LÁTVÁNYOSAN INNOVATÍV.

A BMW i3 dizájnja.

LÁTVÁNYOSAN INNOVATÍV.

A BMW i3 dizájnja.

Következetesen a fenntarthatóságot célzó felépítése tökéletes nagyvárosi járművé teszi a BMW i3-at: tisztán elektromos meghajtásával, valamint azzal, hogy maradéktalanul teljesíti a fenntartható és emissziómentes közlekedéssel kapcsolatos elvárásokat, a jármű az utazás egy rendkívül intelligens formáját testesíti meg. Az autó egy integrált és harmonikus koncepciót képvisel, amelynek minden egyes részletét az adott célnak alárendelten alakították ki. Mindez egyértelműen látszik a funkcionális, dinamikus külsőn, valamint a letisztult, sallangoktól mentes belső téren is.

LÁTVÁNYOSAN INNOVATÍV.A BMW i3 dizájnja.

Következetesen a fenntarthatóságot célzó felépítése tökéletes nagyvárosi járművé teszi a BMW i3-at: tisztán elektromos meghajtásával, valamint azzal, hogy maradéktalanul teljesíti a fenntartható és emissziómentes közlekedéssel kapcsolatos elvárásokat, a jármű az utazás egy rendkívül intelligens formáját testesíti meg. Az autó egy integrált és harmonikus koncepciót képvisel, amelynek minden egyes részletét az adott célnak alárendelten alakították ki. Mindez egyértelműen látszik a funkcionális, dinamikus külsőn, valamint a letisztult, sallangoktól mentes belső téren is.

BMW i

DIZÁJNFILOZÓFIA.

A BMW i elnevezés látnokian újszerű autókat, valamint a fenntarthatóság követelményeihez igazított, prémium színvonalú autózás egy egészen újszerű megközelítését takarja. A BMW i modellek inspiráló, futurisztikus dizájnjának köszönhetően ez minden oldalról megtapasztalható. A formaterv hűen fejezi ki a járművek innovatív műszaki tartalmát, és egyértelműen jeleníti meg kívül és belül az olyan értékeket, mint a könnyedség, a biztonság és a hatékonyság. Az eredmény egy olyan esztétikum, amely saját, egyéni identitással ruházza fel a járművet. A BMW i modellek a fenntarthatóság és a hatékonyság iránt érzett, szenvedélyes elkötelezettségből született dizájnja letisztult, sallangmentes, homogén és dinamikus egyszerre. A lágy felületeknek köszönhetően, amelyeket helyenként markáns élek törnek meg, a modellek úgy festenek, mintha egy darabból öntötték volna őket. A funkcionális részletekkel és az innovatív megoldásokkal együtt mindez egy olyan izgalmas és modern dizájnnyelvvé áll össze, amely félreérthetetlen módon juttatja érvényre a járművek jövőbe mutató jellegét.

A BMW i3 dizájnja.

Prémium minőség, amely kimagasló fenntarthatósággal párosul. És inspirációval is.

KÜLSŐ DIZÁJN.

Az agilis és kompakt arányok látható formában jelenítik meg a BMW i3 manőverezhetőségét. Oldalt az ablakfelületek formája és az ajtóküszöbök ruházzák fel dinamizmussal az autót. A lágy vonalú sziluett és a nagy tengelytáv az utastér tágasságára utalnak, míg a rövid első és hátsó túlnyúlások azt mutatják, hogy az autóval még szűk helyekre is be lehet parkolni. Az egymással ellentétes irányban nyíló ajtók könnyű bejutást tesznek lehetővé a nyitott dizájnnal rendelkező utastérbe.

A BMW i3 egyik legkülönlegesebb jellegzetessége az ún. „fekete öv”, amely a motorház-fedéltől a tetőn át a jármű hátsó részéig fut, látványra is rendkívül könnyeddé téve az autót. A BMW i jellegzetességének számító áramló dizájn jól kifejeződik a hátul egymásba olvadó üvegfelületekben, amely megoldás jó körkilátást biztosít. A nagyméretű, 19 colos kerekek csökkentik a gördülési ellenállást, és a további aerodinamikus részletekkel együtt a legmagasabb szintű hatékonyságot teszik lehetővé.

