INTELLIGENS SEGÍTSÉG MINDEN HELYZETBEN.

A BMW ConnectedDrive vezetőt segítő rendszerei az 5 ajtós 1-es BMW-ben.

A vezetés még kényelmesebb lehet, ha intelligens segítő rendszerek tehermentesítik Önt menet közben. A vezetői asszisztencia bármilyen veszély esetén figyelmeztet. A professzionális navigációs rendszer pedig mindenhol útbaigazítja majd. A sebességhatár kijelző funkció gondoskodik arról, hogy az utazást drága rendőrségi fotók nélkül fejezhesse be. Ez csak három a rengeteg opcióból, amely a BMW 1-es sorozatban emeli a vezetés élményét.

DRIVING ASSISTANT.

A Driving Assistant csomag olyan kameraalapú, vezetéstámogató rendszereket tartalmaz, mint a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, ráfutásos ütközésre és gázolásveszélyre figyelmeztető, városi fékezés funkcióval ellátott rendszer.
 

A sávelhagyásra figyelmeztető jelzés figyeli az útfelfestési jeleket, és kb. 70 km/órás sebesség felett, a kormánykerék rezegtetésével figyelmezteti a vezetőt az akaratlan sávváltásra. A rendszer nem ad jelzést, ha a sávváltás szándékos – tehát például akkor, amikor az irányjelző aktiválva van.
 

Míg a városi fékezés funkcióval ellátott ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszer a járműveket figyeli, a városi fékezés funkcióval ellátott gázolásveszélyre figyelmeztető rendszer a gyalogosok jelenlétére reagál. Ha a BMW előtt haladó jármű hirtelen fékez, a BMW – bekapcsolt ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszer mellett – azonnal reagál. A rendszer lépcsőzetesen működik. Először figyelmeztető szimbólum jelenik meg, majd kezd villogni a műszerfalon, azután hangjelzés hallható, végül a rendszer enyhén fékezni kezd, ha jármű 60 km/órás sebességnél lassabban halad. Nagyjából 20-25 km/órás sebességnél a gyalogosfelismerő rendszer segít elkerülni a gázolást, 60 km/órás sebességig pedig csökkenti az ütközés súlyosságát. Amennyiben a rendszer vezetői beavatkozást lát szükségesnek, felkészíti a fékeket a gyorsabb reagálásra, sőt, szükség esetén megkezdi a fékezést is. Amennyiben a rendszer potenciális ütközésveszélyt azonosít, a fékeket felkészíti a gyorsabb reagálás érdekében. Az éberségfigyelő asszisztens a vezető viselkedését figyeli a fáradtság jelei után kutatva, ha pedig bármilyen rendelleneset észlel, a központi kijelzőn pihenő beiktatását javasolja.

AKTÍV SEBESSÉGTARTÓ AUTOMATIKA STOP&GO FUNKCIÓVAL.

Stop&Go funkcióval ellátott aktív sebességtartó automatika – amely tartalmazza a radaralapú túl kis követési távolságra figyelmeztető jelzést is – célzott fékezés funkciójával nagyobb kényelmet és biztonságot nyújt dugóban való araszolás közben. A rendszer tartja a vezető által meghatározott sebességet, valamint az elöl haladó járműtől mért távolságot. A jármű átveszi a vezetőtől a gyorsítás és a fékezés feladatát, és tartja az előre beprogramozott távolságot az elöl haladó autótól még lassan haladó forgalomban is, sőt dugóban akár egészen állóra is fékezi a járművet. Amennyiben a jármű utoléri az elöl haladó autót vagy egy másik jármű sorol be a sávjába, a rendszer a sebesség meghatározásakor figyelembe veszi a másik járművet. A rendszer 210 km/órás sebességig aktiválható.
A Stop&Go funkció nemcsak arra képes, hogy automatikusan akár állóra is fékezze az autót, hanem arra is, hogy – amennyiben a forgalmi helyzet azt engedi – önműködően az eredeti sebességre gyorsítsa fel a járművet.
Amennyiben az elöl haladó jármű hirtelen fékez, a BMW azonnal reagál, ha a túl kis követési távolságra figyelmeztető jelzés aktiválva van. A rendszer két lépcsőben működik. Először egy figyelmeztető szimbólum jelenik meg és figyelmeztető hangjelzés hallható, végül pedig működésbe lépnek a fékek.

PARKOLÓASSZISZTENS.

A parkolóasszisztens megkönnyíti a párhuzamos és merőleges parkolást. Függetlenül attól, hogy aktiválva van-e, a rendszer felméri a potenciális parkolóhelyeket (még az egészen szűk, párhuzamos helyeket is), miközben az autó kis sebességgel (max. 35 km/h), legfeljebb 1,5 méteres oldaltávolságra elhalad a parkoló kocsisor mellett.
 

Ha elég nagy helyet talált, akkor a vezető egyszerűen bekapcsolja az irányjelzőt, majd a Parkolóasszisztens átveszi a kormányzást, a gázpedált, a sebességváltót és a fékeket pedig továbbra is a vezető működteti. A rendszer a központi kijelzőn utasításokat és további hangjelzéseket ad.
 

Ahogy a jármű lassan egy akadályhoz közelít, a parkolóasszisztens az „Auto PDC” funkció (Automatic Park Distance Control, azaz parkolássegítő rendszer) segítségével működésbe lép. A rendszer a vezetőt a merőlegesen elhelyezkedő parkolóhelyekre való beállásnál is segíti. A PDC figyelmeztető jelzést küld, ha az autó bármely oldalán veszélyesen közel kerül egy akadályhoz. A rendszer így könnyebbé, stresszmentesebbé és biztonságosabbá teszi a parkolást.
 

