.

 • BMW i vesék

  Bár az elektromos motorokat is kell hűteni, azok hűtési igénye elmarad a belső égésű motorokétól – a jellegzetes BMW vesék így zárt kialakításúak. A vesék ily módon kiemelik a BMW i3 modern karakterét, főleg akkor, ha valamilyen színre fényezik azokat.

BELSŐ DIZÁJN.

A két első ülés között nincs kardánalagút. Az ellentétes irányban nyíló oldalajtók között pedig nincs B-oszlop.

 

A BMW i3 belső terében Ön első kézből tapasztalhatja meg a fenntarthatóságot annak köszönhetően, hogy az anyagok nagyobbik része fenntartható forrásból származik és újrahasznosítható. Mindemellett az említett anyagok kihangsúlyozzák az utastér kifinomultságát és tágasságát, elegáns, loft-szerű atmoszférát teremtve és új dimenzióba emelve az általános fenntarthatóságot.

BELSŐ VILÁGOK.

ATELIER.

Az alapfelszereltséghez tartozó ATELIER változatot autentikus, minőségi anyaghasználat jellemzi. Az anyagok eredeti, jól látható kontrasztja kiteljesíti a belső stílusvilág által keltett élénk benyomást. A Neutronic Aragaz szürke anyagkombináció kiemeli a belső tér modernségét.

LOFT.

A LOFT felszereltségi változat stílusos higgadtságot és kiegyensúlyozottságot sugároz magából. A KENAF és a könnyű anyagok természetes módon futurisztikus, kellemes, nyugodt belső téri atmoszférát teremtenek. A speciálisan elhelyezett BMW i kék díszítőelemek kiemelik a purista megjelenést. A világos színű, BMW i roststruktúrás felületű műszerfal világos színű bőrkormánnyal találkozik, egységes, modern dizájnrészlettel gazdagítva az összképet.

LODGE.

A LODGE stílusvilág a forradalmian újszerű minőséget természetes esztétikummal ötvözi. A világos színű felületek és a Solaric Cassia színű gyapjú/természetes bőr kombinációjú kárpitok együttese barátságos és nyílt atmoszférát teremt. A kormánykerék e változat esetében selymes ezüstfényű. A fekete színű, nyílt pórusú eukaliptuszfa díszbetétek, amelyeknek anyaga igazoltan fenntartható erdőgazdálkodásból származik, egészen újfajta értelmezést társít a belső térben alkalmazott fához.

SUITE.

A Stellaric Dalbergia barna, természetes cserzésű bőr, amely a műszerfalat és az üléseket borítja, a SUITE stílusvilág prémium jellegét erősíti. A fekete színű, nyílt pórusú eukaliptuszfa-betétek mint exkluzív részletek gyakorolnak mély benyomást. A felszereltségi változat kifinomultságát a belső térben mindenütt jelenlévő matt, galvanizált elemek erősítik.

FOGYASZTÁS ÉS CO2-KIBOCSÁTÁS.

A BMW i3 villamosenergia-fogyasztása és CO2-kibocsátása:
Üzemanyag-fogyasztás, l/100 km (kombinált): 0
CO2-kibocsátás, g/km (kombinált): 0
Villamosenergia-fogyasztás, kWh/100 (kombinált): 12,9


A Range Extenderrel ellátott BMW i3 villamosenergia-fogyasztása és CO2-kibocsátása:
CO2-kibocsátás, g/km (kombinált): 13
Villamosenergia-fogyasztás, kWh/100 km (kombinált): 13,5
Üzemanyag-fogyasztás, l/100 km (kombinált): 0,6


A hatótávolság számos különböző tényezőtől függ, különösen: egyéni vezetési stílus, választott útvonal, időjárási körülmények, a fűtés/hűtés és az előkondicionálás használata.


A fogyasztás, a CO2-kibocsátás és a villamosenergia-fogyasztás a kerék- és a gumiabroncs-méret függvényében változik.


Az új személyautók hivatalos üzemanyag-fogyasztásáról és CO2-kibocsátásáról további információt a „New Passenger Vehicle Fuel Consumption, CO2 Emission And Electric Power Consumption Guidelines" című, a márkakereskedőknél ingyenesen kapható, illetve a következő postacímen megrendelhető brosúrából kaphat: Deutsche Automobil Treuhand GmbH Helmuth-Hirth-Str. 1 73760 Ostfildern, Németország.