 • Markáns orr-rész

  A BMW i3 orr-része azonnal a BMW család tagjaként azonosíthatóvá teszi a járművet. A modern felfogásban megjelenített vesék, valamint az U-alakú nappali menetfényekkel ellátott, tiszta rajzolatú, LED technológiájú első fényszórók (opcionális) azonnal megragadják a tekintetet. Az emissziómentes elektromos meghajtást jelezve a vesék teljesen zártak, mivel nincs szükség hűtőlevegőre. A külső fényezéstől függően a vesék BMW i kék vagy Frozen szürke kiemeléssel tehetők még hangsúlyosabbá. A motorházfedél – amely alatt tároló rekesz (smartbox) található – mindegyik verzió esetében magasfényű feketére fényezett.
  A vesék alatt található az erőteljesen domborodó első kötény. Oldalt a lökhárítóelem markáns, függőleges élei jelzik a jármű széleit, kiemelve a BMW i3 stabil alapjait.

 • Összetéveszthetetlen far

  A BMW i3 magas szintű funkcionalitása a far-részen is látható. A nagyméretű rakodónyílásnak köszönhetően könnyen hozzáférhető a csomagtartó, a meredek szögben álló tetőoszlopok pedig maximális méretűre növelik az utastérben rendelkezésre álló helyet. A sokoldalú, és az elektromos járművek körében szokatlanul nagynak számító csomagtér befogadóképessége tovább növelhető a hátsó ülések lehajtásával. A csomagtér-ajtót teljes egészében fekete, homogén üvegfelület borítja, ami különösen kifinomulttá teszi a BMW i3 megjelenését. Az elsőkhöz hasonlóan U-alakú betéttel ellátott hátsó lámpák a csomagtér-ajtó üvegborítása alatt vannak: mivel azok a fekete üvegen világítanak át, úgy tűnik, mintha lebegnének.
  A vizuális hatást az autó színére fényezett hátsó diffúzor teszi teljessé, amely kiemeli a jármű csomagtér-ajtajának és farának gondosan kialakított aerodinamikáját. A fényvisszaverőkkel keretezett, széles diffúzor a masszívság és a stabilitás érzését kelti.

BELSŐ DIZÁJN.

A LifeDrive architektúra speciális kialakítása teljesen új távlatokat nyit a járműbelsők tervezése terén. Azáltal, hogy az energiatárolás a Drive modul alatt történik, nincs szükség az utasteret kettéosztó kardánalagútra. A Life modul, amely maradéktalanul hasznosítható teret kínál, teljesen újszerű, innovatív és futurisztikus benyomást tesz, egyúttal pedig a funkcionalitás terén is új fejezetet nyit.
A BMW i3 tágas Life modulja lehetővé teszi, hogy az utasok a megszokottnál magasabban üljenek és beláthassák a belső teret. A „fél-parancsnoki”-nak is nevezett emelt üléspozíció mindemellett tökéletes kilátást biztosít a mozgalmas városi forgalomra. A megoldás további előnye, hogy kényelmesebbé teszi a be- és a kiszállást. Mivel a belső teret nem választja ketté kardánalagút, egyszerű átülni az egyik oldalról a másikra, illetve az átellenes oldalon kiszállni az autóból, ha úgy adódik. Ez különösen kényelmesnek bizonyulhat bonyolult és szűk parkolási körülmények között.

 • Szabadon álló kormányoszlop és sebesség-előválasztó kar

  A visszafogottan futurisztikus belső tér egyik jellegzetes eleme a szabadon álló kormány. A műszerfal minimalista, helytakarékos elrendezésének köszönhetően a kormánykerék határozottan nyúlik be az utastérbe. A vezetéssel kapcsolatos kezelőszervek – például a kapcsolóegység, a start/stop gomb, valamint a sebesség-előválasztó kar – a kormányoszlopon találhatók. A kormánykerék világos színű betétje gondoskodik a menetirány könnyű azonosíthatóságáról. A sebesség-előválasztó kar egy forgató gombbal rendelkezik, amely előre és hátra forgatható, egyúttal pedig jelzi a kiválasztott irányt is: a jármű arrafelé megy, amerre a gomb mutat.