A parkoló-asszisztens segítsége nélkül végrehajtott parkolási manőverek során az oldalirányú parkolást segítő funkció érzékelői pásztázzák az autó két oldala melletti teret, megjelenítve az akadályokat a központi kijelzőn. A vezető így sokkal nyugodtabban és biztonságosabban parkolhat.

sd
3
iDrive Touch Controller

PROFESSIONAL NAVIGÁCIÓS RENDSZER.

Az elegáns kivitelű Professional navigációs rendszer rendkívül sokféle szolgáltatást kínál: ezek között szerepel egy egyszerű és könnyen használható, a BMW szerves részeként működő navigációs rendszer, amely az iDrive működési koncepció alapján üzemel és az iDrive Touch kontrollerrel kezelhető. A rendszer USB-interfésszel és hangvezérléssel működik és tartalmazza a DVD-lejátszóval ellátott BMW Professional rádiót, valamint 20 GB memóriát a hangfájlokhoz. A rendszer lehetővé teszi a valós idejű közlekedési információk (RTTI) funkció használatát is. Az osztott (fő és kiegészítő) képernyő funkciót támogató beépített 8,8 colos színes LCD-kijelző optimális olvashatóságot és áttekinthetőséget biztosít.

  • iDrive Touch kontroller

    A közvetlen menüelérést biztosító, nyolc "kedvencek" gombbal és beszédvezérléssel ellátott iDrive Touch kontroller érintés-érzékeny felületén egyszerűen, kézírással adható meg az úti cél, amely igazán intuitív adatbevitelt tesz lehetővé. A háromdimenziós térképnézetnek köszönhetően, amely háttérként műholdképeket alkalmaz és fotorealisztikusan ábrázolja a kiválasztott látványosságokat, a navigáció izgalmas vizuális élménnyé válik.

  • Automatikus térképfrissítések

    A térképfrissítések három évig licencdíjfizetés nélkül, a BMW márkakereskedőktől szerezhetők be. A BWM ConnectedDrive keretén belül egyes európai országokban a rendszer automatikusan három éven át, évente négyszer frissíti a térképeket.

SEBESSÉGHATÁR-KIJELZÉS.

SEBESSÉGHATÁR-KIJELZÉS.

A visszapillantó tükör házába épített kamera figyeli az aktuális közlekedési táblákat. Az adatokat egy vezérlőegység dolgozza fel, majd a jelzéseket a navigációs rendszer adataival együtt jeleníti meg. Az autó egyéb funkcióinak felhasználásával a rendszer arra is képes, hogy megjelenítse a – például csapadékos időben vagy bizonyos napszakokban érvényes – változó sebességhatárokat is. A legelső a biztonság: az előzési tilalomra figyelmeztető funkcióval ellátott sebességhatár-kijelzés a műszerfalon tájékoztatja Önt az aktuálisan megengedett maximális sebességről, valamint az érvényben lévő előzési korlátozásokról. A figyelmeztetések a műszerfalba épített információs kijelzőn jelennek meg.

TOLATÓKAMERA.

TOLATÓKAMERA.

A tolatókamera segítségével a vezető manőverezés és parkolás közben a központi kijelzőn láthatja az autó mögötti területet. A tolatókamera 15 km/óránál lassúbb hátramenetben – például parkolás közben – teszi könnyebbé a tájékozódást.
A központi kijelzőn megjelenő segédvonalak és színes akadály-kijelzések mutatják a vezetőnek, hogy a kiválasztott parkolóhely elegendő nagyságú-e a jármű számára – jelentősen megkönnyítve ezzel a parkolást. Amikor a kormánykerék ütközésig el van fordítva, a rendszer piros körökkel és zöld színű segédvonalakkal segíti a vezetőt a megfelelő kormánymozdulatok elvégzésében.
A tolatókamera automatikusan kikapcsol, miután a jármű tíz métert megtett előremenetben, vagy pedig a sebesség meghaladja a 15 km/órát. Amennyiben a jármű el van látva vonóhoroggal, a tolatókamera praktikus nagyítás funkciót is rendelkezésre bocsát.

TÁVOLSÁGIFÉNYSZÓRÓ-ASSZISZTENS

TÁVOLSÁGIFÉNYSZÓRÓ-ASSZISZTENS

A távolságifényszóró-asszisztens éjszakai vezetés során azzal tehermentesíti a vezetőt, hogy automatikusan váltogat a tompított és a távolsági fény között, attól függően, hogy érzékel-e szemből jövő forgalmat vagy elöl haladó járművet.

A világítás akkor is tompítottra vált, ha a közvilágítás kellő mennyiségű fényt ad. A belső visszapillantó tükör közelében elhelyezett kamera akár 700 méteres távolságból is érzékeli a szemből jövő járművek fényszóróját. Az elöl haladó jármű hátsó lámpáját 400 méteres távolságból észleli a rendszer. Amikor a távolságifényszóró-asszisztens aktiválva van, és szemből egy jármű közelít, vagy a rendszer egy elöl haladó jármű hátsó lámpáját érzékeli, a távolsági fényszóró automatikusan tompítottra vált. A rendszer ezáltal lehetővé teszi, hogy a vezető a távolsági fényszóró folyamatos kapcsolgatása nélkül közlekedhessen a sötétben, így gondoskodva a legmagasabb szintű menetkényelemről és biztonságról.