KÖNYÖRTELENÜL DINAMIKUS. TÁNTORÍTHATATLANUL HATÉKONY.

BMW EfficientDynamics a BMW 2-es Coupéban.

Az új BMW 2-es Coupé soha nem fogy ki a jóból: nagyobb teljesítmény, még több sportosság, és még ezernyi más vonzó tulajdonság. De akkor is csak szuperlatívuszokkal jellemezhető, ha kevesebből kell többet kihozni: kisebb fogyasztás és alacsonyabb károsanyag-kibocsátás. Legyen szó az ECO PRO módról, a fékenergia-visszanyerésről vagy az Auto Start/Stop funkcióról, ez a kupé mindig tudja, hogyan kell szakértő módon felhasználni az intelligens BMW EfficientDynamics rendszer elemeit. Aerodinamikai szempontból ideális dizájnja jóvoltából a BMW 2-es Coupé remekel a hatékonyság terén.

ECO PRO MÓD.

Az ECO PRO mód segítségével a vezető – a vezetési stílusától függően – egy belső BMW tanulmány megállapítása szerint akár 20 százalékkal is képes mérsékelni a fogyasztást. A kiegészítő funkciók, például a siklás (csak automata sebességváltó esetén), a Route-Ahead asszisztens és az ECO PRO Route (mindkettő csak a Professional navigációs rendszer esetén) még nagyobb megtakarítási potenciált hordoznak. A siklás funkció leválasztja a motort a hajtásláncról, így a járművet a saját lendülete hajtja előre. Mindez akkor történik, amikor 50 és 160 km/órás sebesség között a vezető úgy veszi le a lábát a gázpedálról, hogy közben nem fékez, a Route-Ahead asszisztens pedig nem észlel sebességkorlátozást. A navigációs rendszer adatait felhasználó Route-Ahead asszisztens képes felismerni a kanyarokat, a lakott területeket, a sebességkorlátozásokat és az autópálya-kihajtókat, és előre lassítást javasol a vezetőnek. Az Ön vezetési stílusának, a forgalom sűrűségének és az útviszonyoknak megfelelően az ECO PRO Route kikalkulálja a leghatékonyabb útvonalat. A fedélzeti számítógép százalékban mutatja meg az ECO PRO Route által javasolt útvonal választása esetén elérhető üzemanyag-megtakarítást.

AERODINAMIKA.

A jármű dizájnja teljes egészében a BMW EfficientDynamics filozófia megtestesülésének tekinthető. Az autót áramvonalas sziluettje rendkívüli aerodinamikai tulajdonságokkal ruházza fel. Az első kötény a BMW EfficientDynamics filozófia igen látványos testet öltése. A beépített Air Curtain két, függőleges légbeömlő nyílásának segítségével vezeti el a légáramlatokat az első kerékjárati ívek mellett. Az így felgyorsított légáramlat egyfajta „függönyt” képez a kerekek külső oldala mellett. Az innovatív technológia csökkenti a turbulencia és a légellenállás mértékét, ami egyúttal a fogyasztás csökkenését eredményezi. A sima felületű alvázborítás, amely a motorteret és a hátsó futóművet is védi, egy további olyan elem, ami jelentős mértékben javítja az autó aerodinamikai tulajdonságait. Ezek az új borítások azonban nem csak az aerodinamika szempontjából hasznosak: javítják a zajszigetelést és fokozzák a rozsdásodás elleni védelmet.

AUTO START/STOP FUNKCIÓ.