 • Fenntartható anyagok alkalmazása

  A BMW i3 belső terében jól látható a természetes alapanyagok alkalmazása – például az ajtópanelekben a KENAF rostok jelenléte. A gyapotfélék családjába tartozó növény termesztése különösen fenntartható. A jellegzetes roststruktúra, amely feldolgozás után is látható marad, kiemeli a BMW i prémium törekvéseit. Mindemellett a tervezők kifejlesztettek egy természetes cserzésű bőrt is, amely magabiztosan nyújtja az egyedülálló BMW-s minőséget és érzetet.
  A természetes anyagok mellett a belső tér esetében alkalmazott műanyagok 25 százaléka újrahasznosított anyagból vagy megújuló erőforrásokból származik. Az üléseket borító kárpitok akár 100%-ban újrahasznosított rostokból készülnek. Mindez további lehetőséget biztosít a CO2-kibocsátás mérséklésére.

BELSŐ STÍLUSVILÁGOK.

A BMW i3 összes verziójának esetében úgy válogatták össze a textileket, hogy azok modern és fiatalos esztétikummal ruházzák fel a belső teret. A textilfelületek hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami kellemes akusztikájúvá teszi a belső teret, egyúttal pedig hozzájárul az ülések megfelelő szellőzéséhez is. Az egyes felszereltségi opciók esetében tudatosan mellőzték a fekete elemek használatát – ez, valamint a strukturált felületű textilek a világosság és a frissesség benyomását keltik, ami tökéletesen egészíti ki a természetes rostok látványát. A fekete szín használata helyett a tervezők inkább a megújuló alapanyagok rostjait és struktúráját engedik átszűrődni az antracit felületek alól. A négy különböző, tökéletes harmóniát kínáló belső téri stílusvilág, az ATELIER, a LOFT, a LODGE és a SUITE tökéletesen fejezik ki a BMW i3 karakterének különböző oldalait.

 • Atelier

  Az alapfelszereltséghez tartozó ATELIER változatot autentikus, minőségi anyaghasználat jellemzi. Az anyagok eredeti, jól látható kontrasztja kiteljesíti azt az élénk benyomást, amelyet ez a stílusvilág kelt. A Neutronic Aragaz szürke anyagkombináció kiemeli a belső tér modernségét. Az üléstámlák, valamint a varrások BMW i kék színe még hangsúlyosabbá teszi az utastér kontúrjait, és egyedlüálló frissességet kölcsönöz az ATELIER belsőnek. A belső stílusvilágot a fekete borítású kormánykerék selyemfényű ezüst karimabetétje teszi teljessé.

 • Loft

  A LOFT felszereltségi változat stílusosan nyugodt és kiegyensúlyozott atmoszférájú. A természetes módon futurisztikus KENAF, valamint a könnyű anyagok kellemes, higgadt légkört teremtenek. Az üléseken és az ajtókon a modern Electronic Carum szürke színű, puha műanyag/Sensatec szövetkárpit kombinációt kellemes tapintású vászonszövet egészíti ki, amely 100%-ban újrahasznosított nyersanyagokból készül. A steppelt ülésfelületek, amelyek a BMW i3 grafikai dizájnját jelenítik meg, a különlegesen elhelyezett, BMW i kék színű betétekkel együtt kiemelik e belső stílusvilág purista jellegét. A LOFT felszereltségi változat része emellett a világos színű, innovatív BMW i szemcsestruktúrás műszerfal is. A világos belső tér optikailag felfelé szélesedik, és ezzel igen könnyed és modern érzést kelt. A szintén világos, Carum szürke színű kormányt BMW i kék színű karimabetét díszíti.

 • Lodge

  A „Next Premium” ideáljának testet öltése: LODGE az újszerű minőséget természetes esztétikummal ötvözi. A világos színű felületek barátságos és nyitott atmoszférát teremtenek. E változat esetében a bőrkormány karimabetétje selyemfényű ezüstszínt kap. A Solaric Cassia színű gyapjú/natúrbőr kombináció kellemesen otthonos atmoszférát teremt, a Carum szürke kiemelések pedig világosabbá teszik az utasteret. Az olyan kiváló minőségű részletek, mint amilyen például a bőrborítású műszerfal, fenntartható elemekkel, egyebek mellett klíma-aktív Pikea szövettel, valamint az üléseket, a fejtámlákat és az ajtóbetéteket borító, természetes cserzésű bőrrel találkoznak. A műszerfalon lévő, hajlított fafelület egy különlegesen exkluzív részlet. A fekete, nyílt pórusú eukaliptuszfa – amely ellenőrzött ökológiai erdőgazdálkodásból származik – új tartalommal tölti meg a fabetét fogalmát. A vízszintesen futó erezés, valamint az egybefüggő díszbetét kiemeli az utastér horizontális elrendezését.