Az Auto Start/Stop funkció garantálja, hogy csak akkor történik üzemanyag-felhasználás, amikor az autó ténylegesen mozgásban van. Piros lámpánál való várakozás vagy araszoló forgalom esetén az Auto Start/Stop rendszer úgy takarít meg üzemanyagot, hogy várakozás közben, amint a vezető üresbe vált (manuális sebességváltó esetén) vagy teljesen állóra fékezi az autót (automata váltó), a motor leáll.
Az információs kijelzőn egy ikon tájékoztat az Auto Start/Stop funkció aktivált állapotáról. Amint a vezető sebességbe kapcsol (manuális váltó) vagy leveszi a lábát a fékpedálról (automata váltó), a motor önműködően, a másodperc tört része alatt újraindul, és az autó azonnal folytathatja az útját.
Az Auto Start/Stop funkció soha nem befolyásolja hátrányosan a kényelmet és a biztonságot, mivel inaktív marad, ha a motor még nem érte el az ideális üzemi hőmérsékletét, ha az utastér nem melegedett fel/hűlt le a kívánt mértékig, ha az akkumulátor töltöttsége túl alacsony, illetve, ha a vezető elfordította a kormánykereket. Szükség esetén a központi vezérlőegység még az autó álló helyzetében is újraindítja a motort – ez például akkor történik meg, amikor a jármű gurulni kezd vagy a szélvédőn párásodás jelenik meg. Az Auto Start/Stop funkció egy gombbal bármikor kikapcsolható.

FÉKENERGIA-VISSZANYERÉS.

Minden alkalommal, amikor fékez, mozgási energia termelődik, amely egészen a legutóbbi időkig kárba veszett. A fékenergia-visszanyerés azonban kihasználja e sokáig elhanyagolt potenciálban rejlő lehetőségeket. Amikor Ön fékez vagy elveszi a lábát a gázpedálról, mozgási energia jön létre, amelyet a rendszer elektromossággá alakít át.
Ez az elektromosság azután az akkumulátor töltésére fordítódik. Az intelligens energiamenedzsment rendszernek köszönhetően a generátornak nem kell folyamatosan működnie, ami csökkenti az alkatrész terhelését. Az eredmény: kisebb fogyasztás és nagyobb teljesítmény – klasszikus BMW EfficientDynamics erények.

8 FOKOZATÚ STEPTRONIC SEBESSÉGVÁLTÓ.

A 8 fokozatú Steptronic sebességváltó, amely új mércét állít a dinamizmus és a hatékonyság terén, a BMW EfficientDynamics egyik kulcsfontosságú eleme. A különlegesen finom fokozatkiosztás optimális erőleadást biztosít – alacsony és magas fordulatszámokon egyaránt. Mindemellett jelentősen mérsékli a fogyasztást – úgy, hogy közben a vezető a még nagyobb sportosságot és dinamizmust élvezhet. A plusz fokozatok – különösen nagyobb sebességnél – egyszerre csökkentik az üzemanyag-felhasználást és a motorzajt. A nyomatékváltó tengelykapcsoló is sokat segít – még akkor is, ha a vezető manuális módba kapcsol. A fordulatszám-tartományok közötti gyors átmeneteknek és a precíz váltóhangolásnak köszönhetően a váltás rendkívül kényelmes, a zaj pedig számottevően mérséklődik.
A 8 fokozatú Steptronic sebességváltónak köszönhetően a Driving Experience szabályozással vezérelhető, új prediktív hajtáslánccal ellátott járművek esetében aktív módon növelhető a teljesítmény. Sport módban váltóvezérlés a navigációs rendszerből érkező adatok alapján, az útvonal karakterisztikájának megfelelően tovább élesíti a gázreakciókat a még dinamikusabb és spontánabb viselkedés érdekében. Ahogy azt a neve is elárulja, a Comfort módban kényelem-orientált, kevesebb kapcsolást alkalmazó váltási program érvényesül.

OPTIMÁLIS VÁLTÁSIPONT-KIJELZÉS.

Az optimális, tökéletesen időzített sebességváltások üzemanyagot takarítanak meg, különösen városi forgalomban és hosszú utak alkalmával. Optimális sebességváltások, alacsonyabb fogyasztás – a motorvezérlő elektronika az útviszonyok és a motor fordulatszáma alapján meghatározza az aktuálisan legmegfelelőbb sebességfokozatot. Az információs kijelzőn egy nyíl jelenik meg, amely azt mutatja, hogy fel- vagy visszaváltva még hatékonyabban haladhat. A rendszer felismeri, amikor Ön erőteljesen gyorsít, és egészen addig késlelteti az ajánlást, ameddig a motor fordulatszáma vissza nem tér normál tartományba. Összehasonlító tesztek tanúskodnak arról, hogy az optimális váltásipont-kijelzéssel ellátott járművek akár négy százalékkal is kevesebbet fogyasztanak.