 • Suite

  A SUITE újraértelmezi a prémium fogalmát. Ez esetben különös hangsúly esik a természetes cserzésű bőrből készült Stellaric Dalbergia barna natúrbőr-kombinációra, amely a műszerfalat és az üléseket borítja. A speciális kezelésnek köszönhetően a bőr rendkívül puha és kellemes tapintású, a varrások pedig kiemelik a kitűnő minőségű felületek kézműves jellegét. Az ajtókon lévő bőrfelületek kartámaszként szolgálnak, a nagyméretű fabetétek pedig, mint exkluzív részletek tesznek mély benyomást. A fekete, nyílt pórusú eukaliptuszfa, amely ellenőrzött ökológiai erdőgazdálkodásból származik, a BMW i3 fenntartható prémium jellegét erősíti. Az egybefüggő díszbetét alkalmazásának köszönhetően a teljes belső felület nagyon exkluzív és kifinomult hatású. A felszereltségi változat finomságát az utastér számos helyén megtalálható matt, galvanizált elemek, valamint a kormánykerék selyemfényű ezüst karimabetétje teszik teljessé.

FENNTARTHATÓ ANYAGOK.

A márka karakterét – „Next Premium” – egyértelműen tükrözi a BMW i szín- és anyagdizájnja. Az előtérben a hangsúly a természetességen és a modernitáson van, míg a belső teret mindez exkluzívvá és innovatívvá teszi. A BMW i úttörő és újító szerepet tölt be a fenntarthatóságot a fókuszba helyező mobilitás terén. A BMW i3 belső tere a márka fenntarthatóságra való törekvésének kifejezője, ami új és innovatív, a prémium ambícióknak megfelelő anyagok használatában nyilvánul meg.
A BMW i3 belső terét a természetes anyagok jól látható használata teszi egyedivé. Az oldalburkolatokban és a műszerfalban lévő, természetes rostokat tartalmazó anyagok kímélik a természeti erőforrásokat, és egyszerre szolgálják a fenntarthatóságot, valamint a BMW i elkötelezettségét a prémium szintű minőség mellett.

 • Természetes cserzésű bőr

  A belső térben felhasznált bőrt természetes, olívalevélből kinyert anyaggal cserzik. Az olívafák leveleiből készült cserzőanyag természetes módon nyújt védelmet a bőrnek – így autentikus, eredeti látvánnyal és összetéveszthetetlen karakterrel ruházza fel azt.

 • Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó fa

  A műszerfalhoz csak eukaliptuszfát használnak fel, amelyet elsősorban Európában termelnek, és amely 100%-ban ellenőrzött ökológiai erdőgazdálkodásból származik. Mindennek köszönhetően rövidülnek az ellátási csatornák, és az előállítás minden fázisa fenntartható. A természetes szerekkel történő kezelés jóvoltából az anyag különleges, egyedi színt kap.

 • Újrahasznosított anyagokból készült szövetek

  A textil üléskárpitok közel 100%-ban újrahasznosított poliészterből készülnek, amely alapanyag 34%-a PET-ből (polietilén tereftalát) származik. A minőségi kárpitot ennek a PET-nek a felhasználásával készítik különleges eljárással, ami természetes látványt és tapintást biztosít a szövetnek, amely így megfelel a prémium anyagokkal szemben támasztott követelményeknek. Az egyéb helyeken, például a tetőkárpit, a padló, a szőnyegek és a csomagtér-borítás esetében alkalmazott szövetek szintén fenntartható módon készültek. Jellegzetes dizájnjuk mellett az üléskárpitot alkotó szövet a praktikum terén is jelentős előnyökkel bír: lélegző, valamint első rangú nedvesség- és hőszabályozó képességgel rendelkezik.